Majoritatea turiştilor vor să-şi petreacă vacanţele la munte în sezonul rece. Nu e de mirare, crestele înzăpezite oferă un peisaj spectaculos. Vacanţă munte – 5 paşi esenţiali pentru o vacanţă reuşită e pentru tine dacă eşti curios să afli cum ne organizăm noi vacanţele la munte. Nu le ştiu eu pe toate şi nici n-am călătorit atât de mult încât să mă consider expertă, dar sper că îţi vor prinde bine sfaturile mele.

Am profitat de orice ocazie şi, înainte de a deveni părinţi, am plecat la drum fără să stăm pe gânduri, cu bagajele făcute în viteză şi cu dorinţa de a experimenta mereu ceva nou, de a crea amintiri care să ne ţină de cald mai târziu. Deşi ador marea şi mă bucur de liniştea pe care mi-o oferă ori de câte ori ne întâlnim, vacanţele la munte au fost mult mai frecvente. Fiecare escapadă este memorabilă în felul ei.

Iată paşii pe care îi consider esenţiali pentru o vacanţă reuşită:

1. Alege perioada

calendar

Acum câţiva ani eram spontani, inclusiv în perioadele de vârf. Organizarea nu era punctul nostru forte. Din fericire, nu am avut parte de eşecuri şi le-am fi făcut faţă cu brio oricum. Adulţii găsesc întotdeauna soluţii, nu-i aşa? 😀 Am înlocuit apoi spontaneitatea cu planificarea din timp şi am observat că putem beneficia atât de bilete de avion ieftine, cât şi de oferte de cazare la un preţ accesibil (Early Booking).

2.Stabileşte traseul

harta

Fă-ţi o listă cu obiectivele turistice şi alege o locaţie din care să le poţi vizita cu uşurinţă. De exemplu, dacă vrei să urci pe platoul Bucegi, cea mai potrivită locaţie este staţiunea turistică Buşteni. Aceasta este considerată cea mai importantă poartă turistică de acces către masivul Bucegi şi de aici poţi urca pe platou, fie cu telecabina, fie la pas, pe traseele marcate. Dacă alegi Buşteni, vei putea vedea Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul, Crucea Eroilor de pe masivul Caraiman, Valea Jepilor, Casa-muzeu “Cezar Petrescu” sau Castelul Cantacuzino.

3.Alege cazarea

sauna

Indiferent dacă vrei să călătoreşti cu familia sau cu gaşca de prieteni, acordă puţină atenţie şi acestui pas. Cred că orice agenţie de turism, fie ea online sau offline, te va întâmpina cu oferte extrem de variate, de la închirieri cabane la camere de lux în hoteluri de 5 stele, pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Sigur vei petrece mai mult timp în natură decât în cameră. Dar sunt convinsă că ţi-ar plăcea să admiri peisajul montan în timp ce-ţi bei cafeaua pe balcon. Probabil ai vrea, de asemenea, să te relaxezi la saună, în jacuzzi sau în piscină, după o zi de ski sau trasee pe munte. Acestea sunt doar câteva exemple. Ţine cont de opţiunile preferate atunci când alegi cazarea.

4.Vacanţă munte – transportul

jeep

Mijlocul nostru de transport preferat este maşina. Astfel, nu ne facem griji nici în privinţa greutăţii bagajelor, nici în privinţa transferului din gări/autogări spre cazare. Nu depindem de mersul trenurilor sau orarul curselor de autocar. Dacă şi tu alegi să călătoreşti cu maşina, asigură-te că ai toate taxele plătite, că o echipezi corespunzător (cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri, dacă pleci la drum iarna). Drumurile de munte pot fi o provocare pentru cei nepregătiţi, iar tu îţi doreşti o vacanţă reuşită şi fără incidente.

5.Vacanţă munte – bagajul

vacanta munte

În cele din urmă, ai grijă să incluzi în bagaje echipamente adecvate pentru excursiile montane. Bocancii sunt foarte importanţi pentru confort şi siguranţă, dar nu uita nici de trusa de prim ajutor, şosetele groase, căciula şi mănuşile, balsamul de buze hidratant şi cremele de protecţie.

Tu ce ai mai adăuga la lista mea de paşi esenţiali pentru o vacanţă reuşită? Lasă-mi răspunsul tău într-un comentariu.

Notă: Acest articol a fost scris pentru proba 17 a ediţiei de toamnă SuperBlog 2019.
Sponsor: AZ-Turism.ro
Sursă imagini: Unsplash

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire printr-un like/share. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.


Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments