Pentru că decembrie este luna în care am plecat din țară, chiar în prag de Crăciun, iar această schimbare a avut un puternic impact emoțional asupra mea, vreau să vă împărtășesc câteva realități identificate de-a lungul timpului.

Să nu facem confuzie. E foarte important ca, atunci când ne pregătim să facem un pas așa de mare precum mutarea în altă țară, să înțelegem că a fi turist nu e același lucru cu a fi rezident într-o țară străină. Și străinii care vin să viziteze România rămân impresionați de frumusețea acesteia.

Ai avut ocazia să pleci în vacanță într-o altă țară. Poate una mai civilizată sau mai curată, mai verde sau mai prosperă. Ai văzut locuri mai frumoase decât cele din țara ta. E normal să simți o mulțime de lucruri. Contactul cu o altă civilizație și cultură este de impact, pentru că nu vei găsi două culturi la fel. Așa ne deosebim.

Ți-a plăcut și parcă ți-ai dori să mai zăbovești. Dar te-ai gândit ce înseamnă asta cu adevărat? Știi la ce să te aștepți?

Din experiența mea știu că ajungi să cunoști cu adevărat o țară atunci când locuiești în ea și trăiești ca toți ceilalți. Atunci când ai obligații la fel de multe, nu doar drepturi. Când vizitele la care te gândeai ca turist devin tot mai rare din cauza lipsei timpului liber sau, de ce nu, a banilor. Când dintr-un motiv sau altul nu se mai pot realiza.

Turism versus rezidență

Ca turist ești numai un zâmbet, uimit de noutatea și frumusețea locului în care te afli. Te bucuri de fiecare clipă, știind că vacanța se va termina înainte să îți dai seama.

Printre sentimentele celor plecați să locuiască în același loc pe care tu doar îl vizitezi cel mai adesea se află nesiguranța. Nu știi ce îți rezervă viitorul și asta te apasă mai mult într-un loc unde ești mai străin ca niciodată. Unii se adaptează, alții sunt fericiți, uneori își doresc să se întoarcă acasă, nu numai în concedii.

Critici există și tot mai mulți consideră că a dori să revii acasă e o tâmpenie. Așa cum există și oameni care refuză categoric să se întoarcă. Mă gândesc să subliniez câteva lucruri cu care te poți confrunta (exemplul meu de țară e Irlanda).

Ce nu se observă din postura de turist

  • Dacă ai o problemă de sănătate mergi întâi la medicul de familie, care te trimite mai departe dacă nu e de competența lui. Se lucrează pe programări și de multe ori nu găsești o programare pentru a doua zi. Dacă ai nevoie să fii văzut fără programare doar dimineața poți merge să îți aștepți rândul între alte urgențe. Orice ai face, să nu ajungi vreodată la stomatologie. Te lasă lefter, nu glumesc. Tratamentele pentru o singură măsea pot ajunge la costuri de sute de euro, în timp ce o simplă constatare costă în medie cam 90 de euro. De asta sunt stomatologii noștri foarte ocupați în perioada concediilor.
  • Pe al doilea loc după sănătate este învățământul. Te gândești să le oferi copiilor tăi un viitor mai bun în altă parte. Poate sistemul de învățământ este axat mai mult pe nevoile copilului, însă dacă el își dorește să învețe și este curios să descopere atunci o poate face oriunde. Inclusiv acasă, făcând homeschool. Știai că și în străinătate se fumează la colț de școală, cum vedem de multe ori la noi și ne uităm cruciș? Crezi că în altă țară nu e posibil? Peste tot sunt tentații și pericole.
  • Ce ai face dacă te-ai muta într-un loc de unde nu poți călători dacă nu ai mijloace proprii de transport? Spre exemplu, în Irlanda nu există legături între sate, nici măcar cu cel mai apropiat oraș. Vrei să spui că asta înseamnă civilizație?
    Ai trei opțiuni: fie înveți să conduci și îți cumperi o mașină pentru care plătești taxele de mii de euro pe an fiind novice, fie stai acasă și speri să se alinieze astrele să ajungi unde ai nevoie. Ori te muți în oraș și plătești chirii exorbitante pe care cu greu ți le poți permite. Desigur, Irlanda este o țară dezvoltată, cu pretenții. Nu se compară cu România, unde ai transport spre oraș din toate satele arondate lui.
  • Internetul este de o calitate jalnică și nu se face mai nimic pentru a aduce îmbunătățiri. Asta în era tehnologiei. Degeaba există dacă te rogi de el zi de zi să meargă să îți poți face treaba. Uneori chiar e nevoie de el.

