scrie textul cu diacritice

Scrie textul cu diacritice repede şi uşor

Scrie textul cu diacritice atunci când vrei să îl dai mai departe, la şcoală sau pe internet.

Mie îmi place să folosesc diacritice atunci când scriu texte în limba română, aşa mi se pare corect, frumos şi mai ochios. Încă de când am început să cochetez cu tehnologia practic această metodă. Un text scris cu diacritice este mult mai uşor de citit decât unul care nu le are. Mai ales că se poate schimba complet sensul unui mesaj dacă este citit într-un mod eronat.

Acum scriu pe blog şi respect acelaşi tipar. Pentru că trebuie şi vreau să scriu corect în limba română, cu toate literele ei. De pe telefon e mai uşor, deoarece este suficient să comut tastatura şi apoi în funcţie de cerinţe să ţin apăsată tasta pentru a selecta litera dorită. De pe laptop este puţin mai dificil. Dar nu imposibil.

Limba română nu e singura limbă ce include caractere speciale. De exemplu, ca absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a fost nevoie să îmi scriu licenţa în limba franceză, cu accente cu tot. Pe atunci nu am ştiut de unele facilităţi (programe sau site-uri) care să-mi uşureze munca. Probabil nici acum nu există pentru franceză, n-am căutat. Mi-am redactat lucrarea în întregime cochetând cu tastatura. După primele pagini învăţasem deja tastele corespunzătoare literelor cu accent şi scriam direct, fără bătaie de cap. Aceeaşi metodă o folosisem şi la liceu pentru referatele în limba română.

Scrie textul cu diacritice folosind Autocorect

În textele de pe blog mi-am adăugat mult timp diacriticele folosind site-ul diacritice.opa.ro. Dacă vă merge, îl recomand, la mine nu a mai funcţionat în ultimele săptămâni. Apoi am început să caut o altă metodă şi am descoperit programul Autocorect, care mi se pare foarte bun şi face ceea ce promite. Cel puţin în privinţa diacriticelor.

Printre funcţiile software-ului se numără corectarea automată a punctuaţiei, adăugarea automată a diacriticelor şi corectarea ortografiei. Eu personal am nevoie de el doar pentru diacritice, am bifat în panoul din stânga să înceapă cu primul rând şi apăs butonul Diacritice când sunt pregătită. Cu celelalte două funcţii mă descurc bine eu (ca să nu spun că le am în sânge, ies automat de sub degetele mele :)) ). Recomand o revizuire înainte de publicare, erorile sunt destul de puţine, dar mai pot apărea. Ce să facem… niciun software nu e perfect.

Aşadar, dacă doriţi şi voi să încercaţi software-ul Autocorect, dacă v-ar putea fi de folos la referate, articole sau alte texte de redactat, vă spun că este gratuit şi că se poate descărca de aici. Dacă v-a ajutat articolul meu daţi-mi de ştire. Nu îl promovez în scop publicitar, doar vreau să împărtăşesc cu voi.

Dacă v-a plăcut articolul meu și vreți să fiți la curent cu noutățile vă invit să mă urmăriți și pe pagina de Facebook.

Un like și/sau un share m-ar ajuta :) Mulțumesc!
 •  
 •  

23 thoughts on “Scrie textul cu diacritice repede şi uşor”

 1. Eu pe blog scriu cu diacritice, tot timpul!
  Dar nu prefer vreo app pentru asta, ci mai bine folosesc tastatura in română, e mult mai simplu și totodata sunt mult mai atentă!
  Nu am folosit autocorect și nici nu cred că am să folosesc vreodată! Oricum, ma bucur că există o astfel de app.

 2. O sa-l incerc, desi sunt foarte sceptica in privinta programelor de genul asta. Mie imi mai scapa cate-o diacritica pe ici pe colo, cate-o litera uneori 😀 Aproape niciodata nu reusesc sa public un articol perfect „curat”, spre deosebire de tine, unde nu prea am zarit astfel de erori. 😛 Hugs!

 3. Și mie îmi place să scriu textele cu diacritice, indiferent de comentariile părerologilor 🙂
  Eu îmi aleg romană și folosesc tastatura astfel setată.
  Să ne fie cu folos!

 4. Mie imi este mai greu sa scriu cu diacritice de pe mobil caci autocorectul isi face mai mereu de cap.
  Pe laptop m-am invatat mai usor si acum, chiar si cand nu vreau sa scriu cu diacritice, ma trezesc ca am in propoziție diverse semne atunci când nu schimb tastatura in romana.

 5. Eu nu pot suferi sa scriu pe telefon, folosesc netul de pe el foarte rar, sau doar in legatura cu laptopul. Mie mi se pare mult mai rapida scrierea fara diacritice, insa din motive de google, dupa ce scriu textul fara, il pun pe diactritice.opa.ro si in 2 minute este gata, corect si frumos. In 2 minute, pt ca trebuie sa-l revizuiesc, nu ca site-ul acela nu mi-ar introduce diacriticele intr-o secunda.

 6. Recunosc ca nu stiam de acest sistem si mi se pare interesant ca este un sistem de genul. Eu scriu pur si simplu direct cu diacritice. Am dexteritate si acest aspect nu ma incurca si nici nu pot sa zic ca-mi ingreuneaza procesul de scriere

 7. Eu m-am obisnuit deja cu tastatura in limba romana, asa ca imi este mai usor sa scriu de pe laptop sau PC direct cu diacritice. Insa imi este mai greu cand scriu de pe telefon. Nu sunt obisnuita cu autocorect, asa ca imi ia mai mult timp sa scriu un mesaj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *