Blog graphic design – ce programe folosesc?

După o pauză mai lungă de la scrisul pe blog am senzaţia că nu se mai leagă cuvintele şi că propoziţiile nu au legătură unele cu altele. Aş vrea să spun multe şi în acelaşi timp să mă limitez la un singur subiect. Sunt “nevorbită”, înţelegeţi voi. În ultima vreme, am tăcut şi mi-am ocupat timpul liber cu practica în programe de graphic design.

M-a prins aşa de tare încât îmi luam doza de câteva ore în fiecare seară. Ştiţi cum se spune, repetiţia este mama învăţăturii. Iar atunci când ne place ceva nici nu mai simţim cum trece timpul. E drept, n-am urmărit acelaşi tutorial de fiecare dată, dar am folosit funcţii utile şi pentru alte creaţii.

Mi-e drag să lucrez pe calculator. Este, poate, tipul de activitate care nu m-ar plictisi niciodată. Cât despre grafica pentru blog, că despre asta vreau să vă povestesc azi… am tânjit mereu după noutăţi. Sunt genul care se plictiseşte de acelaşi design şi acesta nu e o atitudine potrivită pentru un brand (sau un blog, spuneţi-i cum vreţi). Până la urmă, orice blog e un brand.

Aşa se face că încă de la primul logo am simţit setea aceasta de nou, pe care îl caut iar şi iar. Unii se plictisesc de accesorii, alţii de hainele din garderobă. Dar eu… eu mă plictisesc de acelaşi logo sau de aceeaşi grafică. De acelaşi aspect al căsuţei mele virtuale.

Canva – primul pas spre graphic design

Am început în Canva. Cu ajutorul lui mi-am făcut toate logo-urile (credeţi-mă, au fost multe). După ce m-am jucat mai mult de un an prin setările lui şi m-am bucurat de fiecare setare menită să dea un aer profi materialelor pentru blog, am urmat un curs de 5 zile în care am învăţat cum să creez un brand kit în Canva. A venit ca o recomandare într-un email trimis de Canva şi am zis să-i dau o şansă. Contul gratuit (n-am făcut upgrade) are câteva limitări cu care m-am confruntat în momentul în care am trecut la practică, însă pentru un blog zic eu că e mai mult decât suficient.

În timpul acelui curs, mi-au atras atenţia texturile, pattern overlays pe numele lor. Se găsesc o mulţime de modele pe internet, cu forme geometrice, linii şi te mai miri ce, dar am vrut să-mi fac chiar eu.

GIMP – o combinaţie între Photoshop şi Illustrator

Aveam GIMP instalat pe laptop de foarte mult timp dar, să fiu sinceră, stătea degeaba. Ştiam că e un fel de Photoshop, însă mă pierdusem în setările lui de prima dată şi am renunţat. Nu prezenta interes pentru mine. Plus că, după părerea mea, nu aveam ce să schimb la pozele mele. M-am familiarizat puţin cu el în ultimele săptămâni, dar tot mi-aş prinde urechile dacă aş vrea să îl folosesc.

E plin YouTube-ul de tutoriale pentru graphic design. Desigur, pentru cineva care doreşte să trăiască din asta, ele nu sunt suficiente. Dar, pentru mine, pentru o pasiune, sunt exact ceea ce trebuie. Joaca asta de-a creatorul a adus la suprafaţă o pasiune de care nu ştiam şi care mă bucură.

Inkscape – noua mea jucărie în materie de blog graphic (vector design)

În comparaţie cu GIMP, Inkscape este mult mai uşor de folosit şi, mai ales, de înţeles. În esenţă, acestea două nu fac acelaşi lucru, dar până la un punct pot fi folosite în acelaşi scop.

Adică, de exemplu, eu am făcut logo şi în GIMP, şi în Inkscape. Însă primul trece pe locul doi până la noi dispoziţii pentru că, după primele două tutoriale în Inkscape, îmi făceam deja mult râvnitul pattern overlay din steluţe şi îl puneam în aplicare pentru prima dată. Ce să zic? Îmi plăcea ce vedeam si lucrul cu el a intrat pe nesimţite în rutina mea.


Aşadar, dacă sunteţi în căutare de programe pentru blog graphic, vă recomand şi eu (ca mulţi alţii) Canva. E online, e foarte popular şi util. Dacă vreţi ceva mai avansat şi vă şi pasionează, Inkscape ar putea fi opţiunea ideală. Mie, personal, îmi prind bine amândouă şi nu le pot recomanda îndeajuns. Nu ezitaţi să-mi scrieţi în comentarii dacă aveţi alte sugestii.

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 4 Comments

 1. Stefan

  M-am abonat 🤗
  Nu prea schimb logo-ul decât atunci când vine câte-o apocalipsă în calculatorul, mail-ul sau contul meu. Uneori se mai bagă cu nasul câte un fraierică să-mi schimbe logo-ul că sa săturat de el. Nu eu ☺️

  1. Rox

   Multumesc, Stef! ☺️ Te cred, eram si eu asa inainte. Pana sa am blogul pe domeniu 😂

 2. Diana

  Canva e și preferatul meu. Nu cred că aș avea vreun mare talent pentru celelalte…

  1. Rox

   Eu cred ca e foarte bun, nu numai pentru logo-uri. Ma tenta la un moment-dat sa cumpar versiunea pro. 😁

Leave a Reply