Fata dinainte | J.P.Delaney

Despre autor

J.P.Delaney este unul dintre pseudonimele folosite de Anthony Capella, născut în anul 1962 în Uganda. “Oamenii mă întreabă adesea de ce folosesc pseudonime. Nu este niciun secret în asta – pur şi simplu îmi place să scriu diferite tipuri de cărţi. Iar editurile şi distribuitorii cred că s-ar crea o confuzie în rândul cititorilor, atunci când deja au încadrat autorul într-un anumit gen şi descoperă că subiectul unei cărţi nu corespunde aşteptărilor lor”, se justifică autorul pe blogul personal.

Despre carte

În ultima vreme, mă atrag cărţile care mă ţin cu sufletul la gură şi îmi amintesc de perioada în care mă uitam la thrillere cu sora mea. Undeva, în subconştient, ceva se leagă. Am parcurs cartea Fata dinainte, de J.P. Delaney cu dorinţa permanentă de a mai citi un capitol. Mi-am dat seama destul de devreme că personajele sunt greu de citit, lucru care adâncea misterul şi mă făcea tot mai curioasă.

One Folgate Street este casa la care am visa cu toţii: modernă, complet dependentă de tehnologie (de la lumini până la alarma antifurt, toate se comandă cu ajutorul unui soft) şi optimizată pentru un trai minimalist. Chiria pe care trebuie să o plăteşti pentru ea este mică şi ţi-o poţi permite. Edward, arhitectul şi totodată proprietarul acestei case, este un om perfecţionist, obsesiv, cu o mulţime de pretenţii. Acestea le sunt transmise potenţialilor chiriaşi sub forma unei liste lungi de reguli.

Cum ar fi viaţa ta dacă toate lucrurile tale ar încăpea într-o valiză, pe care să o poţi lua cu tine oriunde? Traiul într-o astfel de casă poate fi, pentru unii, nepotrivit. Pentru cele două femei acceptate, Emma şi Jane, One Folgate Street este casa perfectă, în care ele se simt în siguranţă.

***

Emma este fata din trecut şi am perceput-o ca pe un personaj cu multe feţe, care preferă minciuna în locul adevărului. Deşi lasă impresia că este o persoană fragilă, care are nevoie în permanenţă de protecţie, Emma este de fapt o femeie extrem de puternică, capabilă să îi învârtă pe degete pe bărbaţii din viaţa ei. În relaţia cu Edward, Emmei îi place să testeze limite. Încalcă mai multe reguli (nu păstrează curăţenia, adoptă o pisică) şi, deşi ştie că Edward îşi doreşte o relaţie fără compromisuri şi trăieşte doar în prezent, vrea să afle mai multe despre trecutul lui.

Jane este fata din prezent care, după naşterea unei fetiţe moarte, simte nevoia să se refugieze într-un loc liniştit. Unde să-şi poată continua viaţa, să o ia de la zero. Se îndrăgosteşte de Edward şi crede că poate trăi fericită alături de el. Până când află că ultima chiriaşă a murit în condiţii suspecte şi decide să caute adevărul. Greşeşte, dându-i încredere persoanei nepotrivite, iar asta era să o coste viaţa, ca pe fata dinainte.

Ce s-a întâmplat cu Emma? Cum se schimbă vieţile celor două femei care ajung să locuiască în One Folgate Street? Cât de departe poate merge un obsedat pentru a-şi satisface nevoia de control? Care este profilul chiriaşului ideal?

Un thriller psihologic de excepţie, o carte pe care cu greu o poţi lăsa din mână până la final. Asemănarea dintre Emma şi Jane a creat confuzie în mintea mea. De multe ori m-am întors să văd cui îi aparţine povestea. Capitolele alternează, dar nu dau impresia de ruptură. Sunt îmbinate frumos.

Descriere:

Vă rog să faceţi o listă cu toate bunurile pe care le consideraţi esenţiale pentru viaţa dumneavoastră. Cererea pare ciudată, chiar indiscreta, iar pentru cele două femei care răspund, consecinţele sunt devastatoare.

