O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coşmaruri | Krystal Sutherland

Titlu original: A Semi-Definitive List of Worst Nightmares
Traducător: Irina Stoica
Editura: Storia Books
Anul şi luna apariţiei: 04/2019
Număr de pagini: 352

O poveste amuzantă, despre doi outsideri care îşi înfruntă, rând pe rând, cele mai mai temeri legate de viaţă şi dragoste.
De când bunicul lui Esther Solar s-a întâlnit cu Moartea, toţi cei din familia ei au fost blestemaţi să aibă o frică teribilă. Tatăl lui Esther suferă de agorafobie şi nu a mai ieşit din pivniţă de şase ani, fratele ei geamăn nu poate sta pe întuneric, iar pe mama lor o înspăimântă ghinionul. Membrii familiei Solar sunt chinuiţi de fricile lor şi, după cum spune blestemul, le este dat să moară din cauza acestora.
Esther încă nu ştie care este cea mai mare frică a ei (şi nici nu vrea să ştie), o realizare la care ajunge evitând aproape orice. Lifturile, spaţiile înguste, tunsorile, păianjenii, păpuşile, oglinzile şi multe alte fobii cărora le ţine socoteala în lista ei semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coşmaruri.
La un moment dat, Esther este jefuită de Jonah Smallwood, un fost coleg de clasă din şcoala primară. În afară de telefon, bani şi o pungă de jeleuri colorate pe care o păstra pentru mai târziu, Jonah îi fură şi lista de frici. În ciuda acestui incident, Esther şi Jonah devin prieteni, iar el propune o provocare: în încercarea de a rupe blestemul care îi distruge familia, se vor întâlni în fiecare duminică a ultimului an de liceu, ca să treacă împreună prin listă şi să înfrunte o frică după alta, inclusiv una pe care Esther nu a luat-o în calcul: iubirea.

Despre autor:
Krystal Sutherland s-a născut şi a crescut în Townsville, Australia, unde iarna nu a venit niciodată. A locuit în Sidney, unde a condus revista studenţească a universităţii la care a studiat, în Amsterdam, unde a fost corespondent străin, şi în Hong Kong. Krystal a făcut un stagiu de pregătire la Editura Bloomsbury Publishing şi a fost nominalizată pentru premiul Queensland Young Writers Award. Nu are animale de casă şi nici copii, însă îi place să dea nume obiectelor neînsufleţite: în Olanda a avut o bicicletă numită Kim Kardashian şi un velociraptor mic, gonflabil, pe nume Herbert. “Inimi chimice” este romanul său de debut.

Nu obişnuiesc să-mi aleg cărţile după copertă, dar aceasta a avut ceva ce mi-a plăcut. Să fi fost oare pisica neagră de vină sau titlul care anunţa o listă de coşmaruri?

O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coşmaruri este o carte despre frici, dintre cele mai ciudate şi mai neaşteptate, toate în familia Solar. Multe dintre frici pot fi bine ascunse şi în subconştientul nostru, aşteptând momentul potrivit să iasă la suprafaţă. E despre anxietate, o boală atât de complexă, cu atât de multe feţe, încât e greu să o identifici fără ajutor specializat.

Jonah şi Esther pornesc împreună într-o aventură de 50 de săptămâni, cu 50 de frici de învins şi 50 de videoclipuri de realizat. Mi-a plăcut ideea şi cred că fricile pot fi depăşite doar aşa, printr-o înfruntare directă. Este o carte cu o poveste drăguţă, ce tratează un subiect serios şi sensibil. Numai bună de citit într-un weekend!

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

Leave a Reply