Reţeta mea de macarons

Dacă m-aţi fi întrebat acum un an ce tipuri de macarons prefer – aleg denumirea în franceză, îmi place mai mult decât cea în engleză – cel mai probabil v-aş fi răspuns că nu ştiu ce-s aceia. Nu ştiam nici să fac prăjituri şi nici să le consum.

Macarons

Îmi amintesc că eram în Carrefour-ul proaspăt deschis în oraşul meu natal şi, chiar dacă soţul meu s-a oprit să-şi cumpere câţiva, pentru mine macarons nu au prezentat interes. Până înainte de Crăciun, când i-am găsit pentru prima oară la raft aici, am gustat şi am rămas cu dorinţa de a încerca să îi pregătesc acasă.

Nu ştiu exact care-i faza cu aceşti biscuiţi (dacă îi pot numi aşa), dar în Irlanda nu se găsesc de cumpărat. Cel puţin nu în supermarket. Apar numai în ediţie limitată.

Prima încercare a fost eşec total. Făcusem macarons cu cafea solubilă şi Nutella. Din mai mult de treizeci de jumătăţi de macarons n-am reuşit să formez decât vreo şapte biscuiţi. Restul au ajuns în coşul de gunoi. Se caramelizaseră în timpul coacerii din cauza cantităţii mari de zahăr.

Nu era vina mea, aşa era reţeta şi dovada că putea fi o reţetă de succes stătea într-un video pe Youtube. Am respectat procedura pas cu pas, dar n-a fost să fie.

Am fost dezamăgită, mi-am zis că n-o să repet experienţa. Însă după doar două zile mi-am dat seama că n-are rost să renunţ, trebuie să pot face şi eu macarons extrem de arătoşi. Am găsit nişte paşi mult mai simpli pe care ulterior i-am adaptat pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Am învăţat că factorii care pot duce la eşec sunt diverşi: de la consistenţa albuşului bătut spumă la tipul de cuptor (cu opţiunile aferente) în care sunt copţi.

Pentru că am primit o mulţime de reacţii din partea voastră, vă voi lasa aici atât reţeta mea de biscuiţi pe care îi puteţi umple cu orice fel de cremă, cât şi reţetele cremelor pe care le-am încercat până acum.

Macarons cu cremă de lămâie / zmeură

Biscuiţi delicioşi de origine franceză
Prep Time45 mins
Total Time1 hr
Course: Dessert
Cuisine: French
Keyword: Macarons
Servings: 21 biscuiti
Author: Rox

Ingredients

Pentru biscuiţi:

 • 70 grame făină de migdale
 • 120 grame zahăr pudră
 • 2 albuşuri ou mari (la temperatura camerei) aprox. 65 de grame
 • 50 grame zahăr tos

Pentru crema de lămâie:

 • 50 grame unt la temperatura camerei
 • 60 grame zahăr pudră
 • 2 linguriţe zeamă de lămâie
 • ½ fiolă esenţă de vanilie

Pentru crema de zmeură:

 • 90 grame unt la temperatura camerei
 • 95 grame zmeură proaspătă (poate fi şi congelată)
 • 1 lingură zeamă de lămâie
 • 2 linguri zahăr tos

Instructions

Preparare biscuiţi:

 • Cerneţi de două ori, simultan, făina de migdale şi zahărul pudră, folosind o paletă pentru a le amesteca.
 • Puneţi albuşurile într-un bol mare şi mixaţi la viteză medie până se formează spuma. Încorporaţi treptat zahărul tos şi apoi bateţi albuşurile la viteză maximă pentru aprox 2,5 – 3 minute sau până se formează o spumă tare şi lucioasă.
 • Adăugaţi mixul de ingrediente uscate peste spuma tare şi amestecaţi folosind o paletă din silicon. Mişcările trebuie să fie largi – de jur-împrejur şi tăiaţi la mijloc (aprox 35-40 de mişcări) – până observaţi că aluatul curge continuu de pe paletă, nu în bucăţi, ca o lavă, aşezându-se înapoi în vas sub forma unei funde mari.
 • Transferaţi aluatul într-o pungă pentru ornat, dotată cu capul cu gaură rotundă.
 • În tava tapetată cu hârtie de copt formaţi discuri la distanţe de aprox. 3 cm. Se vor extinde. Trântiţi tava de 15 – 20 de ori pentru a scoate la suprafaţă bulele de aer. Pe cele vizibile le puteţi sparge uşor cu ajutorul unei scobitori. Lăsaţi apoi tava pe blat pentru minim 30 de minute.
 • Preîncălziţi cuptorul la 150 de grade Celsius şi poziţionaţi tava pe raftul din mijloc pentru 11-15 minute.
 • Când s-au răcit, biscuiţii se vor desprinde foarte uşor de pe foaia de copt. Potriviţi-i în perechi şi umpleţi-i cu crema preferată.

