Meniu Închide

Cum să-ţi construieşti singur pagina de pornire pentru WordPress

pagina de pornire WordPress

Îmi place să folosesc o pagină de pornire statică pentru blogul meu. Aspectul clasic, sub forma unei înşiruiri de articole, mi se pare puţin depăşit. Desigur, dacă eşti încă pe WordPress.com şi nu ai achiziţionat un plan business, acest articol nu te ajută, din simplul motiv că nu îţi este permisă instalarea modulelor. Se adresează, în schimb, celor care folosesc WordPress.org. Am subliniat aici câteva motive pentru care merită să optezi pentru cea de-a doua variantă.

Care este avantajul folosirii unei pagini de pornire statice?

Ei bine, pe o astfel de pagină poţi scoate în evidenţă caracteristicile blogului tău. Te poţi prezenta cititorilor, îi poţi invita să se aboneze, afişezi ultimele postări de pe blog. Acestea sunt doar câteva dintre opţiuni.

Vreau, de asemenea, să am un timp de încărcare al paginii de pornire (şi implicit al site-ului meu) cât mai mic. Nici mie nu îmi place să aştept, deci încerc să îl optimizez pentru cititorii mei. Un timp de încărcare de aproximativ 5 secunde, folosind o reţea 4G, nu mi se pare de speriat.

Contruieşte pagina de pornire cu ajutorul modulelor

Iată cum am reuşit să creez o pagină statică, simplu şi rapid, fără cod, cu ajutorul a două module. Se pot folosi atât împreună, cât şi separat. Eu am hotărât să nu le amestec şi l-am ales la final pe cel care mi-a plăcut cel mai mult.

Stackable – Gutenberg Blocks

Stackable este un modul gratuit, ce se poate utiliza în editorul WordPress, alături de Gutenberg. Acesta dispune de o serie de blocuri pentru personalizarea articolelor şi paginilor de pe site.

Stackable însumează 23 de blocuri cu care poţi jongla. Poţi afişa, cu ajutorul lui, ultimele postări, citate, poţi adăuga un buton personalizat, statistici, notificări, testimoniale şi multe altele. Eu l-am ales pentru a-mi personaliza pagina de pornire, dar şi pentru a-l utiliza pe viitor în articolele mele.

Pentru design-ul paginii am folosit următoarele blocuri: header, feature grid, call to action şi posts. Următorul video te va ajuta să îţi formezi o părere.

Ce mi-a plăcut

 • diversitatea blocurilor;
 • aspectul modern;
 • posibilitatea de a adăuga un header -imagine reprezentativă în partea de sus a paginii(cu căsuţă de text suprapusă).

Ce nu mi-a plăcut

 • opţiuni destul de limitate de personalizare.

Gutenberg Blocks – UAG

UAG (Ultimate Addons for Gutenberg) este un modul din aceeaşi categorie şi dispune de 22 de blocuri personalizabile. Iniţial, l-am ales pentru a-mi construi pagina de pornire deoarece aparţine dezvoltatorului temei pe care o folosesc. Include carusel/grilă de postări, info box, o mulţime de butoane personalizabile, cuprins, testimoniale şi altele.

Pentru pagina construită cu UAG am folosit următoarele blocuri: call to action, info box, marketing button şi post timeline.

Ce mi-a plăcut

 • oferă setări avansate pentru fiecare bloc (culori, font);
 • poţi seta dimensiunea textului pentru fiecare rezoluţie în parte (desktop, tabletă, mobil).

Ce nu mi-a plăcut

 • nu include header.

Cum setezi pagina de pornire

După ce te-ai jucat puţin cu blocurile, le-ai personalizat, le-ai ordonat, ai salvat şi publicat pagina (eu nu îi dau nume, tu o poţi numi Acasă, Homepage sau îi poţi da numele site-ului), este momentul să testezi. Ai trecut de partea cea mai grea. Vrei să vezi dacă pagina construită este exact aşa cum ţi-ai imaginat. Cum faci asta? Foarte simplu.

Primul pas este să creezi o nouă pagină, unde vor fi afişate articolele tale. O poţi numi Blog. Salveaz-o fără să scrii nimic. Nu vei avea nevoie.

Apoi caută în meniul WP-Admin rubrica Setări-Afişare. Bifează Pagina statică şi alege să afişezi pagina creată cu ajutorul pluginului ca prima pagină şi pagina Blog ca pagină articole. Salvează modificările şi accesează-ţi site-ul. Poţi oricând reveni la vechea configuraţie dacă bifezi afişarea ultimelor articole pe prima pagină.

Tema mea permite ascunderea unor elemente de pe pagină, cum ar fi logo-ul, meniul principal, titlul paginii și subsolul. M-am hotărât să păstrez design-ul creat cu ajutorul modulului Stackable. Tu ce ai alege?

Îţi recomand să păstrezi numai un modul din cele două. Instalarea simultană a modulelor asemănătoare poate crea conflict pe termen lung. Plus că o listă prea lungă îţi încarcă blogul inutil. Sper să-ți fie de folos acest articol! Dă-mi de ştire într-un comentariu.

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire printr-un like. E gratis! Iar dacă vrei să fii la curent cu noutățile, abonează-te aici şi/sau urmăreşte-mă pe Facebook.

Din aceeași categorie:

27 Comments

 1. UNBLOGCOLORAT

  Inițial am avut o pagină statică pe site, caci la început am vrut să evidentiez portofoliul, cv-ul meu, in fine, aveam alte scopuri pentru care facusem blogul, dar am dezactivat-o din mai multe motive. Am observat însă ca din ce in ce mai multe bloguri opteaza pentru o pagină statică. Eu nu ii vad rostul, decat daca ai un business despre care vrei sa stie lumea, iar pagină de blog sa fie una secundară.

 2. Ioana

  Uau, ce interesant! Chiar voi incerca si eu pentru ca, sincera sa fiu, chiar simt nevoia sa mai schimb ceva in aspectul blogului meu. Multumim pentru ca ai impartasit cu noi aceste ponturi! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *