Relaţia cu copilul se clădeşte pe cunoaştere

  • Post author:
  • Post category:Mămicie
  • Reading time:3 mins read

Nu pot citi gândurile copilului meu. De câte ori am crezut că pot face asta, soarta a avut grijă să-mi dea câte una după ceafă. Iar într-o dimineaţă, fiind în drum spre muncă, cu mintea fresh şi pusă pe fapte mari, am avut o revelaţie: relaţia noastră se clădeşte pe cunoaştere de ambele părţi.


Am crezut, de când l-am văzut prima dată, că îl cunosc şi parcă nu prea puteaţi să mă contraziceţi. Apoi am realizat că acest proces de cunoaştere e unul de durată. Se analizează comportamente, reacţii. Ce ne supără, ce ne bucură. Aţi observat cât de mult le place să testeze limite. Nu mi-e uşor cu un copil mic, care azi are nevoie de mine, chiar şi pentru lucruri simple la care se descurcă deja, iar în ziua următoare face ditamai criza din cauza nevoii de independenţă.

Tratatul nostru de independenţă a fost semnat demult. Unii ar spune că acest tratat îşi are originea foarte devreme, cam pe când bebeluşul realizează că este o fiinţă separată. Eu evit să intervin în alegerile lui, o fac doar în cazuri extreme şi umblu uşor, să nu trezesc Furia. Dar ce credeţi? Uneori Furia are superputeri şi îmi e imposibil să o las în lumea ei.

Aşa se face că, două seri la rând, recent, am asistat neputincioasă la criza celui mic. În timp ce eu aproape îl imploram să-mi spună în cuvinte de ce s-a supărat şi de ce nu mai vrea iaurtul pe care îl ceruse insistent, el se izbea tot mai tare cu fundul de podea. Două seri identice mi-au trebuit să înţeleg că motivul supărării lui era fix acela că nu l-am lăsat pe el să ducă iaurtul pe masă. Poftim motiv de supărare!

Mai păţisem şi înainte, dar era mai mic şi credeam că între timp a trecut. Dacă vă sună cunoscut, nu disperaţi. Notaţi toate abaterile, nu se ştie când veţi avea nevoie să apelaţi la ele. Un lucru e sigur: vina nu e nici a părinţilor, nici a copiilor. Este doar o perioadă atât de necesară în dezvoltarea armonioasă a celor mici. Sunt micile lor reuşite şi trebuie să le bifăm cu brio. Şi cu sudoarea frunţii, zic!

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

Leave a Reply