Cloudflare? Nu, mulţumesc!

Nu mă învăţ minte şi pace!

Am mai spus-o? Fac ce fac şi iar intru în belele. Nu numai că l-am stresat cu mesaje pe operatorul de la tehnic, dar mi-am şi dublat pulsul într-o fracţiune de secundă. Vă spun, să nu păţiţi şi voi ca mine: documentarea, înainte de orice, este extrem de importantă. Ţineţi minte! Pe Google, e suficient. Chiar şi când vine vorba de Cloudflare.

Să vă povestesc. Mi-am activat aseară Cloudflare CDN. Zic:

Să preiau din sarcinile pe care la momentul ăsta le duce server-ul unde îmi este găzduit blogul. Cloudflare e recomandat pentru asta. Nu are ce să iasă rău.

Gândurile astea mi se învârteau în cap de câteva luni deja. Ştiu încă de când eram pe subdomeniu că se vorbea despre Cloudflare pe grupurile de bloggeri. Îmi făcusem, în sfârşit, curaj să încerc şi eu.

Nu e o procedură grea. Am dat activare în două-trei minute, am setat tot ca la carte şi, deşi propagarea noilor DNS-uri poate dura până la 24 de ore, eu am primit confirmarea de conectare în aproximativ zece minute. Ce noroc!

Azi-dimineaţă am încercat să îmi verific mailul blogului. De obicei, se adună câteva comentarii spam pe timpul nopţii şi încerc să mă ocup de ele cât de devreme pot. Nu şi de data asta. N-aveam cum, nu mergea.

Ei, e de la aplicaţia de mail a telefonului. Ia să deschid laptopul.

Ce să vezi? Aceeaşi problemă, eroare de server. Blogul funcţional, cPanel, la fel. Mail cu probleme.

Când se întâmplă aşa ceva, prima dată scriu departamentului tehnic al companiei care îmi găzduieşte site-ul. Cine altcineva e mai în măsură să-mi dea un diagnostic? Am primit explicaţii, răspuns prompt, ca de obicei. Nu m-a lăsat să fierb. Am crezut că am înţeles ce trebuie să fac şi i-am urat o zi bună. Doar că e mai greu decât pare. Nu am reuşit nicicum să îl setez şi am mai umblat şi aiurea prin setările din cPanel, fără să fie cazul.

La o simplă căutare pe Google am găsit zeci de topicuri în care se solicita ajutor de la Cloudflare, acelaşi răspuns pentru toţi cei care s-au confruntat cu această problemă, formulat pentru cei mai avansaţi în domeniu. Nimic care să mă lumineze şi pe mine. Eram în ceaţă. Nor gri, nor portocaliu… Arăta, la prima vedere, ca în răspunsul lor. Dar trebuie să fii as să poţi descoperi tainele unui CDN.

Moment în care revin la ticket să-mi spun oful şi să întreb, evident, ce am stricat. Eu cred că persoana de la celălalt capăt al internetului se întreba ce mi-o fi trebuit mie să activez o opţiune pe care nu o stăpânesc suficient de bine. Aceeaşi persoană mi-a dat şi soluţia salvatoare: pot reveni oricând la setările iniţiale, dacă doresc.

Mi-am dorit, desigur. Ştiu să fac multe cu acest hobby (până la urmă, asta e), dar de data asta situaţia mă depăşea.

Aşa că, dacă aveţi adresă de email personalizată şi vreţi să folosiţi Cloudflare, vă ţin pumnii, să îl setaţi corect şi repede. Dacă nu aveţi, tot vi-i ţin.

Mie, după ce am păţit azi, nu-mi mai trebuie să activez Cloudflare decât dacă ajung vreo influensăriţă cu milioane de vizitatori pe zi. Măcar să merite efortul! Până atunci stau cuminte la mine acasă, fără intermediari.

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 4 Comments

 1. Razvan

  Ce inseamna mail cu probleme? Nu se incarca webmail? Poate era setat MX-ul tot către cloudflare, în loc să fie către hosting?!

  Nu am idee, doar presupun. Oricum, povestea e funny. Si eu sunt genul care bușește lucrurile, direct “în producție”. :))))))))

  Am încercat să pun o temă noua și am stricat iremediabil blogul de două ori. A trebuit să redenumesc tema noua și pluginurile din FTP, ca să pot pune tema veche. But all this is fun :))

  1. Rox

   Nu mergea nici recepție, nici trimitere. Nu îl puteam accesa de nicăieri. Webmailul la adresa pe care o știam eu dădea eroare de server. Era MX-ul către hosting. Aveam și A record creat. Ăla avea norul portocaliu și l-am făcut gri. Nimic 🤣
   Apoi cu temele e altă poveste. Am pățit o dată. Am dat restaurare la public html din cPanel.
   Chiar dacă sunt momente ca acesta, mie tot îmi place să mă ocup de site. Nu fac aceeași greșeală de două ori, dar fac nenumărate și învăț din ele. Din asta am învățat să stau departe de CDN. 🤣

 2. Diana

  Bine că totuși ai rezolvat 🤗 îmi amintesc când am încercat să actualizez singură php-ul și a picat blogul ce panică am tras…

  1. Rox

   Am pățit și cu php-ul. Tot la hosting am apelat. Era obligatoriu să schimb versiunea. Cea mai nouă nu mergea. Eroare 500 parcă aveam. Am trimis mesaj și am întrebat cât durează până își revine și mi-au spus că nu e cazul să aștept 🤣

Leave a Reply