Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret | Lisa See

Lisa See m-a cucerit din primele pagini ale cărții Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret. Așa de tare m-am lăsat acaparată încât la fiecare noțiune de care nu mai auzisem m-am apucat să caut pe internet. Voiam să înțeleg, să aflu mai multe.

O aveam de mult timp în așteptare până i-a venit rândul. Începută la jumătatea lunii noiembrie și terminată abia acum nu m-a lăsat să mă desprind în totalitate. Doar timpul a fost prea puțin.

Un lucru care m-a făcut curioasă a fost legarea picioarelor. Un procedeu deosebit de dureros practicat în urmă cu foarte mulți ani pe picioarele fetelor din familie în copilărie. Acest ritual era menit să le păstreze picioarele mici prin modificarea structurii osoase. Cele care nu se supuneau regulilor ajungeau slugi și servitoare. Șocant, ați putea spune.

Povestea unei legături pe viață

De-a lungul poveștii spuse prin ochii bătrânei de optzeci de ani întâlnim fapte și întâmplări crunte, cu femei în ipostaze de victimă. La fel ca în cartea lui Dinah Jefferies, femeile din China aparțineau familiei soțului după căsătorie. Mergeau doar la sărbători în casa părintească.

Mai multe informații despre relațiile care se stabileau între femei găsiți si aici.

După tot acest timp, pot să spun în sfârșit lucrurile pe care nu le puteam spune atunci când depindeam de familia în care m-am născut, ca să mă crească, sau de familia soțului meu, ca să mă întrețină. Am o viață întreagă de povestit; nu mai am nimic de pierdut și cred că prea puține persoane ar putea fi rănite de relatările mele.

“Te supui, te supui, te supui, apoi faci ce vrei” era unul din învățămintele transmise fetelor mai tinere din povestea Lisei See.

Titlul devine tot mai clar pe măsură ce parcurgi rândurile cărții. Două fete, Floare-de-Crin și Floare-de-Zăpadă, aflate la vârsta legării picioarelor, sunt propuse pentru căsătorie, pentru a-și fi una alteia laotong. Prin această uniune cele două se angajau să-și fie suflete-pereche pe viață, indiferent de drumul pe care-l va urma fiecare.

Floare-de-Crin, fata cu picioare mici și perfecte, provenită dintr-o familie săracă, ajunge o doamnă foarte respectată în satul soțului ei. De cealaltă parte, Floare-de-Zăpadă, o fată cu o situație materială bună, deteriorată între timp din cauza tatălui, ajunge să se căsătorească cu un măcelar alături de care nu are o viață ușoară.

Relația dintre cele două femei suferă multe transformări. Ele însele se schimbă în timp. Apar interdicții, influențe din exterior, gelozii.

Nu v-am povestit care e rolul evantaiului secret. Dar cum ar fi dacă ați citi și voi cartea Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret? Au trecut câțiva ani de la publicare, e mai greu de găsit, dar nu imposibil. 😉

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 30 Comments

 1. Dream big little girl

  Ce recenzie frumoasa ai scris! Chiar m-ar tenta sa aflu povetsea evantaiului secret

  1. Rox

   Mulțumesc, Alexandra. E interesantă, diferită, parcă dintr-o altă lume. Am aflat multe despre trecutul femeilor din China. Aștept acum să citesc și celelalte cărți din serie. 🙂

 2. Interesantă recenzie, deși parte cu legatul picioarelor la femei pentru a le modifica structura osoasă, pare înfiorătoare.
  Mulțumesc pentru recomandare, am trecut-o pe lista cu cărți de citit.

  1. Rox

   Ai dreptate, e nedrept să fii nevoită să suporți așa ceva. Mai ales că mamele legau de obicei picioarele fiicelor și se îngrijeau de igiena din timpul întregului proces.

 3. Luca Raluca

  Pare o carte tare interesanta, o sa o caut si eu! Multumesc pentru recenzie! :*

  1. Rox

   Cu drag! Sper să o găsești pe stoc. 🙂

 4. Alina S

  M-ai lasat wow si cu dorința de a parcurge această lectură. Spre rusinea mea nici nu auzisem de această carte. Felul in care ai povestit-o mi-a trezit interesul.

  1. Rox

   Nu-i o rușine, la câte cărți apar zi de zi e imposibil să le afli pe toate. Mulțumesc pentru apreciere! 😍

  1. Rox

   Și eu sper să o găsești, sunt multe siteuri care vând cărți. 😉

 5. Simona

  Precis este o carte interesanta mai ales ca este o cu totul alta mentalitate care uneori socheaza.

 6. Anca

  <3 Foarte draguta ideea si pare educativ!

  1. Rox

   Asa e, Anca! 🙂

  1. Rox

   Multumesc, Alexandra! Mie mi-a placut mult 🙂

 7. Georgiana

  Ce frumos ai povestit! M-ai convins sa caut si eu aceasta carte si sa o citesc 😊💖

  1. Rox

   Mulțumesc. 🤗 Spor la căutări și lectură plăcută! 😁

 8. Anca

  Partea asta cu legatul picioarelor am mai vazut-o intr-o carte si mi-a ramas in minte.

  1. Rox

   Și mie îmi va rămâne

  1. Rox

   Multumesc pentru apreciere.

   Poti incerca aici sau aici. 🙂

 9. Daiana

  Pare o carte cu adevărat fascinanta. Este uimitor ce inseamna alta cultura.

  1. Rox

   Asa e, suntem foarte diferiti.

 10. Duduia Magda

  Ce facem, Rox? Am deja cărți în așteptare. Acum mă intrigă și lectura ta, mai ales pt. că mă simt foarte atrasă de cultura și tradițiile Japoniei. 🙂 Când mă gândesc la Japonia ritualului legării picioarelor și la Japonia supertehnologizată, parcă sunt două planete diferite!

  1. Rox

   Pai ce sa facem, duduie? Gasim un loc numai bun de depozitat cartea si ii va veni randul intr-o zi. Mai ales ca e de cativa ani si nu va mai fi mult in stocuri. 😉
   Cum, si Japonia practica acest ritual groaznic? Nu stiam…:) Chiar ca ai impresia ca e vorba de o alta planeta.

 11. Catalina Coman

  Sa stii ca am de ceva timp cartea pe lista de citit. Recenzia ta mi-a adus aminte de ea, asa ca o sa o caut si eu. Sper sa o gasesc.

 12. Camelia

  Mi-ai starnit interesul asupra cartii!!! Iar numele personajelor sunt foarte bine alese pentru a atrage cititori…. super!

  1. Rox

   Asa este 🙂 Ma bucur ca ti-am starnit interesul 😀

Leave a Reply