E-mobility pentru viitorul planetei

 • Post author:
 • Post category:Superblog
 • Reading time:5 mins read

În acest articol, vreau să vă fac o invitaţie în viitor. Un viitor ce îmbrăţişează în totalitate conceptul de e-mobility (e-mobilitate sau mobilitate electrică). Am speranţa că, în timp, aceste rânduri vor fi mai mult decât un simplu exerciţiu de imaginaţie. Ştiţi şi voi, speranţa rămâne vie, se stinge ultima.

Poluarea aerului şi efectele devastatoare asupra Terrei

Am asistat în ultimii ani la o defrişare în masă, fără a ne gândi că avem nevoie să replantăm copaci. Spaţiile verzi au fost înlocuite de betoane sau, pur şi simplu, abandonate. Am văzut cu ochii noştri cum mor specii de vieţuitoare. Dispar în timp ce noi păstrăm dovada existenţei lor doar în manualele de biologie. Am asistat nepăsători şi am contribuit cu bună ştiinţă la degradarea vizibilă a mediului în care trăim, a planetei care ne este ca o mamă.

Vreau să vă întreb: ştiţi care este cea mai importantă sursă a poluării generale? Exact: arderile combustibililor folosiţi de maşini contribuie în proporţie de aproximativ 60%. Veţi spune că maşina este o necesitate. Aşa este şi am fost martorii unei creşteri spectaculoase a numărului de maşini care au intrat în circulaţie an de an. Pentru navetă în interes de serviciu sau pentru deplasări în oraş şi împrejurimi, fiecare familie posedă cel puţin o maşină. Sunt convinsă că aţi auzit de motoare eco. Industria automobilistică este în continuă evoluţie şi, deşi mobilitatea electrică a fost inventată încă din secolul XIX, aceasta a rămas la stadiul de idee până acum câţiva ani.

Era mobilităţii electrice

În 2019, Auto Schunn, dealer autorizat Mercedes-Benz, sărbătoreşte 25 de ani de existenţă pe piaţa auto din România şi deţine 5 showroom-uri la nivel naţional: în Arad, Deva, Suceava, Sibiu şi Timişoara. În luna iunie a aceluiaşi an, Mercedes-Benz lansează noul SUV 100% electric, Mercedes-Benz EQC. Tot ce este nou, este şi fascinant. Maşinile electrice sunt aici, trebuie doar să facem alegerea corectă. Mercedes-Benz EQC ne aduce cu un pas mai aproape de viitorul la care visăm, unul în care respirăm un aer mai proaspăt şi în acelaşi timp protejăm şi mediul.

Suntem în secolul vitezei și societatea este conştientă de impactul poluării asupra mediului înconjurător. A trăit în ignoranţă prea mult timp, dar a venit momentul schimbării. Şefi de stat din întreaga lume colaborează pentru a găsi alternative ecologice şi fac planuri pentru implementarea lor pe termen lung. Este în puterea lor să schimbe viitorul.

Preţul carburanţilor este mereu în creştere, costurile asociate deplasărilor depăşesc cu mult bugetul omului de rând. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor se introduc autobuze eco. Infrastructura a fost adaptată, s-au creat benzi speciale destinate mijloacelor de transport în comun, pentru a exploata la capacitate maximă beneficiile e-mobilităţii. Bicicletele au reprezentat mereu o alternativă doar pentru cei mai sportivi dintre noi.

Dar nu e suficient. Omul vrea libertate, vrea autonomie. Pentru asta s-au creat maşinile electrice şi sunt pionul principal al erei în care ne aflăm. În ultimul sfert de secol, am asistat la un boom de vânzări auto menite să susţină conceptul de e-mobility. Mai mult de jumătate dintre maşinile pe bază de combustibili fosili au fost înlocuite cu cele eco. Indiferent că vorbim de motoare hybrid, electrice sau pe hidrogen, ştim sigur că e un pas important spre un viitor mai curat.

Conceptul de e-mobility nu putea convinge în totalitate fără energie verde. Metodele clasice de producere a energiei electrice necesare e-mobilităţii încă afectează mediul într-o proporţie destul de mare. S-au montat câmpuri întregi de eoliene, sute de panouri solare au răsărit, dovadă a unei investiţii majore şi esenţiale. Energia verde a devenit astfel sursa principală de energie.

În 2030, statisticile arată că 30% dintre maşinile personale sunt electrice. Amprenta asupra mediului s-a redus considerabil. Preţul unei maşini electrice este mai accesibil acum, există diversitate, avem de unde alege. Ideea de a-ţi schimba maşina cu una eco şi plata unei diferenţe este binevenită. Contează mult să ai susţinere.

În 2040, e tot mai bine. Spaţii verzi amenajate în marile oraşe, păduri tinere, aer proaspăt, ape curate, pământ fertil şi… o mulţime de maşini electrice care circulă pe străzi. Silenţioase, confortabile, economice, dar mai ales ecologice. O lume mai curată pentru copiii noştri.

Cum ar fi dacă toate astea ar deveni realitate într-o zi? Cum ar fi să îmbrăţişăm conceptul de e-mobility şi să îl implementăm cu succes în vieţile noastre?

Tu cum vezi viitorul?

Notă: Acest articol a fost scris pentru proba 2 a competiţiei Spring SuperBlog 2019.
Sursă: auto-schunn.ro

This Post Has 8 Comments

 1. Oprea Carmen

  poluarea aerului este deja o mare problema, se vede din calitatea aerului deja!

 2. Mirela Marin

  Una dintre cele mai bune idei și măsuri luate antipoluare și protejarea mediului este mașina electrică.
  Mercedes este favorita mea 🙂

 3. Poluarea este o problema, mare parte vine din trafic, dar eu nu as putea renunta la masina, iar cand autonomia lor va fi mai mare, voi apela si eu la una.

 4. Bratu Gabriela

  momentan, masinile hibryd par inca la inceput. cand ne vom moderniza, vom face mai multe statii de icnarcare si vor scadea si preturile, probabil ma voi indrepta si eu spre genul asta. pana atunci, din pacate, benzina e la putere

 5. barbierucristina

  Poluarea atinge cote alarmante de aceea, chiar cred ca masinile electrice sunt o solutie salvatoare.

 6. Cred ca viitorul acesta se apropie cu pasi rapizi pentru ca poluarea deja a depasit pragul cu mult, mai ales in marile orase.

 7. Catalina Coman

  Ar fi minunat ca toate astea sa devina realitate. Am trai intr-o lume mai buna.

 8. Rokolla

  Recunosc ca ma simt si eu atrasa de o masina electrica doar ca pretul m-a tinut usor la distanta. Poate ca ar trebui sa se implice mult mai multa lumea in sustinerea acestui concept si ma refer acum la oamenii care ne guverneaza. Sa ne faca sa renuntam la vechile masini care nu fac altceva decat sa ne polueze orasul si sa ne imbolnaveasca inainte de termen

Leave a Reply