Transformă bucătăria în spaţiu de creaţie

  • Post author:
  • Post category:Superblog
  • Reading time:4 mins read

Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea, spunea Theodore Zeldin în cartea sa, “O istorie intimă a omenirii”. Am simţit de multe ori că mâncarea mă ajută să îmi revin după o zi grea şi tind să-i dau dreptate. Fericirea vine din farfurie în special atunci când dau frâu liber imaginaţiei pentru a transforma bucătăria în spaţiu de creaţie. 

Femeile din familia mea m-au învăţat să pun suflet în prepararea mâncărurilor. Mi-o amintesc pe bunica. Frământa de zor, fără aparatura care există azi în bucătăriile noastre, aluatul pentru gogoşi, plăcinte şi cozonaci, în bucătăria improvizată din curte. Pe atunci, nu mă fascina activitatea în sine, cât îmi era poftă de aluatul crud, dospit, elastic. O rugam insistent să-mi dea voie să-l gust de fiecare dată. Era plăcerea mea şi ignoram cu desăvârşire poveţele ei şi posibilele consecinţe.

Mi-ar fi plăcut să experimentez gătitul încă din copilărie, alături de mama mea, dar în bucătăria noastră mică cât o cutie de chibrituri nu încăpea mai mult de o persoană. Îi admiram priceperea, îndemânarea şi voiam să rămân aproape pentru a învăţa pe furiş câte ceva din tainele gastronomiei.

Ei bine, în prezent petrec mare parte din zi într-o bucătărie modernă, diferită de cele pe care mi le amintesc din copilărie. Această bucătărie este utilată, practică, iar accesoriile îmi sunt de mare ajutor. Ele sunt cele care îmi dau idei în momentele în care inspiraţia culinară mă părăseşte. 

Un tur al bucătăriei mă salvează după ce întreb în stânga şi-n dreapta, fără să primesc vreun răspuns.

Transformă bucătăria în spaţiu de creaţie cu accesorii cool

Există o mulţime de accesorii cool, menite să îmi uşureze munca în bucătărie. Ele îmi antrenează totodată imaginaţia şi sporesc creativitatea. 

Încep cu vesela şi tacâmurile. În perioada facultăţii mă limitam la două farfurii şi un set de tacâmuri. Îmi erau de ajuns. Încă le mai am, dar nu le mai folosesc. Am înlocuit farfuriile cu cele din colecţia nouă Marble. E şi asta o modă: să schimbi vesela. 

De când suntem o familie, situaţia e diferită. Într-atât încât se întâmplă destul de des să ies din magazin cu veselă pentru copii. Să fie vesela potrivită vârstei, zic.

Un alt accesoriu pe care eu îl consider cool este vasul termorezistent în care pregătesc cea mai gustoasă musaca de cartofi cu brânzeturi.

Transformă bucătăria în spaţiu de creaţie

Ah, să nu uit de tigaia pentru clătite, care este, într-un fel, vedeta bucătăriei. Iubim clătitele cu gem de căpşuni. Iar juniorului nu îi ieşiseră încă toate măselele când molfăia pentru prima dată renumitele clătite pufoase cu brânză cheddar.

În setul de oale scufund porţii generoase de paste (indiferent de forma pe care o au) ori legume pentru supe şi ciorbe.

Ador deserturile făcute în casă, fie ele cu fructe sau brânză dulce, plăcinte sau brioşe. Pentru asta există formele de prăjituri.

Bucătăria mea ar fi incompletă fără tocător, boluri, cuţite de toate mărimile, tel, polonic, linguri pentru servit, răzătoare şi… sucitor.

Nu, n-am uitat de aluat. Acum pregătesc şi modelez aluatul ca un adevărat chef. Altfel, cum m-aş putea delecta cu o porţie de gogoşi pufoase?

Transformă bucătăria în spaţiu de creaţie

Pentru familia mea, a trip down memory lane reînvie amintiri ce îşi au originea în bucătărie. Spune-mi, tu dai frâu liber imaginaţiei pentru a transforma bucătăria în spaţiu de creaţie?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, proba 4
Sursă foto: 1,2,5 – Dajar, 3,4 – arhiva personală

Leave a Reply