Cu fiecare clic ce răsuna în cabinetul rece şi gol îmi dădeam seama că e ceva în neregulă. Pete neregulate îşi schimbau forma pe monitorul slab luminat. Însă pentru mine nu erau altceva decât nişte pete indescifrabile.

I-aş fi citit ei îngrijorarea pe chip, dacă aş fi cunoscut-o dinainte. Aş fi avut încredere că nu e decât un gând, un fior ce nu-şi are rostul.

Nu reuşesc să identific nicio bătaie. Nu există activitate cardiacă, îmi spune ca şi când purtam deja o discuţie. Să ştii că a stagnat. Îmi pare rău!

Sarcină oprită în evoluţie. Missed miscarriage. Citisem despre asta. Dar oare nu mă putea sări? Oare ce-am făcut? Ce-aş fi putut evita şi n-am făcut-o? Cum ar fi fost dacă…?

Şi atunci m-am prăbuşit, între gândurile mele şi zeci de întrebări ce nu aveau să primească răspuns vreodată.

Stăteam deja pe marginea prăpastiei şi o forţă invizibilă mă trăgea în jos. Nu aveam putere să mă împotrivesc. Am crezut, dar n-a fost să fie. Ştiţi cum se spune: natura a ales. A ales în locul meu şi mi-a provocat o durere pe care o simt la fel de vie şi azi. Aceea a pierderii unei părţi din mine. A lui sau a ei, până la urmă a mea.

Au urmat apoi o intervenţie chirurgicală şi un doliu ce l-am purtat doar în suflet.

Se pare că societatea nu empatizează cu tine într-o astfel de situaţie. Ai sentimentul că e un subiect tabu, că nu e voie să vorbeşti despre el. Şi te închizi în tine. Îţi mai strigi doar ţie durerea, tu ştii prin ce treci. Te ai pe tine!

Mergi la medic, cu aceeaşi listă lungă de întrebări fără răspuns. Doar că, de data asta, există o recomandare. Una care îţi va reda măcar puţin din speranţa care se pierduse. E un fel de vei putea să visezi din nou, dar trebuie să ştii întâi la ce să te aştepţi.

Trombofilie: o cauză tot mai comună a sarcinilor oprite în evoluţie. E scump pachetul, îl faci o dată şi îl ai pentru toată viaţa. Rezultatul.

Şi dai banii ăia, că nu vrei să mai treci prin ce ai trecut. Vrei să previi, să ştii dacă e cazul de tratament. Orice-ar fi, nu renunţi. Nu poţi da timpul înapoi, dar pachetul acesta de analize ar fi păcat să nu-l faci.

Îţi ia ceva timp să afli rezultatele, dar nu dispera. Nu te grăbi să tragi concluzii. Vei vedea scris negru pe alb că eşti bine. Eşti în grafic, în intervalele de referinţă.


Mutant and proud?! Ei, mutantă şi deloc mândră m-am simţit eu, atunci când negru pe alb îmi apăruseră nu una, ci trei mutaţii. Pe de o parte, m-am liniştit, era ceva în ADN-ul meu ce nu funcţiona la capacitate şi eu tocmai aflasem. Ştiinţa înseamnă cunoaştere. Pe de altă parte, am căutat soluţii. N-aveam de unde să ştiu ce înseamnă fiecare termen şi ce diagnostic voi primi. Ce etichetă mi se va pune.

Trombofilia e eticheta pe care o purtaţi toată viaţa. Eu o aveam, cel mai probabil, dintotdeauna, fără să bănuiesc. Încă nu i-am înţeles foarte bine efectele, nici nu ştiu care-s cele mai periculoase mutaţii. N-aş şti să vă spun, în termeni medicali, cât de gravă e situaţia voastră, dacă vă confruntaţi cu asta. Ştiu doar că m-am priceput cumva să fac să-mi fie mie bine. Sunt bine şi cu ea, şi fără ea.

Mi-am pus toate speranţele în divinitate fix în momentul în care, inconştient, am asociat trombofilia cu oprirea în evoluţie. Au trecut cinci ani de atunci şi sunt mamă de aproape trei ani.

Ştiţi de ce scriu toate astea? Să vă spun că se poate.

Puteţi duce sarcinile la final şi cu trombofilie.

Cu calm, cu răbdare. Cu tratament, acolo unde e cazul. Cu simpla credinţă că, orice s-ar întâmpla, nu e vina voastră. Cu încredere în medicul pe care vi l-aţi ales. Cu picioarele pe pământ, că aşa-i mai bine. Să cobori dintre nori poate fi prea brusc şi prea dureros uneori.

Sarcina nu e o boală. Chiar dacă vă poate ţine la pat cu lunile sau vă poate ridica din pat subit în zori de zi. Este o binecuvântare când v-o doriţi. Pur şi simplu, o minune.

Şi, ca orice minune care “se respectă”, va avea mereu o parte pe care nu veţi reuşi s-o descifraţi. Nici n-aveţi nevoie!

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire printr-un like/share. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.


Subscribe
Notify of
guest
4 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Anaphielle
5 months ago

Eşti o femeie puternică, Rox! Te îmbrățişez! 🤗

Diana
5 months ago

Nici nu îmi pot imagina cât de greu a fost. Ești o luptătoare! Te îmbrățișez, Rox!