Aleea cu licurici
Rox citeste

Aleea cu licurici | Kristin Hannah

Nu am început această carte cu aşteptări. Chiar nu citisem nicio părere despre ea şi îmi doream să citesc ceva lejer, care să curgă pur şi simplu şi eu să mă relaxez citindu-i povestea. Despre ce impresii mi-a lăsat Aleea cu licurici vă povestesc mai departe în articol.

Auzisem de Kristin Hannah, dar nu am fost curioasă să aflu din ce categorie fac parte cărţile ei. La Aleea cu licurici m-a atras coperta. Iar titlul mi se părea desprins dintr-o poveste cu zâne. Bineînţeles că nu a fost aşa, iar autoarea a aşternut perfect cu fiecare rând povestea a cărui final avea să mă impresioneze până la lacrimi.

Aleea cu licurici (Firefly Lane, titlul cărţii în engleză), este strada pe care locuiau Tully şi Kate atunci când s-au întâlnit pentru prima oară. Acest nume, alături de sloganul lor “împreună orice-ar fi”, le uneşte pe vecie, într-o prietenie plină de culoare şi mult zbucium. O prietenie cum rar îţi este dat să vezi ori să trăieşti. Două fete care se completează, două suflete pereche ce promit să-şi fie alături mereu şi reamintesc asta de câte ori e nevoie. La Aleea cu licurici şi-au început aventura şi tot acolo le zbura gândul ori de câte ori se pierdeau în gesturi şi vorbe egoiste.

Tully, abandonată de mamă şi amăgită din când în când de reapariţia acesteia, locuieşte cu bunica sa. Nu şi-a cunoscut tatăl, iar după moartea bunicii, îşi pierde şi ultima rudă căreia îi pasă cu adevărat de ea. Este o persoană destul de egoistă, nu poate să îşi ceară iertare chiar dacă greşeşte şi iubeşte faima, banii, celebritatea, jurnalismul. Mai exact visează să ajungă prezentator TV, alături de Kate.

Kate are o familie perfectă, completă, un frate şi doi părinţi iubitori, care îşi fac griji pentru ea şi încearcă să îi dea o educaţie bună. Introvertită, fără prieteni, se simţea mai mereu singură şi neînţeleasă.

Cred că nu mai e nevoie să vă spun că Tully conducea în relaţia lor şi că, mai ales la începuturi, se invidiau reciproc pentru viaţa pe care o duceau: Kate o invidia pe Tully pentru popularitate şi libertate, iar Tully pe Kate, pentru familia ei.

De teamă că prietenia lor ar putea fi afectată, Kate nu îndrăznea să îi mărturisească lui Tully că visul ei nu era să fie jurnalistă.

Trebuia, pur şi simplu, s-o privească în ochi pe Tully, măcar o dată, şi să-i mărturisească adevărul, să-i spună: Alea sunt visurile tale, Tully, şi sunt mândră de tine, dar eu nu mai am paisprezece ani şi nu te pot urma pentru eternitate.

Prietenia lor nu e una perfectă, ca orice relaţie de altfel. Dar mi-a plăcut la nebunie povestea lor, felul cum îşi vorbeau, cum îşi erau alături mereu. Au depăşit orice obstacol apărut în cei treizeci de ani şi ar fi făcut la fel o veşnicie, în stilul lor caracteristic.

Am citit şi despre maternitate, despre amprenta pe care şi-o lasă această etapă asupra unei mame casnice, cu bune şi cu rele. Kate este bulversată de revolta adolescentină a lui Marah, fiica ei, şi, deşi îşi aminteşte că făcuse şi ea la fel, nu reuşeşte să ţină în frâu avalanşa de sentimente ce o loveşte în această perioadă. Relaţia cu Johnny, soţul ei, şi susţinerea pe care o primeşte din partea lui o ajută să treacă mai uşor peste toate.

Când Marah ieşi de pe scenă, aplaudată în picioare, inima lui Kate se umplu de mândrie. Se aplecă peste Tully şi şopti:
-Acum ştiu de ce i-am dat numele tău mijlociu.
Tully se întoarse spre ea.
-De ce?
Kate încercă să zâmbească, dar nu izbuti. Îi luă aproape un minut întreg ca să-şi regăsească vocea pentru a răspunde.
-Pentru că ea este tot ce e mai bun din noi două.

Ultimele două capitole sunt încărcate de emoţie, de o tristeţe apăsătoare. Mi-aş fi dorit un altfel de final pentru această carte. Nu vă las nicio pistă, e mai interesant să aflaţi voi citind cartea.

Aleea cu licurici, de Kristin Hannah este în stoc în lista de cărţi beletristică. Nu mai aştepta!

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recenzii semnate de Rox 🙂

Dacă v-a plăcut articolul meu și vreți să fiți la curent cu noutățile vă invit să mă urmăriți și pe pagina de Facebook.

Spread the love:
0Shares

Bună! Mă bucur că eşti aici. Eu sunt Rox şi locuiesc împreună cu familia în Irlanda. Sper că ai găsit ce căutai! ;)

28 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *