Un deadline e dat pentru a fi respectat!

Ador deadline-urile (a.k.a termenele limită). Îmi place termenul englezesc și capătă tot mai multă popularitate printre noi. Simt că mă ajută să intru în competiție cu mine însămi pentru a rezolva ceva în timpul dat. Vreau să mă încadrez, mă ambiționez să pot. În fond, nimic nu e imposibil. Și mă enervez când ceilalți nu respectă. Mai ales când neseriozitatea lor mă afectează în mod direct, mai mult sau mai puțin.

Așteptări nu mai am demult. Lumea e prea amorțită și prea cufundată în gânduri și griji de zi cu zi pentru a se uita în jur. Dar tot mi-ar plăcea să-i văd conștientizând că trăiesc într-o comunitate, să văd că le pasă.

Ce facem? Cum gestionăm? Cum îi facem să înțeleagă că trebuie respectat un deadline, că nu e după cum bate vântul? Că atunci când intri într-o comunitate, fie ea și virtuală, te supui unor reguli de bun-simț? E din ce in ce mai greu. Voința unora scade odată cu trecerea timpului. Încep să copieze comportamente, să se complacă tot mai mult în astfel de situații. Ce poate fi așa rău, nu? Nu e vorba de importanța unei activități, poate e ceva nesemnificativ. De fapt, chiar vreau să mă refer la lucruri mărunte, acelea care fac diferența.

Îmi place să cred că evoluăm, chiar dacă se vede lucrul ăsta doar prin lupă. Că ne adaptăm din mers schimbărilor, respectând în același timp niște principii de bază. Atunci când se dă un deadline, indiferent de activitate, ține-te de el. Fii serios, responsabil. Nu promova ideea “las’ că merge și-așa”, pentru că roata se întoarce și ce crezi? Vei primi exact ceea ce ai dat la rândul tău.

Nimeni nu dă un deadline fără rost

Dacă deadline-ul există, atunci e acolo cu un motiv. Te ajută să te organizezi. În niciun caz nu e acolo să fie încălcat. Cum ar fi să depășești un termen limită pentru predarea unei lucrări de diplomă? Crezi că se va ține iarăși doar pentru tine, să poți să îți susții prezentarea? Sau să te prezinți pentru examenul de conducere o oră mai târziu? Mă îndoiesc că cineva ar vrea să îți asculte motivele pentru care nu ai respectat orarul.

Nu aștepta să te tragă ceilalți de mânecă, să te atenționeze. S-ar putea să nu o facă întotdeauna și asta ți-ar putea afecta enorm imaginea în ochii lor. Dacă nu a fost deja afectată.

Data viitoare poate îți aduci aminte aceste cuvinte: un deadline este dat pentru a fi respectat! Dacă te-ai simțit nedreptățit vreodată, atunci ar trebui să știi că schimbarea începe cu tine. Fii tu altfel și ai mari șanse ca cei din jurul tău să se schimbe. Sau măcar să fie corecți față de tine și, cu timpul, față de ceilalți.

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 24 Comments

 1. Bratu Gabriela

  sunt de acord cu tine, schimbarea incepe cu noi! daca noi nu respectam termene, ce pretentii putem avea de la ceilalti? sincer, mi-ar placea sa traim intr-o lume in care toti respecta ceea ce au de facut. dar presimt ca mai avem mult pana acolo…

  1. Rox

   Sigur mai e mult. E greu sa ne autoeducam pentru a ne fi mai bine, nici nu stiu daca se va intampla vreodata 🙂 Eu mai sper, nu costa

 2. Larisa

  Care mai este farmecul targeturilor sau al telurilor pe care ni le stabilim daca nu avem un deadline? Daca lasam totul pe o perioada nedeterminata, riscam sa nu ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus.

  1. Rox

   Nu lasa pe maine ce poti face azi. Nu uit vorba asta niciodata. Tot ce am amanat a fost dat uitarii intr-un final.

 3. Mirela Marin

  Mare dreptate ai! Cuvântul nu mai este cuvânt, termenul nu mai este respectat și toate astea duc la lipsa de respect față de cei în vârstă, de valori.
  Totul ține de educație.

  1. Rox

   Tine de educatie. Dar ne putem si autoeduca dupa o varsta 🙂

 4. coco

  imi place articolul! imi plac termenele, asa stiu exact ce am de facut si pana cand! recunosc, cate-odata sunt mai presata de mai multe termene dar incerc sa fac fata 🙂

  1. Rox

   Trebuie sa facem fata, nu-i asa? 😀

 5. Luca Raluca

  In orice activitate este foarte important sa respectam termenele limita. Este o dovada de profesionalism si de respect.

  1. Rox

   Ai dreptate, Raluca! <3

 6. Eu personal urasc sa mi se dea un termen limita pentru ceva. Mai ales daca e vorba de blogging. Faptul ca ma simt presata, nu ma face sa dau ce e mai bun din mine, ci chiar din contra.. dar suntem diferiti si aceasta este frumusetea acestei lumi.

  1. Rox

   Este bine sa fim diferiti, asa este 🙂

 7. Simona

  E nasol daca nu respecti un deadline. Ori ca ti-l propui ori il primesti, respecta-l! Daca nu poti, nu lucra cu deadline. Unde traiesc eu nu se prea pune problema sa nu respecti un deadline. :)) Si m-am adaptat.:))

  1. Rox

   Te adaptezi daca asa se lucreaza in jurul tau. Uite, de exemplu, cat ar fi irlandezii de relaxati cand e vorba de punctualitate… altora le cer sa fie punctuali sau dau de inteles ca trebuie. Adica daca un irlandez iti spune ca vine in 5 minute pot trece 30 sau 60 :)) pentru ei 5 sunt :))

 8. Anca

  CORECT! Este important sa respectam termenele limita si sa nu ii incurcam pe cei din jurul nostru.

  1. Rox

   Daca un termen limita nerespectat ii poate deranja pe cei implicati, da, e nevoie sa le respectam. Daca nu putem lucra sub presiune, daca simtim ca nu ni se potriveste, mai bine nu intram in joc 😉

 9. Georgiana

  Sunt perfect de acord cu tine. Se intampla sa nu respect in totalitate deadline-uri, dar incerc sa nu se repete la nesfarsit

  1. Rox

   Daca invatam din greseli atunci tot e bine! 😉

 10. Vyo vyoleta

  Asa este, dar multa lume nu respecta deadelin-ul…

 11. Simona

  Cred ca deadlineurile ne pot ajuta sa fim mai disciplinati si sa ne fructificam mai bine timpul. Chiar daca la inceput poate sa ne fie mai greu sa ne tinem de ele, cu timpul, devine mult mai usor!

Leave a Reply