Chinese woman with a fan
Rox citeste

Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret | Lisa See

Lisa See m-a cucerit din primele pagini ale cărții Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret. Așa de tare m-am lăsat acaparată încât la fiecare noțiune de care nu mai auzisem m-am apucat să caut pe internet. Voiam să înțeleg, să aflu mai multe.

O aveam de mult timp în așteptare până i-a venit rândul. Începută la jumătatea lunii noiembrie și terminată abia acum nu m-a lăsat să mă desprind în totalitate. Doar timpul a fost prea puțin.

Un lucru care m-a făcut curioasă a fost legarea picioarelor. Un procedeu deosebit de dureros practicat în urmă cu foarte mulți ani pe picioarele fetelor din familie în copilărie. Acest ritual era menit să le păstreze picioarele mici prin modificarea structurii osoase. Cele care nu se supuneau regulilor ajungeau slugi și servitoare. Șocant, ați putea spune.

Povestea unei legături pe viață

De-a lungul poveștii spuse prin ochii bătrânei de optzeci de ani întâlnim fapte și întâmplări crunte, cu femei în ipostaze de victimă. La fel ca în cartea lui Dinah Jefferies, femeile din China aparțineau familiei soțului după căsătorie. Mergeau doar la sărbători în casa părintească.

Mai multe informații despre relațiile care se stabileau între femei găsiți si aici.

După tot acest timp, pot să spun în sfârșit lucrurile pe care nu le puteam spune atunci când depindeam de familia în care m-am născut, ca să mă crească, sau de familia soțului meu, ca să mă întrețină. Am o viață întreagă de povestit; nu mai am nimic de pierdut și cred că prea puține persoane ar putea fi rănite de relatările mele.

“Te supui, te supui, te supui, apoi faci ce vrei” era unul din învățămintele transmise fetelor mai tinere din povestea Lisei See.

Titlul devine tot mai clar pe măsură ce parcurgi rândurile cărții. Două fete, Floare-de-Crin și Floare-de-Zăpadă, aflate la vârsta legării picioarelor, sunt propuse pentru căsătorie, pentru a-și fi una alteia laotong. Prin această uniune cele două se angajau să-și fie suflete-pereche pe viață, indiferent de drumul pe care-l va urma fiecare.

Floare-de-Crin, fata cu picioare mici și perfecte, provenită dintr-o familie săracă, ajunge o doamnă foarte respectată în satul soțului ei. De cealaltă parte, Floare-de-Zăpadă, o fată cu o situație materială bună, deteriorată între timp din cauza tatălui, ajunge să se căsătorească cu un măcelar alături de care nu are o viață ușoară.

Relația dintre cele două femei suferă multe transformări. Ele însele se schimbă în timp. Apar interdicții, influențe din exterior, gelozii.

Nu v-am povestit care e rolul evantaiului secret. Dar cum ar fi dacă ați citi și voi cartea Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret? Au trecut câțiva ani de la publicare, e mai greu de găsit, dar nu imposibil. 😉

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recenzii semnate de Rox 🙂

Dacă v-a plăcut articolul meu și vreți să fiți la curent cu noutățile vă invit să mă urmăriți și pe pagina de Facebook.

Bună! Mă bucur că eşti aici. Eu sunt Rox şi locuiesc împreună cu familia în Irlanda. Sper că ai găsit ce căutai! ;)

30 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *