stil de viață
Mamicie

Nopțile cu copilul în același pat, un nou stil de viață

Nu am fost dintotdeauna relaxată în privința somnului cu copilul lângă mine. Deși am un somn foarte ușor pe parcursul întregii nopți pentru că așa s-a obișnuit creierul meu, la început se întâmpla asta doar din cauza stresului că aș putea să mă rostogolesc peste el fără să-mi dau seama. Acum este doar un alt stil de viață. Pentru că, nu-i aşa, viaţa ne este influenţată destul de mult de calitatea somnului.

Despre somnul meu după sarcină am mai scris şi cu alte ocazii, dar articolul acesta are o tentă optimistă. Nu mă caracterizează în totalitate o astfel de viziune. Suntem într-o permanentă schimbare, eu de ce să nu îndrăznesc?

Da, copiii au nevoie de mame odihnite, zen, care să le poată face față zi și noapte. Și zău că trebuie să avem izvoare de energie la dispoziție pentru asta. De unde le luăm? Urmează să aflu răspunsul în timp.

Susțin alăptarea până în pânzele albe și dincolo de ele. Nu din comoditate, nici dintr-un orgoliu, să dovedesc că eu pot. Deși eu pot și nu mă poate convinge nimeni că nu e așa. Ci pentru că e singura perioadă pe care o văd ca prelungirea sarcinii atât de dragă mie.

Copiii au în general un somn agitat. Sau cel puțin așa cred. Văd la al meu cum se rotește în pat, cum își schimbă poziția în timpul nopții. Asta se întâmplă cam de când a învățat să se întoarcă. Iar eu îi simt fiecare mișcare. Somnul ușor depășește cu mult limitele normale uneori, spune ceasul meu inteligent.

Nopţi cu treziri dese în primii ani. Or fi normale?

Majoritatea medicilor încadrează trezirile dese în sfera normalului. Când ne vizita asistenta şi îi spuneam că se trezeşte des nu a avut niciodată o reacţie altfel. De aceea nu mă gândesc să plec în căutare de soluţii. Şi totuşi m-am întrebat mereu dacă aşa trebuie să fie.

Mi se pare ridicol să merg acum să expun situația nopților agitate unui medic care nu ne cunoaște, nu ne supraveghează somnul, ci doar încearcă să extragă esența mesajului meu. Nici nu știu dacă m-aș face înțeleasă sau dacă el ar putea face recomandări pe baza informaţiilor primite de la mine.

Uneori poate avea disconfort, cauzat de burtică sau de nasul înfundat. Însă de cele mai multe ori nu e nimic evident. Să fie oare faptul că încă îl alăptez?

Știu, văd, alăptarea înseamnă pentru mine, într-o oarecare măsură, epuizare. În unele nopți mai mult decât în altele. Însă nu-mi poate garanta nimeni că o înțărcare ar aduce mai multe ore de somn. Așa că prefer să nu risc. Vreau să mai fim așa, nu vom mai trăi niciodată aceste momente. Sunt momentele noastre și doar noi hotărâm când se fac schimbări.

Chiar și cu trei treziri într-o noapte sau cu zece în alta… este doar o etapă. Așa cum a învățat să se rostogolească, să meargă de-a bușilea, să se ridice
și mai apoi să meargă, tot la fel va învăța să doarmă toată noaptea. Etapele fac parte din viață și vor fi depășite la timpul lor.

Îl am lângă mine noaptea de când avea doar 3 luni, s-a potrivit şi cred eu că acesta e secretul nostru pentru nopţi mai bune. Este mai comod așa, în ultima perioadă am readormit mult mai ușor după fiecare trezire. Astfel nopțile cu copilul în același pat au devenit un nou stil de viață. Încerc să-i văd partea bună și să mă adaptez din mers oricărei schimbări, indiferent de natura ei.

Multe mame trec prin asta şi se simt epuizate. Ne face bine să ne descărcăm uneori, să ne spunem oful. Care vă este secretul? Vă aştept în secţiunea de comentarii. 😉

Dacă v-a plăcut articolul meu și vreți să fiți la curent cu noutățile vă invit să mă urmăriți și pe pagina de Facebook.

Spread the love:
0Shares

Bună! Mă bucur că eşti aici. Eu sunt Rox şi locuiesc împreună cu familia în Irlanda. Sper că ai găsit ce căutai! ;)

12 comentarii

 • Mihaela Chirila

  Adevarat! Va veni si momentul acela in care veti dormi toata noaptea. Ce nu va mai veni,va fi aceasta perioada care include si alaptarea. O perioada grea pentru ca el inca nu stie sa spuna care ii sunt nemultumirile decat prin plans si agitatie. Dar una peste alta e ceva cu care nu o sa te mai intalnesti. Important e sa traiesti fiecare moment! 😍

 • Dream big little girl

  Fetita mea a dormit pana la 2 anisori jumatate in patut, ca apoi sa ne mutam amandoua intr-un pat mai mare. Desi pana la 1 an si 7 luni s-a tot trezit noaptea, eram mai linistita stiind ca e in patut. Mereu imi era teama sa nu adorm profund de la oboseala si sa o ranesc in vreun fel:) frici de mamici:))

 • Madalina Oros

  Nu stiu daca voi dormi cu viitorul meu copilas insa eu ca si copil am dormit in patutul meu fara probleme si nu cred ca el va avea o problema cu asta.

 • unblogcolorat

  Eu am dormit cu fetita doar in prima luna, dar ea in patutul ei. Acum, din cand in cand mai dormim amandoua in acelasi pat dar ea doarme mai bine cand e singura in camera. Are 7 luni aproape dar niciodata nu m-a trezit noapea. La inceput manca de 2-3 ori, apoi nu a mai mancat deloc in timpul noptii. CU toate astea, eu ma trezesc de vreo 4-5 ori sa verific daca mai respira :)) Nu stiu daca toate mamele trec prin asta. Oricum. sunt obisnuita, niciodata nu am dormit 8 ore legat, intotdeauna ma trezeam noptile.

 • Mirela Marin

  Okay, pare un nou stil, vă simțiți mai bine amndoi, dar va fi foarte greu sau imposibil să-l mai obișnuiești să doarmă singur. Și de aici, încep ”problemele” pe care le va avea mereu: frici, lipsa încrederii în el. Se spune chiar că un adult care doarme cu copilul ia din energia acestuia. Asta nu știu dacă este așa, dar din experiența mea ce am spus mai devreme este verificat.

 • Anca

  Si eu dorm in pat cu cea mica pentru ca tati e doar doua zile pe saptamana acasa, are perioade cand doarme foarte bine si altele in care se foieste intruna.

 • Vyo Vyoleta

  Si noi dormim cu baiatul in pat inca de cand s-a nascut. Nu a vrut sa stea in patut deloc, iar la inceput greu ne.am obisnuit iar acum are niste pozitii de dormit…

 • Pulbere-de-stele

  Pfoai! ce aiurea ma simteam cand eram deja maricica si simteam ca ai mei nu ma vor in patul lor noaptea! Maica-mea, mai treaca-mearga dar taica-meu nu era deloc de acord cu acest fel de a dormi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *