Jocuri de societate pentru timp de calitate

  • Post author:
  • Post category:Superblog
  • Reading time:4 mins read

Ne bucurăm întotdeauna de compania prietenilor în weekend şi îi invităm destul de des pe la noi, grădina noastră le permite picilor să-şi consume energia în timp ce noi povestim. Jocurile de societate Oxygame mi se par o alegere excelentă pentru aceste întâlniri: ne distrăm, interacţionam şi petrecem timp de calitate împreună. Le putem lua cu noi oriunde, chiar şi la picnic.

Vreau să vă povestesc despre două jocuri care mi-au atras atenţia şi pe care îmi doresc să le cumpăr în viitorul apropiat.

Ligretto – mai repede nu se poate

Nu am experienţă şi nu am jucat prea multe jocuri, însă pentru acest joc trebuie să ai un timp de reacţie cât mai bun. Se joacă într-un ritm ameţitor. Deloc plictisitor, Ligretto este potrivit pentru 2-4 jucători, sau chiar 12 jucători, dacă sunteţi o gaşcă mai mare şi achiziţionaţi toate cele trei cutii.

Scopul jocului este de a aduna cele mai multe puncte. Setul de 40 de cărţi pe care îl primeşte fiecare jucător va fi împărţit în 3:
– 10 cărţi vor alcătui teancul de Ligretto;
– 3,4 sau 5 cărţi, în funcţie de numărul de jucători, vor fi depuse cu faţa în sus şi se vor numi rând;
– restul cărţilor va fi ţinut în mână drept teancul acoperit.

Jocul porneşte simultan pentru toţi jucătorii. Cărţile de pe mijlocul mesei vor fi depuse cu scopul de a forma o succesiune şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii: 1 va fi prima carte, cea de-a doua carte va fi 2 şi va avea aceeaşi culoare ca prima etc. Nu contează cine a depus prima carte. Rândul şi teancul de Ligretto sunt cele mai importante. De câte ori vei depune în mijlocul mesei o carte din rând, o vei putea înlocui cu una din teancul Ligretto. Jocul se termină instantaneu când primul jucător termină teancul de Ligretto.

Pentru a evalua jucătorii, cărţile de pe mijlocul mesei se vor separa după culoarea de pe verso. Pentru fiecare carte depusă, jucătorii vor primi un punct, iar pentru fiecare carte rămasă în teancul de Ligretto vor primi 2 puncte de penalizare. Cărţile din rând şi cele din mână nu se calculează.

Este posibil să vă împotmoliţi înainte de finalul partidei, deoarece cărţile necesare ar putea fi ascunse în teancul de Ligretto. În acest caz, număraţi punctele obţinute până la acel moment şi începeţi o partidă nouă.

***

Qwirkle

Un joc de strategie interesant, potrivit pentru 2-4 persoane, în care jucătorii trebuie să obţină cât mai multe puncte prin formarea şi extinderea rândurilor de aceeaşi culoare sau formă. Fiecare jucător îşi alege pe nevăzute 6 piese din săculeţ şi le analizează. Pentru a începe jocul, jucătorul cu cele mai multe piese corespunzătoare (aceeaşi formă – culori diferite sau aceeaşi culoare – forme diferite) le va depune inr-un rând în mijlocul mesei. Jucătorul care urmează poate alege între a ataşa piese la piesele depuse sau a-şi înlocui piesele cu altele din săculeţ.

Există însă câteva reguli de bază de care trebuie să ţinem cont atunci când vrem să jucăm Qwirkle:

  • o succesiune de minim 2 până la maxim 6 piese formează un rând;
  • într-un rând nu pot exista 2 piese la fel;
  • fiecare rând va conţine fie piese de aceeaşi culoare, fie piese de aceeaşi formă;
  • piesele ataşate unui rând existent trebuie să se adapteze caracteristicilor pieselor deja expuse.

Jocul se încheie când unul dintre jucători îşi ataşează ultima piesă. Câştigător va fi acela care a acumulat cel mai mare punctaj.

***

Jocurile de societate ne apropie de ceilalţi, însă uneori avem nevoie doar de propria companie. Pentru acele momente, în care îmi doresc să mă relaxez şi să îmi eliberez mintea, voi alege cubul Rubik. A fost inventat şi numit iniţial “Cubul Magic” de către Erno Rubik, profesor în Budapesta, pentru a-şi ajuta studenţii să înţeleagă problema tridimensionalităţii. A avut un succes neaşteptat, fiind cea mai bine vândută jucărie din lume. O jucărie clasică a cărei ecuaţie nu am reuşit până acum să o rezolv.

Notă: Acest articol a fost scris pentru proba 12 a competiției Spring SuperBlog 2019.
Sursă: Cutia.ro

Leave a Reply