EMMA
Traumatizată de o spargere la vechea locuinţă, Emma îşi doreşte un loc nou în care să trăiască. Dar nici unul dintre apartamentele pe care le vizionează nu este sigur sau la un preţ accesibil. Până la One Folgate Street. Casa e o capodoperă arhitecturală: design minimalist din piatră de culoare deschisă, sticlă şi tavane înalte. Dar există anumite reguli. Arhitectul enigmatic care a proiectat casa păstrează un control total asupra ei: fără cărţi, fără perne aruncate, fără fotografii sau obiecte personale de orice fel. Spaţiul e destinat să-l transforme pe cel care-l ocupa – şi asta se şi întâmplă.

JANE
După o tragedie personală, Jane simte nevoia unui nou început. Atunci când găseşte One Folgate Street, ea este atrasă instantaneu de casă – şi de creatorul ei rezervat, dar seducător. Curând după ce se mută, Jane afla despre moartea prematură a chiriaşei anterioare, o femeie care îi seamănă, că vârsta şi ca înfăţişare. În timp ce încearcă să separe adevărul de minciună, Jane urmează fără să ştie aceleaşi tipare, face aceleaşi alegeri, întâlneşte aceleaşi persoane şi trece prin aceeaşi teroare că fata dinainte.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 19 Comments

 1. Oprea Carmen

  imi plac cartile care te tin cu sufletul la gura, ore petrecute cu mare drag pentru mine!

  1. Rox

   Încep să le îndrăgesc și eu!

 2. Andreea Goia

  Sa stii ca si eu o am pe wishlist. 🙂 Astept insa sa termin cartile pe care le-am inceput sa le citesc si o imi indrept atentia asupra ei.

 3. Simona Diaconu

  Genul acesta de cărți, care te țin în suspans, îmi plac la nebunie! Abia aștept să scap de un examen dificil și să reiau lectura unor astfel de povești.

 4. Larisa

  Cartile de acest fel imi plac tare mult. Ador suspansul si savurez din plin emotia pe care autorul reuseste sa o transmita. Cu siguranta voi trece in wishlist cartea.

 5. ellafairytale

  Un subiect intrigant pe care as vrea sa il aprofundez, nu am citit nicio carte a acestui autor.

 6. Adriana Ivan

  Am citit cartea aceasta acum vreo doi ani.foarte mult mi-a plăcut.

 7. Chiar m-ai atras atenția cu recenzia cărții, trebuie neapărat să o citesc și eu, sunt curioasă ce se întâmplă cu Ema, dacă rămâne aceeași femeie puternică, dar care preferă minciuna sau se schimbă.

 8. Mirela Marin

  Mi se pare interesantă cartea Fata dinainte.
  Sunt tentată și eu să o citesc, îmi trec titlul pe listă.
  Mulțumesc pentru recomandare!

 9. Catalina Coman

  Cu greu am putut sa o las din mana si eu, atunci cand am citit-o. Chiar e un thriller psihologic minunat.

 10. Cristina Barbieru

  Oo, cred ca e o carte ce m-ar captiva si pe mine, cu siguranta.

 11. Gabriela Bratu

  Imi plac thrillerele foarte mult și chiar sunt curioasa de aceasta carte

 12. Ale Rogo

  Pare o carte extrem de interesanta. Desi genul nu e tocmai pe placul meu, actiunea mi-a atras in mod surprinzator atentia.

 13. Alexandroaia Elena-Cristina

  Pare a fi genul de carte care m-ar prinde si pe mine.

 14. Rokolla

  O am si eu pe lista mea de lecturi si cred ca saptamana asta am sa mi-o iau si eu pentru ca m-ai convins ca este o carte buna

 15. Anca

  Imi place cum ai povestit despre aceasta carte, o sa o caut si eu sa o citesc.

 16. cudrag.cristina

  O carte din timpurile noastre, moderna cu un subiect care iti starneste curiozitatea. Asa ca fetele as zice 🙂 <3
  Merci de review Rox!

Leave a Reply