Africa, dragostea mea | Corinne Hofmann

Înainte să îmi dau seama că nu am început tocmai cu prima carte, ci cu a patra și ultima din seria cu masai a Corinnei Hofmann, o răsfoiam deja pe aceasta. Este o serie de cărți cu memorii, povestite într-un mod inedit. Iar decorul este reprezentat de frumoasa și unica Africă.

Dar ce ar fi acest continent fără locuitorii lui calzi, veseli și plini de umor! Așa este în Africa de Sud, de Vest sau de Est. Această combinație de bucurie de a trăi, relaxare și încredere în Dumnezeu, în ciuda condițiilor dure, este ceea ce mă fascinează. Un sentiment pe care noi nu ni-l putem cumpăra cu bani. Putem doar să încercăm să aducem ceva din el în inimile noastre. 
Pentru mine, Africa este o pasiune.

Mi-am dorit să o citesc, în primul rând din curiozitate, după ce am citit câteva păreri despre cărțile ei. Chiar și fără să-i știu povestea de la început, mi-am format o imagine despre ceea ce înseamnă Africa pentru Corinne.

Cartea începe cu trakking-ul la care se înscrie Corinne. Astfel ea află și mai multe lucruri despre viața populației africane, simțindu-se în acest fel mai apropiată de ea. Cunoaște și ia interviuri multor africani, deopotrivă bărbați și femei, locuitori ai ghetourilor, vrând să le afle povestea de viață.

Viața în Africa nu e ușoară

Tineri odată infractori, femei seropozitive gonite de bărbați sau rămase văduve, cu copii pe care să îi crească și în imposibilitatea de a se întoarce la familiile lor (femeile după căsătorie aparțin familiei soțului). Toți locuiesc în tarabe de tablă situate direct pe pământ, în condiții mizere. Încep să cultive legume în saci. Tipul acesta de grădinărit pare să le ofere un trai mulțumitor celor care nu au aspirații prea înalte.

Fundația Solidarités, care i-a sprijinit încă de la început, devine destul de populară printre comunitățile africane. 

Cerșetoarele de pe străzi primesc șansa unei vieți mai bune când “mama” Ingrid le oferă posibilitatea de a împrumuta bani sub formă de credit.

Cartea oferă un peisaj sinistru pentru noi, cei care ne bucurăm de facilitățile unei vieți moderne, prezintă povești de viață condimentate cu multe lipsuri, dar transformate în povești de succes.

Aventura continuă apoi cu călătoria Corinnei împreună cu fiica ei, Napirai, după nouăsprezece ani, la familia din Africa. Cea din urmă s-a născut în Africa, dar a plecat cu mama ei în Elveția de la vârsta de un an. Ei le întâmpină bucuroși, sunt recunoscători pentru tot ajutorul acordat de-a lungul timpului. Iar Napirai este fericită să își cunoască rudele.

Atunci când citești o carte cu o poveste adevărată îi percepi altfel mesajul. Nu sunt fan memorii, dar îmi doresc să îi citesc și celelalte cărți.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 23 Comments

 1. Bratu Gabriela

  nici eu nu sunt fana memorii, dar niciodata nu sti de unde sare iepurele si ajunge sa-ti placa o carte care aparent nu te interesa. eu zic ca niciodata nu e bine sa refuzam din prima. mai bine sa incercam sa citim. poate avem surprize!

  1. Rox

   Surprize sunt la orice pas. Depinde cum le percepem.

 2. Lamiita Petre

  Nu stiu daca ai citit mai intai “Indragostita de un masai” , ti-o recomand, vei fi fascinata de ce se inampla si vei intelege mai bine continuarea cartii cu ” Indragostita de Africa.

  1. Rox

   Multumesc, le am pe lista. Stiu ca am inceput cu finalul :)) nu stiam ca sunt mai multe. 🙂

 3. Aluculesei Brindusa

  Nu stiu daca as putea sa ajung eu vreodata in Africa,felicit pe cei care indraznesc si ne scriu despre aceste locuri minunate.

  1. Rox

   Oh, da. Nici eu nu cred ca voi vizita acele locuri

 4. Madalina Covrig

  Una din categoriile mele de carti, sunt cele de memorii. afli adevarata fata a unui om, sau a unui loc, astfel, vezi cu adevarat ce se petrece si incepi sa ai intrebari, sa fii curios si asa iti dai seama ca poti fi chiar tu cel care este in locul respectiv sau personajul respectiv. Am sa imi cumpar si eu aceste memorii!

  1. Rox

   Sunt deosebite 🙂

 5. Mihaela

  Am demult pe lista seria asta de carti despre Africa, imi plac povestile adevarate, deosebite, impresionante, despre continente pe care eu nu o sa le vad niciodata.

  1. Rox

   Imi place mult sa calatoresc dar nici eu nu cred ca voi ajunge vreodata acolo.

 6. Am citit toate cartile ei si stiu ca am fost extrem de uimita cum a putut trece de la o viata moderna la una rudimentara. Cartile ei sunt minunate si le recomand tuturor.

  1. Rox

   La fel de uimita am fost si eu

 7. Georgiana Sabina

  Am mai citit in trecut ceva de genu si mi se pare foarte interesant sa descoperim si astfel de locuri.

  1. Rox

   Ar fi minunat daca s-ar scrie cate o carte despre fiecare loc din lume

 8. barbierucristina

  Mi se pare tare interesant. Aflam lucruri noi despre cultura dar si obiceiuri ce noua ne sunt complet necunoscute.

  1. Rox

   Stim ca viata celor din Africa e modesta, dar citind astfel de romane aflam ca e mult mai saraca decat ne-am imaginat

  1. Rox

   Tu prima, eu ultima.. :))

 9. Catalina Coman

  Nu am citit inca niciuna din cartile ei, dar le am in plan. Cred ca voi avea ce invata din ele.

  1. Rox

   Ți le recomand, Catalina

 10. Rokolla

  Parca îmi este și mila de unele femei. Parca au o viața nedreapta. Nu mi-as fi dorit sa na nasc in Africa

 11. Pulbere-de-stele

  Am sa citesc si eu aceasta carte de Corinne Hofmann, de mult ma gandesc sa vizitez Africa, dar deocamdata nu prea am cum, asa ca ma voi delecta citind despre Africa.

  1. Rox

   Si prin lectura calatorim. Eu simt asta cu fiecare carte citita, mai ales acelea care au tehnica detaliului. 😉

Leave a Reply