Ca să nu fiu rea de tot, pot să spun că irlandezii sunt amabili, dornici să te ajute, sunt cei care te salută chiar dacă nu te cunosc. Și unii dintre ei sunt la fel de nemulțumiți de țara lor cum suntem și noi câteodată de a noastră când ni se umple paharul.

Orice nelămuriri ai avea atunci când ești în Irlanda, Citizens Information sunt acolo să te ajute cu o mulțime de informații.

Nicăieri nu-i ca acasă. Iar dacă pentru tine acasă e în altă țară, atunci aceea este cea mai bună alegere pe care puteai să o faci. Dar nu e potrivită și pentru mine. A fi turist nu e același lucru cu a fi rezident.

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire printr-un like/share. E gratis! Iar dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alexa
1 year ago

Un articol profund! Nici nu pot sa ma pun in pielea celor plecati de acasa si mutați în altă țară! Este clar ca este foarte greu! Eu nu as putea sa ma rup asa de familia mea si de tara asta… 🙁 este trist si foarte greu!

zanfir anamaria
1 year ago

Pfff…nostalgic asa articolul. Greu pentru cei ce pleaca din locul in care au trait o viata aproape.
Si cine stie prin ce de impiedici , gen Irlanda…unde zici ca nu-s legaturi intre localitati , si ca totul costa mii. 🙂

Amalia Popa
1 year ago

Sa stii ca aici esti gand la gand cu mine. Am scris si eu recent articolul despre impresiile mele de semi-turist in Danemarca si am ramas uitmita cate controverse a nascut in randul romanilor stabiliti acolo. O sa ma mobilizez sa centralizez toate informatiile primite de la ei pentru a extrage o mica parte din dedesubturile acestui aspect 🙂

Lorette White Charm

Avantaje si dezavantaje sunt si in tara noastra si in orice alta tara aleasa pentru emigrare.
M-am mutat de ceva timp in Uk si inca invat sa ma simt `acasa` aici – nu stiu daca voi reusi vreodata pe deplin sa ma acomodez.

Elena Chedică Mateică

Ca turist orice țară ți se pare minunată, descoperi numai lucrurile bune. Însă, ca rezident descoperi ca lucrurile nu sunt chiar așa cum te-ai așteptat.

Adelina
1 year ago

Imi place mult sa calatoresc, sa ma comport ca un turist intr-o tara straina. Nu m-as mai vedea sa locuiesc intr-o tara straina in viitorul apropiat, insa nu se stie niciodata pe unde te poate purta viata. Si da, este total altceva sa traiesti printre straini, astfel incat sa ajungi sa preiei rutina lor, si alta este sa petreci cateva zile printre ei.

coco
1 year ago

tare mult mi-ar placea sa vizitez aceasta tara, numai ca turism, nu sunt prea prietena cu frigul 🙂

Mirela Marin
1 year ago

Eu m-am gândit să mă mut în Tenerife. Acolo, toată lumea este un zâmbet de zici că plutește ceva în aer care are efect asupra stării. Sigur, merge acolo de vreo zece ani și am analizat cum stă treaba din mai toate punctele de vedere. Altfel, da, ai dreptate, turistul nu înseamnă că este rezident. Din păcate sau din fericire, este o mare diferență.

Catalina Coman
1 year ago

Cred ca in orice tara am sta, sunt avantaje si dezavantaje. Clar nu se vad toate atunci cand doar vizitezi o tara.

Vyo vyoleta
Vyo vyoleta
1 year ago

Fie ca alegi alta rara in care sa locuiesti sau rara ta, fiecare are calitati si defecte. Spre exemplu mie mi.a placut Franta, dar nu cred ca as putea sa ma mut acolo

Diana
18 days ago

Pe mine m-ai uimit la faza cu lipsa transportului între localități. Pe bune??? Iată că ceea ce nouă ni se pare de neconceput nu e valabil și pentru alții…

Razvan
18 days ago

Cineva mi-a zis că o călătorie e ca un trailer de film. Abia după ce trăiești acolo, înțelegi cultura și te integrezi în societate înțelegi și filmul 🙂