Confortul termic transformă casa în acasă

  • Post author:
  • Post category:Superblog
  • Reading time:4 mins read

Confortul termic joacă un rol esenţial în viaţa familiei noastre. Trebuie să găsim mereu o cale de mijloc, pentru că suntem diferiţi şi la fel sunt şi nevoile noastre.

Eu, de exemplu, sunt o persoană friguroasă, extremităţile îmi sunt permanent reci şi mă încălzesc foarte greu. Ceaiurile şi păturile pufoase sunt prietenii mei dintotdeauna. Iar temperatura scăzută pe care o afişează termometrul de cameră nu mă motivează în niciun fel să mă ridic din pat. Asta înseamnă, pe scurt, că nu sunt deloc productivă într-un mediu cu confort termic scăzut.

Nu sunt adepta extremelor, aşa că nici spaţiile extrem de călduroase nu mă mulţumesc. Sunt cam pretenţioasă, nu-i aşa? Nu aţi vrea să lucraţi într-un loc cu încălzire în pardoseală şi calorifere fierbinţi. Vă spun eu că nu e un spaţiu ideal, în cazul meu disconfortul manifestându-se prin dureri de cap sâcâitoare.

Locuim de câţiva ani cu chirie şi abia aştept să se încheie perioada asta. În primul rând, pentru că nu e rentabil să investim într-o casă care nu este a noastră. În al doilea rând, pentru că nu am putut estima de la început cât ne va costa întreţinerea ei.

Cum poţi estima costul anual pentru utilităţi al unui imobil?

Nimic mai simplu: un certificat energetic ieftin îţi va oferi informaţia de care ai nevoie, indiferent dacă vrei să cumperi o locuinţă, să o închiriezi sau să îi faci recepţia. Este, fără îndoială, un document util şi ne-ar fi ajutat şi pe noi să alegem în cunoştinţă de cauză. Din păcate, nu am ştiut în acel moment că este un document obligatoriu.

Faptul e consumat, iar de mutări ne-am săturat. Acum ne este greu să aflăm care sunt costurile asociate încălzirii. Ne-am mutat aici la început de toamnă şi, după numai câteva săptămâni, ne-am dat seama că nu-s deloc ieftine. E drept, atunci când suntem toţi acasă, profităm de ocazie şi petrecem timp împreună, de cele mai multe ori lângă şemineu, cel mai călduros loc din casă. Dar scopul nostru e să obţinem o casă eficientă energetic cu costuri reduse la întreţinere. Cu prima ocazie, îi voi cere agentului imobiliar certificatul energetic, ce poate fi eliberat în maxim 24 de ore de către Enermed Impex SRL.

Pe site-ul lor am găsit informaţii utile, pe înţelesul meu şi aşa mi-a venit ideea de a solicita şi o termografie a clădirii. Certificatul energetic şi termografia nu au legătură, dar cu ajutorul amândurora vom putea să ne argumentăm ideile şi, în final, să ne atingem scopul.

confortul termic

Degeaba se lăuda agentul că este o locuinţă călduroasă datorită faptului că mansarda e bine izolată şi nu există pierderi de căldură. Am realizat în timp că pierderile cele mai mari sunt datorate tâmplăriei de proastă calitate. Uşile şi geamurile vechi, cu un singur strat, sunt extrem de permisive şi lipsite de rezistenţă termică. Cu ajutorul termografiei, vom putea demonstra şi infiltraţiile mari de aer exterior, sunt sigură că există. Altfel nu-mi explic unde dispare toată căldura din casă.

Când lucrez sau trăiesc într-un mediu neprietenos, nici creativitatea nu îşi face apariţia. Cât de important este pentru tine confortul termic al clădirilor?

Notă: Acest articol a fost scris pentru proba 18 a ediţiei de toamnă SuperBlog 2019.
Sponsor: Enermed Impex SRL
Sursă imagini: avizez.ro

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

Leave a Reply