Meniu Închide

Soția plantatorului de ceai | Dinah Jefferies

Îmi doream de câteva săptămâni să citesc Soția plantatorului de ceai și acum am reușit să ajung la final. Are o poveste complexă, cu un personaj central care trece prin situații tulburătoare, ireale în mintea mea, însă cu siguranță destul de frecvente în anii ’20-’30, timpul desfășurării acțiunii.

Gwendolin Hooper, o tânăra proaspăt căsătorită, o femeie sensibilă și cu un suflet mare, decide să își urmeze soțul în Ceylon (Sri Lanka de astăzi). Soțul ei, Laurence, cultivator de ceai, mai fusese căsătorit, fapt ce stârnise împotrivirea tatălui lui Gwen, însă aceasta nu îl ascultase și hotărâse să își asculte inima. Ajunsă pe plantație, Gwen își dorește să schimbe aspecte din viața lucrătorilor, subiect care dă naștere multor conflicte.

Relația lor este încă de la început una pasională, însă trecutul și firea lui Laurence, misterul din jurul lui, o complică cu fiecare zi. Uneori este drăgăstos, alteori foarte distant și rece. Toate acestea aduc confuzie în mintea lui Gwen. Se simte de cele mai multe ori singură, iar prezența lui Verity, sora lui Laurence, înrăutățește permanent starea ei.

Deciziile pe care le luăm influențează viitorul

Alegerile pe care le facem nu sunt întotdeauna cele mai bune, dar ele sunt cele care hotărăsc ce se întâmplă în continuare.

Alegerea lui Gwen de a se despărți de fiica ei, Liyoni, imediat după ce i-a născut pe gemeni, atunci când se gândea că prezența ei ar putea însemna sfârșitul relației cu Laurence, mi se pare nepotrivită. A pus fericirea ei înaintea fericirii copilei și a privat-o astfel pe aceasta de căldura și iubirea părinților. Cu siguranță finalul cărții ar fi fost diferit dacă alegea altfel.

Gwen a hotărât să păstreze secretul, inclusiv față de verișoara ei Fran, care i-a deschis ochii când într-un final a aflat și i-a reaprins flacăra speranței.

Anii ce au urmat după abandon i-au adus o mulțime de frământări interioare, frici și gânduri negre, cu care a fost nevoită să se lupte având-o alături, complice, doar pe Naveena, femeia de casă, cea care a ajutat-o să nască și care s-a dovedit a-i fi foarte credincioasă.

Autoarea a reușit să-mi capteze atenția până la final. Per ansamblu mi se pare o poveste tristă despre care v-aș putea spune mai multe. Dar vă las pe voi să descoperiți frumusețea acestei cărți.

Pe dealurile unei plantații de ceai romantice, pierdută în cețuri, soția cultivatorului din romanul meu ar fi dus o viață extraordinar de privilegiată, dar am creat o situație dificilă pentru ea care să-i pună la încercare prejudecățile legate de diferențele rasiale, să exploreze atitudinea colonialistă și felul în care acestea au țesut o asemenea tragedie pentru ea.

Dinah Jefferies

“Soția plantatorului de ceai” poate fi cumpărată online de aici.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire printr-un like/share. E gratis! Iar dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.


Related Posts

27 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *