Mehmet Murat Ildan, romancier turc contemporan, spunea că “drumul care duce către casa ta este întotdeauna un drum plin de speranţă”.

Am învăţat să apreciez confortul pe care mi-l oferă casa mea. Vreau mereu să o duc la un alt nivel. Acasă, pentru mine, este familia, locul unde ne strângem cu toţii şi stăm la poveşti. Locul în care ne simţim cel mai bine şi putem fi noi înşine.

În călătoriile mele (puţine), am descoperit că alte popoare nu ţin cu tot dinadinsul să aibă propria locuinţă, ci mai degrabă închiriază una, în acest fel beneficiind de libertate de relocare, în funcţie de dorinţe şi, uneori, de serviciu. Într-o ţară ca Irlanda, de exemplu, casele de închiriat sunt la mare căutare şi este o criză permanentă. Dacă oferta este rezonabilă, ai şanse să o fi ratat încă dinainte să găseşti anunţul. Românului, însă, îi place să fie proprietar.

Pentru noi, totul a început cu un vis, acela de a construi casa noastră acasă. Să fiu sinceră, după o viaţă petrecută în apartament – nu zic că nu-mi plac, dar îmi dau seama că acestea dispun de prea puţin spaţiu – mi-am dorit să trăiesc la casă. Soţul meu a fost de aceeaşi părere. Ne-am creionat rapid în minte casa ideală, în care să locuim noi şi copiii noştri, ținând cont de toate dorinţele noastre. Am căutat un proiectant, i-am predat schiţa noastră şi el a revenit apoi cu un proiect de casă. Exact aşa cum ni l-am imaginat.

De atunci au trecut câţiva ani, casa este acum la roşu. Urmează însă partea cea mai grea şi cea mai costisitoare din toate. Ne gândim serios să o eficientizăm astfel încât costurile pentru întreţinerea ei să scadă considerabil. Am cochetat cu ideea de casă verde înainte de a aplica pentru proiect, ne doream o casă care să şi producă, nu doar să consume.

Astăzi este posibil să îmbrăţişăm conceptul de casă activă. AIA Proiect este unul dintre susţinătorii conceptului pe piaţa românească şi îşi doreşte să îl implementeze în proiectele viitoare.

În contextul încălzirii globale se caută pretutindeni soluţii pentru protejarea mediului înconjurător şi a resurselor naturale. Casa activă este una dintre soluţiile ce promit avantaje atât pentru mediu, cât şi pentru buzunarele noastre pe termen lung. Din multitudinea de resurse pe care le are natura pentru noi, foarte puţine sunt inepuizabile, iar altele se regenerează într-un timp mai scurt, mai lung sau niciodată. O casă ale cărei nevoi sunt îndeplinite exclusiv de către furnizori este una scumpă şi cu impact deosebit de mare asupra mediului.

Să ne imaginăm: cum ar fi viața noastră într-o casă activă?

Confortul casei noastre este dat de o temperatură optimă, păstrată cu ajutorul izolaţiei corespunzătoare şi asigurată prin folosirea unui sistem de încălzire cu eficienţă ridicată. Am cumpărat un model durabil, prietenos cu mediul, care foloseşte cu până la 50% mai puţină energie. Petrecem foarte mult timp în interiorul casei, indiferent de anotimp, de aceea am avut grijă să montăm şi un sistem de ventilaţie şi reglare automată a umidităţii, pentru a menţine aerul curat şi a reduce riscurile îmbolnăvirii.

Este minunat să mă ridic dimineaţa din pat şi să simt podeaua încălzindu-mi tălpile. Încălzirea în pardoseală este de vis, nu usucă aerul, îl încălzeşte uniform şi scade riscul de alergii. Cine-ar fi crezut? Copilul meu se poate juca în voie, direct pe parchet.

Se anunță o zi plină. Merg în baie şi, fără să îmi dau seama, mă apropii prea mult de robinet. Porneşte, iar atingerea plăcută a apei călduţe îmi trezeşte simţurile. Intru la duş şi realizez că nu mai trebuie să aştept până ajunge apa caldă. Ce bună e o pompă de recirculare a apei calde la casa omului!

Mă uit pe fereastră, a început să plouă. Nu am iubit ploaia niciodată, zilele cu ploaie mi se par mohorâte, dar astăzi ştiu cât e de preţioasă. Streaşina casei colectează apa de ploaie și o depozitează pentru mai târziu, asigurându-ne mare parte din necesarul de apă pentru activităţile casnice.

Grădina este plină de legume, din cele mai diverse, s-au făcut şi anul ăsta. Mai în spate, văd pomii fructiferi plini de rod şi mă întreb dacă am contribuit şi noi la asta. Irigarea grădinii este esenţială, cu atât mai mult în perioadele de secetă, când până şi fântânile rămân fără apă. Decizia noastră de a iriga cu apa provenită de la chiuvete şi maşini de spălat a fost, se pare, una inspirată. O utilizăm deocamdată doar în livadă.

Pe aleea din faţa casei ne întâmpină în fiecare zi zeci de flori multicolore, alese cu gust şi îngrijite cu multă dragoste. Îmi iau cartea preferată şi mă îndrept spre terasă.

-Sunt mândră de casa noastră, casa eficientă energetic! îmi spun şi încep să citesc, acompaniată de triluri de păsărele şi de mirosul îmbietor al salcâmilor, purtat de adierea uşoară a vântului.

Ah, să vă mai spun ceva. Pe acoperişul casei noastre se văd panourile fotovoltaice, alintate de razele soarelui ce străluceşte azi mai puternic ca niciodată. Energia pe care o produc se numeşte energie verde. O astfel de investiţie, la care se adaugă folosirea electrocasnicelor cu consum scăzut şi a becurilor LED cu a lor lumină caldă, este mai mult decât suficientă pentru a acoperi nevoile energetice ale casei noastre. Avem chiar şi panouri solare, pe care le folosim pentru a încălzi apa şi, uneori, casa în zilele mai răcoroase.


Asta este casa ideală pentru mine. Mă trezesc din visul meu şi vreau să cred că e posibil să aducem casa noastră la acest nivel. Ştiu că nu este ieftin, dar sunt convinsă că în timp va merita efortul. Mediul îmi va mulţumi apoi, cum ştie el mai bine!

Voi ce părere aveţi despre casa activă? Vă tentează?

Notă: Acest articol a fost scris pentru proba 5 a competiţiei Spring SuperBlog 2019.
Sursă: Unsplash, AIA Proiect


Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Inline Feedbacks
View all comments
Amalia Popa
1 year ago

Visez la o casa simpla, undeva la marginea orasului, o gradina in care sa ma pierd printre flori si rosii cherry vara, un pisoi, doi catei, 2 copii. Imi asum eu sa stranga apa de la polaie. 😀