Preparare cremă de lămâie:

 • Puneţi untul moale într-un bol şi desfaceţi-l cu mixerul.
 • Când devine cremos, adăugaţi treptat zahărul pudră şi mixaţi la viteză medie pentru aproximativ 3 minute.
 • Adăugaţi zeama de lămâie şi esenţa de vanilie şi mixaţi încă puţin până se omogenizează.

Preparare cremă de zmeură:

 • Într-o cratiţă la foc mediu adăugaţi zahărul, zmeura şi zeama de lămâie.
 • Zdrobiţi uşor zmeura cu lingura şi amestecaţi până ajunge la punctul de fierbere.
 • Treceţi amestecul printr-o sită fină pentru a îndepărta seminţele. Presaţi pulpa pentru a păstra cât mai mult din sucul fructelor, apoi lăsaţi siropul să se răcească.
 • Între timp, mixaţi untul pentru a-l desface şi a-i da o consistenţă cremoasă (aprox. 2 minute la viteză maximă).
 • Adăugaţi siropul răcit la temperatura camerei peste crema de unt obţinută şi mixaţi din nou pentru a omogeniza (2-3 minute la viteză maximă).

Note:

 1. Pentru cantităţile de mai sus aveţi nevoie de o tavă mare sau două tăvi mici. Dacă folosiţi o tavă mică, lăsaţi-o să se răcească înainte de a forma a doua tură de biscuiţi.
 2. Este important să cântăriţi toate ingredientele. Pentru început, puteţi folosi doar jumătate din cantităţi, până vă ies. Eu am doar o tavă mică şi prefer să fac mai des.
 3. Cuptorul meu este electric, clasic, fără convexie. Am observat că obţin cele mai bune rezultate cu un timp de coacere de 11-12 minute. De aceea timpii din reţetă variază. Testaţi în cuptorul vostru şi verificaţi după 11 minute.
 4. Nu bateţi albuşurile nici prea mult, nici prea puţin. După maxim 3 minute de când aţi adăugat zahărul verificaţi consistenţa.
 5. Lăsaţi biscuiţii să se odihnească înainte de a-i băga în cuptor. I-am lăsat mereu 30-35 de minute. Acest pas va ajuta şi la formarea picioruşului specific.
 6. Cu timpul, puteţi ajusta cantităţile pentru creme dacă nu sunt pe gustul vostru.
 7. Nu am folosit colorant alimentar. Dacă doriţi să îi coloraţi, alegeţi gelurile sau pudra. Aceşti coloranţi nu vor schimba consistenţa aluatului.
 8. Nu vă descurajaţi dacă nu ies din prima. Este o reţetă destul de pretenţioasă, dar cu puţină practică vor ieşi excelenţi.
 9. Biscuiţii sunt cei mai buni a doua zi. Chiar dacă la început vor părea uşor crocanţi, nu vă speriaţi. Este normal.

Sper să vă placă reţeta mea! Aş vrea să ştiu dacă aţi încercat-o. Lăsaţi-mi părerile voastre în comentarii.

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 4 Comments

 1. Mihaela

  Ma faci foarte curioasa si cred ca o sa incerc si eu ,desi prefer sa fie gata facuti 🤭🤭🤭🤭
  Multumim pentru reteta😘🤗

  1. Rox

   Cu mare drag! Abia astept sa aflu ce parere ai, ai mai multa experienta decat mine la prajiturit 😀

 2. Roxana

  Multumesc tare mult, Rox, de la momentul in care am vazut ca ai distribuit reteta pe facebook i-am promis lui David ca o sa ii fac si eu, asa ca trebuie sa imi tin promisiunea. 🙂

  1. Rox

   Cu drag! Iti tin pumnii 🙂

Leave a Reply

Recipe Rating