M-am temut mult de diversificare, iar gândul că R. ar putea refuza orice mâncare ori că vom imita avioane în zbor pentru a putea înghiţi ceva era tot mai acaparator. Nu mă înţelegeţi greşit, am apelat de multe ori la trucuri pentru a-l convinge să mănânce alimente care nu îi sunt tocmai pe plac. Nu este chiar atât de neplăcut cum pare. Dar câteodată vrei doar să decurgă normal. Am un top 7 alimente preferate pe care le combin pentru a avea succes.

Ştiţi momentul acela când îţi pregăteşti un discurs ce urmează să îl prezinţi în faţa mai multor oameni şi până la urmă nimic nu e aşa cum îţi imaginai? Cam aşa simţeam eu când pregăteam masa. Şi aproape niciodată nu era aşa cum mă aşteptam. Era mai bine sau mai puţin bine :))

Din fericire am un copil căruia îi place mâncarea. Dar ca orice om are preferinţele lui, alimente pe care nu le refuză niciodată. Iar eu vreau să las scris aici, să nu uit cumva că toată această aventură numită diversificare a fost percepută şi a decurs mai bine decât îmi imaginam.

Despre diversificare am mai scris, ultima oară acum mai bine de jumătate de an. Mă bucur să văd că am evoluat. Sper să ne fie tot mai bine şi mai uşor.

Încerc să combin toate aceste alimente cât mai bine pentru a-i oferi o alimentaţie diversificată. Dar eu zic că ne descurcăm la cele aproape 19 luni ale lui. Rar se întâmplă să iasă “cu scandal”. Şi dacă nu vrea să mănânce nu e chiar o tragedie. Pur şi simplu renunţ şi gata.

Top 7 alimente preferate

  1. Fructele. Nu refuză niciodată un fruct. Aleg să i le dau dimineaţa. Indiferent că îi prepar un smoothie sau îi dau fructele în stare naturală sunt primite cum se cuvine: cu poftă şi foarte mult entuziasm.
  2. Iaurtul. Am început cu iaurt grecesc natural, am trecut la iaurtul cu căpşuni pentru o perioadă pentru că nu îi era pe plac cel grecesc şi am revenit la iaurtul natural de curând. Este cuvânt magic, pe bune. E înaintea mea lângă frigider dacă îi spun că urmează să îi dau. Şi orice mişcare în privinţa asta este atent supravegheată.
  3. Pastele. Cu sos alb, cu pesto roşu şi smântână, bolognese. Pur şi simplu nu are importanţă. Paste să fie. Am ales paste fusili pentru a fi mai uşor de manevrat. Sunt savurate până la ultima bucată.
  4. Ciorba. Nu am avut vreun tip care să nu îi placă. Legumele din ciorbă îi atrag atenţia de fiecare dată.
  5. Carnea de pui. La începutul diversificării am crezut că va fi vegetarian, deoarece nu accepta niciun fel de carne. Cum simţea gustul, cum refuza să mai mănânce. Încă se mai întâmplă atunci când gustă carnea de vită. Dar carnea de pui îi este pe plac şi o cere insistent dacă o vede în farfurie.
  6. Pancakes cu banane. Simple şi uşor de făcut. Se termină din ce în ce mai repede şi nu pot decât să mă bucur. Folosesc şi ouă, pe care nu prea le acceptă sub altă formă.
  7. Somonul. Introdus de curând în meniu, dragoste la prima gustare.

Este tot mai independent, bucăţile şi le mănâncă singur, doar cu supraveghere. Încă n-am avut suficient curaj să îl las să mănânce singur ciorbă sau iaurt. Dar nu cred că va mai trece mult timp. Mă pregătesc moral, să ştiţi. :))

Cum aţi perceput voi diversificarea? Ce alimente preferate au copiii voştri?

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire printr-un like/share. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.


Subscribe
Notify of
guest
15 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Amalia Popa
1 year ago

Mi-ai făcut foame cu diversificarea asta :))

Anca
Anca
1 year ago

Noi am inceput diversificarea cu legume, iar pe la un an a inceput sa manance chiar foarte bine cam de toate, ma refer la ce ii era permis.

Madalina Oros
Madalina Oros
1 year ago

Un meniu bogat si sanatos care I-ar placea oricarui copilot!

Mihaela Chirila
Mihaela Chirila
1 year ago

Robert mananca ce e mai sanatos: Proteina,carbohihdrati,fructe si legume! 😀😍

ellafairytale
1 year ago

Al meu baietel nu a fost prea mancacios si a fost destul de grea aceasta perioada. Pot spune ca la camin a inceput sa manance mai bine si sa accepte anumite alimente pe care le refuza.

Mirela Marin
1 year ago

Offf, chiar nu-i simplu cu alimentele și meniurile pentru copii.
Ai ales foarte bine și îți spun să te bucuri cât se poate că le acceptă.
Fără a te speria, va veni vremea când un aliment care îi place cel mai mult într-o perioadă să-l refuze total.

Dream big little girl
Dream big little girl
1 year ago

Chiar trebuie sa fii pregatita moral :)) si tu si peretii si foata bucataria chiar! Imi aduc aminte ca fetita mea cand a mancat singura pentru prima data era ca si cum isi turnase singura farfuria in cap:))

cudrag.cristina
1 year ago

Somonul este pe lista mea de alimente indragite! Atat de bun.

Simona
1 year ago

Și la mine în topul de preferate se numără ciorbele și clătitele cu banane. Hi hi! Tare interesant topul! 😘

Deyutza
1 year ago

Diversificarea poate fi oarecum complicata la inceput dar dupa ce prinzi cum sta treaba si ce vrea/opate manca bebe treaba devine mult mai usoara

Rokolla
1 year ago

Fetita mea a fost o mancacioasa de mica. Acum la 4 ani jumatate mai face ceva figuri. A inceput sa aiba preferinte si dorinte. Somonul a fost o reala placere si pentru ea si legumele din ciorba nu le ocoleste

Oprea Carmen
1 year ago

la noi dragoste mare cu pastele, nici nu stiu cum sa fac sa le mai scot din meniu ca tot cere zilnic!

Deniaa
Deniaa
1 year ago

Mmm, mi-ai facut pofta cu alimentele pe care le consuma copilul tau.

Catalina Coman
1 year ago

Si baietelul meu prefera sa manance singur. Isi punea mancarea si in cap, dar l-am lasat in pace.