Fetița cu ochi albaștri | Michel Bussi

Fetița cu ochi albaștri, un roman detectiv ce și-a așteptat cuminte rândul pe raft, m-a surprins plăcut. Este prima carte de acest gen pe care o citesc și Michel Bussi a reușit să-mi captiveze atenția cu romanul lui.

Cartea începe cu accidentul de avion de pe Mont Terrible, prăbușire în care și-au pierdut viața aproape toți pasagerii. Apariția misterioasă și inexplicabilă a unei fetițe de 3 luni în afara avionului, nevătămată, pune pe jar toată presa. Toți încearcă să facă o reconstituire a celor întâmplate în momentul coliziunii. De aici pornesc multe conflicte. În avion erau doar două fetițe, de aceeași vârstă. Bunicii ambelor fetițe ajung să își dispute custodia copilei prin tribunale, perioadă care le-a marcat existența fraților rămași în viață.

Familia Vitral este modestă, dar luptă să demonstreze că fetița care a supraviețuit este nepoata lor, sora lui Marc. Familia de Carville este foarte bogată, crede că poate cumpăra orice cu bani, însă chiar și cu armata de avocați angajată pentru a aduce adevărul de partea lor nu obțin custodia copilei. Malvina, cred eu, a fost cea mai afectată, recuperarea surorii mai mici devine țelul ei principal și ajunge în pragul nevrozei.

Micuța Lylie (combinație a numelor Lyse-Rose și Émilie) crește în familia Vitral, alături de Marc. Cei doi simt că nu sunt frați și nutresc altfel de sentimente unul față de celălalt.

Fetița cu ochi albaștri, un mister până la final

Familia de Carville angajează un detectiv particular care să sape în căutarea adevărului. Crédule Grand-Duc este angajat de către Mathilde de Carville pe o perioadă de 18 ani, pe un salariu extrem de mare, cu promisiunea că îi va da oricât cu condiția de a-i aduce informațiile prețioase.

M-am angajat deci la o investigație lungă de optsprezece ani! Vă închipuiți? De optsprezece ani povestea asta mi se lipește de neuroni, ca un bulgăraș de creier roz, mestecat și remestecat, până ce-și pierde gustul. Aveți grijă, voi care citiți aceste pagini, ca bulgărașul de creier roz să nu se lipească de propriile voastre gânduri, malaxat de propria-vă imaginație, alungit de logica voastră. Fără contenire.

Dacă m-ar fi întrebat cineva despre identitatea fetei pe la jumătatea romanului cel mai probabil i-aș fi răspuns că este nepoata familiei de Carville. Răsturnări de situație se tot întâlnesc pe parcurs. Caietul lăsat de Grand-Duc nu cuprinde în totalitate informații adevărate. În toți acei ani de investigație, detectivul nu a reușit să afle nimic concret, astfel că își plănuiește sinuciderea pentru noaptea în care Lylie împlinea 18 ani.

Totul se terminase. Detectivul privat ratat, singuraticul ros de remușcări. Descâlcise ițele problemei. Nu-i mai lipsea decât să pună mâna pe ultimul martor.

Mélanie Belvoir.

Cine este Mélanie, ce rol are ea în toată această poveste? Cum au ajuns la concluzia că e ultimul martor rămas? Toate scenariile pe care mi le făcusem eu în cap s-au prăbușit unul câte unul. Personaje pe care le credeam dispărute au reînviat. Drumul către aflarea identității micuței Lylie i-a adus împreună pe Marc și Malvina, aveau un interes comun. Asta da poveste. Vă zic, e de savurat, chiar și ca o primă carte de acest gen. Veți vedea că nimic din ce vă așteptați să citiți nu va fi povestit.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 23 Comments

 1. Amalia Popa

  Imi place genul acesta de actiune. Nu exista si film? :)) Mi-as dori sa am timp sa citesc si fictiune. Ah! Dar sa stii ca mi-am luat pentru la vara, cand ma visez pe plaja, “Barbatul care n-a mai sunat”. Pana atunci cred ca nu reusesc sa misc nimic. Ma chinui sa scriu review la “Fericirea e un ac de siguranta”… cred ca in ritmul asta ma apuc sa ma filmez, ca de scris…

  1. Rox

   Nu am auzit să aibă ecranizare. Cât despre scris, te înțeleg. Eu nu mă las până nu trimit recenzia online. Și apoi încerc să mă îndrept spre o altă carte.
   Hmmm, și eu vreau Bărbatul care n-a mai sunat. Chiar și pentru o zi pe șezlong în grădină, nu ajung la mare anul ăsta 😀

 2. Nu știam nimic de această carte, mulțumesc pentru recomandare! 💖 Pare a fi o carte extrem de vizuală, emoționantă și fix pe gustul meu.

  1. Rox

   Cu drag! Este o carte ce te ține în priză, vrei să mai citești puțin, chiar dacă ți se închid ochii :))

 3. Ioana

  Ce interesanta pare!😍 abia astept sa vina caldura si sa incep sesiunea de citit afara, in parc!

  1. Rox

   Mă bucur că-ți place!

 4. Alexa

  Wow… este chiar captivantă si chiar sunt foarte curioasă acum 🙂 care este familia micuței?! Trebuie citită cartea asta! 🙂

  1. Rox

   Afli dacă o citești! 😉

 5. Anca

  Foarte interesant titlul, o sa caut si eu cartea sa vad daca ma regasesc.

 6. Bratu Gabriela

  aici m-ai prins, genul asta de lecturi e pe gustul meu! mi se pare super cartea si nu inteleg cum de nu am auzit inca de ea. e pe lista, o vreau!

 7. Madalina Oros

  O carte pe gustul meu, pentru ca imi plac la nebunie romanele politiste!

 8. Oprea Carmen

  o poveste foarte captivanta, chiar vreau sa stiu continuarea ei!

 9. unblogcolorat

  Vai, ce bine suna descrierea! mi-ai captat atentia! o sa imi comand cartea zilele astea 🙂

 10. Mirela Marin

  Ce carte interesantă! Da, de multe ori da, aș citi această carte.
  Fetița cu ochi albaștri este cartea care face parte din lista cărților preferate pentru citit.

 11. Adelina

  Suna atat de bine descrierea cartii incat o voi cauta sa o cumpar!

 12. Nu am citit nici o carte de acest gen. Recenzia ta m-a convins că trebuie să acord și eu o șansă romanelor detective.
  Mulțumesc pentru recomandare, am trecut carte pe listă.

 13. Georgiana

  Ce poveste interesanta! Pun si eu cartea pe lista! 😊

 14. Oana Alexandra

  Pare foarte interesantă, îmi place acest tip de acțiune, cred ca merită citită!

 15. Denisa

  Pare o carte tare interesanta. Imi place si titlul ca e catchy.

 16. ellafairytale

  Wow, imi place recenzia ta, m-ai facut curioasa sa achizitionez si eu cartea.

 17. Pulbere-de-stele

  Este o carte care te tine cu interesul treaz pana la ultimele pagini!

 18. Catalina Coman

  Mi se pare fix pe gustul meu. Nu stiu cum de nu am auzit de ea pana acum, dar clar am pus-o pe lista de lectura.

 19. Simona

  Îmi plac mult cărțile cu mistere. Sună tare bine recomandarea ta de lectură. 😍 O să o pun pe lista mea de dorințe.

Leave a Reply