Scandalul | Fredrik Backman

Am terminat de citit Scandalul, pentru mine e a treia carte de la Fredrik Backman. Recunosc că m-a prins greu, cam după primul sfert. Am fost luată prin surprindere, nu am păţit asta cu Ove şi Elsa. Cu toate acestea, n-am putut sări peste acea parte, fără ea aş fi avut doar un puzzle incomplet. Abia apoi m-a cuprins dorinţa de a da pagina după pagină, de a săpa mai adânc în poveste. Şi nu am mai lăsat-o până nu am ajuns la sfârşit.

Mi-am dorit mult să o citesc. De vină e autorul, unul dintre favoriţi, care m-a prins în mreje cu stilul lui. În cazul cărţii de faţă, la început simţeam că îşi fac intrarea prea multe personaje deodată în poveste. Scandalul are o multitudine de protagonişti, iar eu nu reuşeam să-i ţin minte şi mă cam rătăceam. Şi pentru că e despre hochei, iar mie nu îmi plac sporturile de fel, mai aveam puţin şi renunţam. Mă bucur, totuşi, că nu am făcut-o.

Povestea cărţii merge dincolo de hochei. Pătrundem în casele şi în vieţile celor implicaţi şi le descoperim atât părţile bune, cât şi cele mai puţin bune. Aflăm ce înseamnă pentru ei spiritul de echipă şi cât de departe pot merge în numele lui. Vedem o comunitate, un întreg oraş, care pune mai presus de orice binele clubului de hochei. Mai presus chiar de ei înşişi. Într-atât încât, în cazul agresiunii sexuale, rolurile se inversează şi victima este acuzată de premeditare şi rele intenţii.

Se leagă prietenii. Unele vor ţine pentru toată viaţa, altele se vor destrăma subit, lăsând în urmă doar amintirile a ceea ce a fost. Scandalul este o carte despre oameni înstăriţi şi oameni săraci, despre prejudecăţi, despre lupta pentru supravieţuire în orăşelul mic, al cărui viitor depinde de performanţele echipei de hochei.


Descriere:
Situat în inima pădurii, Björnstad-ul pare un oraș mort. Singura șansă ca economia să reînvie este ca echipa de juniori să câștige finala campionatului de hochei. Dar pentru unii dintre tinerii hocheiști de șaptesprezece ani, educați în spiritual „doar victoria contează” presiunea devine prea mare, iar importanța pe care o dau victoriei transcende dimensiunea morală a vieții lor în comunitate. Și atunci când interesele – fie ele financiare, fie legate de glorie – devin mai importante decât oamenii, victimele devin vinovați, iar cei diferiți devin paria.
Backman aduce în discuție două subiecte de actualitate: agresiunea sexuală și discriminarea etnică și de gen. Fără să arate cu degetul, fără să fie părtinitor sau să găsească vinovați, el pune pe tapet faptele, neomițând contextul, și-i lasă pe cititori să judece singuri.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

Leave a Reply