Un băiat numit Crăciun | Matt Haig

Am început să citesc Un băiat numit Crăciun pentru a păstra magia încă puțin. Nu se pierde ea de tot și așa de repede. Trei sferturi din carte am citit în gând, un sfert cu voce tare pentru spectatorul cel mic. Altfel n-aș fi reușit să o termin într-o zi.

Prima carte din seria crăciunistică a lui Matt Haig uimește toți iubitorii de cărți, de la mic la mare. M-am bucurat că am avut ocazia să îi cunosc povestea și abia aștept să le citesc și pe celelalte.

Probabil ați observat că în recenziile mele las doar cuvinte de laudă despre cărțile pe care le-am citit. Mi s-a întâmplat să încep cărți care n-au produs nicio sclipire, cu care simțeam că nu mă potrivesc. Poate pur și simplu nu era momentul lor. De aceea le-am pus deoparte, pentru altădată. Un băiat numit Crăciun a venit însă la timp. Nu puteam lăsa să treacă acest Crăciun fără să o citesc.

O imposibilitate este doar o posibilitate pe care încă nu ai înțeles-o.

Vreți să vă fac cunoștință cu personajul principal, Nikolas? Acesta trăiește într-o cabană mică în pădure împreună cu tatăl său Joel, tăietor de lemne. Singurul său prieten este Miika, un șoricel. Până la vârsta de zece ani, Nikolas primise doar două cadouri: o sanie și o păpușă sculptată din nap.

Ei sunt foarte săraci. Atât de săraci încât abia au ce să mănânce. Supa de ciuperci este masa lor obișnuită. Din dorința de a face rost de mai mulți bani, Joel își lasă fiul în grija surorii sale, Carlotta, și pleacă împreună cu alți șase bărbați să caute dovada faptului că elfii există și să i-o ducă regelui în schimbul unei recompense pe care să o împartă între ei.

Văzând că viața alături de mătușa lui este imposibilă și dormind afară în frig deoarece aceasta avea nevoie de ambele paturi, lui Nikolas îi veni ideea să plece pe urmele tatălui său. Drumul este lung și Nikolas pierde noțiunea timpului. Întâlneste un ren rănit, cu o săgeată înfiptă în picior, pe care îl numește Blitzen. Acesta îi însoțește pe Nikolas și Miika, însă la un moment dat, răpus de oboseală, renul cade din picioare și aproape îl strivește pe băiat. Acela este momentul în care Nikolas află că elfii există.

Regulile lor se schimbă în dezavantajul oamenilor atunci când Joel răpește copilul elf. Nikolas este închis în turn pentru totdeauna, dar reușește să scape când își aminteste că fusese înzestrat cu puteri, plutind și ieșind prin gaura hornului.

În drumul său spre casă își întâlnește tatăl și este foarte dezamăgit să afle că este într-adevăr vinovat de răpirea lui Kip. Joel nu reușește să-l convingă să li se alăture, Nikolas vrea să îl ducă pe Kip înapoi acasă. Vă las totuși să descoperiți voi restul poveștii, să vedeți ce s-a întâmplat cu Nikolas la revenirea în Elfhelm și cum i s-a schimbat viața.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

Leave a Reply