scrie textul cu diacritice
De-ale mele

Scrie textul cu diacritice repede şi uşor

Scrie textul cu diacritice atunci când vrei să îl dai mai departe, la şcoală sau pe internet.

Mie îmi place să folosesc diacritice atunci când scriu texte în limba română, aşa mi se pare corect, frumos şi mai ochios. Încă de când am început să cochetez cu tehnologia practic această metodă. Un text scris cu diacritice este mult mai uşor de citit decât unul care nu le are. Mai ales că se poate schimba complet sensul unui mesaj dacă este citit într-un mod eronat.

Acum scriu pe blog şi respect acelaşi tipar. Pentru că trebuie şi vreau să scriu corect în limba română, cu toate literele ei. De pe telefon e mai uşor, deoarece este suficient să comut tastatura şi apoi în funcţie de cerinţe să ţin apăsată tasta pentru a selecta litera dorită. De pe laptop este puţin mai dificil. Dar nu imposibil.

Limba română nu e singura limbă ce include caractere speciale. De exemplu, ca absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a fost nevoie să îmi scriu licenţa în limba franceză, cu accente cu tot. Pe atunci nu am ştiut de unele facilităţi (programe sau site-uri) care să-mi uşureze munca. Probabil nici acum nu există pentru franceză, n-am căutat. Mi-am redactat lucrarea în întregime cochetând cu tastatura. După primele pagini învăţasem deja tastele corespunzătoare literelor cu accent şi scriam direct, fără bătaie de cap. Aceeaşi metodă o folosisem şi la liceu pentru referatele în limba română.

Scrie textul cu diacritice folosind Autocorect

În textele de pe blog mi-am adăugat mult timp diacriticele folosind site-ul diacritice.opa.ro. Dacă vă merge, îl recomand, la mine nu a mai funcţionat în ultimele săptămâni. Apoi am început să caut o altă metodă şi am descoperit programul Autocorect, care mi se pare foarte bun şi face ceea ce promite. Cel puţin în privinţa diacriticelor.

Printre funcţiile software-ului se numără corectarea automată a punctuaţiei, adăugarea automată a diacriticelor şi corectarea ortografiei. Eu personal am nevoie de el doar pentru diacritice, am bifat în panoul din stânga să înceapă cu primul rând şi apăs butonul Diacritice când sunt pregătită. Cu celelalte două funcţii mă descurc bine eu (ca să nu spun că le am în sânge, ies automat de sub degetele mele :)) ). Recomand o revizuire înainte de publicare, erorile sunt destul de puţine, dar mai pot apărea. Ce să facem… niciun software nu e perfect.

Aşadar, dacă doriţi şi voi să încercaţi software-ul Autocorect, dacă v-ar putea fi de folos la referate, articole sau alte texte de redactat, vă spun că este gratuit şi că se poate descărca de aici. Dacă v-a ajutat articolul meu daţi-mi de ştire. Nu îl promovez în scop publicitar, doar vreau să împărtăşesc cu voi.

Dacă v-a plăcut articolul meu și vreți să fiți la curent cu noutățile vă invit să mă urmăriți și pe pagina de Facebook.

Bună! Mă bucur că eşti aici. Eu sunt Rox şi locuiesc împreună cu familia în Irlanda. Sper că ai găsit ce căutai! ;)

23 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *