Bagajul de mână, cel mai pretențios accesoriu pe care îl porți în călătoriile cu avionul

 • Post author:
 • Post category:Superblog
 • Reading time:5 mins read

Zborurile low-cost au devenit extrem de populare printre cei care își doresc să călătorească simplu, rapid și sigur. Am auzit de multe ori că avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Trebuie să recunosc că o astfel de ipoteză m-a ajutat enorm să-mi controlez emoțiile și golul din stomac dinaintea primului zbor.

Informarea înainte de călătorie ne poate scuti de toate neplăcerile din aeroport. Cu Travelkit uiți de griji. E suficientă o vizită pe site-ul lor ca să afli despre condițiile de călătorie ale companiilor ce operează curse în și din România. Poți alege apoi cu încredere trolere din oferta lor, special proiectate pentru a se încadra în dimensiuni.

Şi în cazul zborurilor, ca în cazul tuturor mijloacelor de transport, pot apărea situaţii neprevăzute. Cel mai tare ne enervează întârzierile și anulările. Orice întârziere aduce cu sine timp de așteptare mai mare, începând cu îmbarcarea și terminând cu acordul de decolare din partea autorităților responsabile. Am stat ore întregi în sala de așteptare, chiar și o oră în avion, situație nu tocmai plăcută, mai ales atunci cand ai copii.

Experiența primului zbor cu Blue Air a coincis cu plecarea din țară pentru a ne stabili în Irlanda. De atunci, am tot călătorit în fiecare an, întotdeauna cu bagaj de cală, însă înainte de prima călătorie nu eram familiarizată cu regulile privind dimensiunile şi conţinutul bagajelor de mână. Știam doar că trebuie să ne luăm strictul necesar. Două trolere ieftine ne-au fost de ajuns.

Foto: travelkit.ro

După ce am trecut prin toate punctele de control (ne-au testat bagajele, ne-am descălțat și ne-am scos curelele înainte de a trece pe la detectorul de metale, reguli pe care nu le-am întâlnit la companiile tradiționale) am aflat că zborul nostru va fi anulat. Din acel moment eram ai nimănui. Fiind ultimul zbor, ne-au alungat pe toți din clădirea aeroportului și ne-au redirecționat politicos către singura responsabilă care era la ghișeu. Ea rămăsese ținta tuturor nemulțumirilor noastre.

Probabil au fost pasageri care au renunţat la obiecte din bagaje sau au plătit suprataxa pentru a le trimite la cală, înainte de anularea zborului. Bagajul de mână este, după părerea mea, cel mai pretențios accesoriu pe care-l porți în călătoriile cu avionul, indiferent de scopul şi durata şederii. Ne-am ghidat după reguli și am împachetat în bagajul de cală tot ce nu era permis în bagajul de mână.

***

Dacă tot am amintit de reguli, iată care sunt cele cu care ne-am confruntat și noi până acum și pe care ar fi bine să le ai în vedere atunci când urmează să urci la bordul aeronavelor Blue Air:

– ai dreptul la un singur bagaj de mână, cu o greutate de maxim 10 kg, a cărui dimensiune (incluzând buzunarele exterioare, roțile și mânerul) nu trebuie să depășească 55x40x20 cm. În caz contrar, bagajul va fi trimis la cală și vei plăti o taxă destul de mare pentru el;

– copiii sub 2 ani nu au bagaj de mână. Le este permis, în schimb, un bagaj de cală, gratuit. Acesta poate fi chiar căruciorul copilului (sunt acceptate și cele din două sau mai multe piese) sau, dacă preferi, un bagaj de cală de 23/32 kg, în funcție de pachetul ales. Noi am avut întotdeauna căruciorul cu noi;

– mâncarea și apa pentru bebeluși sunt acceptate în bagajul de mână al părinților;

– echipamentele electronice fragile (laptop, tabletă, DSLR etc) vor fi transportate în bagajul de mână. Bagajele de cală nu sunt manevrate cu grijă. Păstrează-le la îndemână, vei fi nevoit să le scoți în timpul check-in-ului;

– lichidele (recipiente de maxim 100 ml) vor fi plasate în pungi resigilabile de 1 litru, pe care le găsești de obicei în aeroport;

– lichidele și alte produse cu consistență similară achiziționate din magazinele duty-free vor fi ambalate împreună cu chitanța într-o pungă securizată și sigilată și vor rămâne așa pe toată durata călătoriei;

– medicamentele pot fi transportate în bagajul de mână, însă pentru unele este posibil să ți se ceară rețeta.

Nu sunt permise echipamente care pot cauza rănirea persoanelor cum ar fi: armele cu aer comprimat sau CO2, arme de foc, arme de jucărie inclusiv replici ce pot părea reale, spray-uri paralizante, obiecte cu vârf sau muchii ascuțite, unelte de lucru ori echipamente explozive.

Deşi e puțin probabil ca aceste reguli să se schimbe (nu mi s-a întâmplat să găsesc schimbări de la o călătorie la alta), îţi recomand să citeşti termenii de călătorie ai companiei cu care urmează să călătorești. Știu, există multe restricții, nu seamănă cu o călătorie cu mașina personală, cu autocarul sau cu trenul, însă crede-mă, pentru simplul fapt că este extrem de rapidă, merită. Eu nu aș da la schimb o călătorie de maxim 8 ore, atunci când se desfășoară în condiții normale cu o companie low-cost (incluzând timpul petrecut în aeroporturi) pe una cu autocarul, pe șosele pentru aproximativ 3 zile, cât durează un drum România – Irlanda. 

Tu ce ai alege? Ce părere ai despre companiile low-cost care operează pe teritoriul țării noastre şi despre regulile privind bagajele de mână?

Notă: Acest articol a fost scris pentru proba 3 a ediţiei de toamnă SuperBlog 2019.
Sponsor: Travelkit
Sursa foto: travelkit.ro

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 2 Comments

 1. Illusion

  Foarte util articolul tău, Roxana! Am mai învățat câteva chestii 🙂 De pildă, nu știam faza cu cărucioarele.

  1. Rox

   Multumesc pentru apreciere! ☺️ Am descoperit ca multi dintre cei care au copii nu o stiu. Eu citesc cu atentie termenii, sa nu ratez nimic 😅

Leave a Reply