O viață și încă o zi – volumul 1 | Alexandru-Mihai Gulie

Fac ce fac și iar ajung să vă povestesc cât de impresionată sunt de o poveste din cărți. De această dată am avut ocazia să citesc cartea lui Alex Gulie, O viață și încă o zi. O lectură lejeră, puțin tristă, dar cu destule învățăminte.

Lumea este mai mică decât pare. Iar oamenii ajung să fie aduși împreună chiar și atunci când nu înțelegem motive și pare a fi imposibil. Putem spune că e mâna destinului. Voi credeți în destin?

– Dar dacă tot îmi ceri timp… șopti fetița cu glas inocent, de ce îl pierzi pe cel pe care îl ai…
– Încerc să nu-l pierd. Mă bucur de razele răsăritului ce-mi îmbie chipul. Le pot simți, să știi. Le simt mai mult decât oricând sau poate abia acum am început. Este un lucru ciudat ăsta. Toată treaba asta cu… plecarea. Începi brusc să realizezi cât de prețioasă poate fi fiecare clipă. Nu este un clișeu, este o realitate. Una cu gust amar, dar fără îndoială, un adevăr.

Personajele cărții își trăiesc viața în Alaska. Abel Collins, personajul central, a cărui poveste o aflăm din manuscris, părăsit de mamă și rămas în grija tatălui său, un om foarte ocupat pentru a-i asigura copilului un trai decent, călătorește foarte mult în anii copilăriei. Schimbă școli, îi este foarte greu să își facă prieteni și se refugiază în lumea cărților.

Cititul te poate purta prin locuri nebănuite, are extrem de multe avantaje. Însă în cazul lui Abel, cititul a creionat o altă viziune asupra lumii. Abel era o persoană naivă, foarte retrasă, învățase despre oameni și personalitățile lor doar din ceea ce citise. Dezvoltase în decursul anilor o frică de oameni: să îi privească, să le vorbească… Era, cum s-ar spune, o persoană destul de ciudată.

Proaspăt ajuns în Alaska, în ultimul an de liceu, Abel crede că Jay, unul din colegii de clasă, îi este cel mai bun prieten doar pentru că l-a invitat la o cafea. S-a înșelat în privința lui. Dintre toate locurile în care a trăit, Alaska părea a fi cel mai râvnit. Dar acolo avea să cunoască ura nemărginită a oamenilor, deoarece tatăl lui fusese angajatul companiei, în postura de țap ispășitor, care era responsabilă de devărsarea petrolului în apele locului.

Abel suferă un accident de mașină când mergea pe autostradă. Aflase că Sarah, marea și singura lui dragoste, era bolnavă de cancer în faza terminală. Tot ce-și dorea era să-și ceară iertare: că nu a luptat pentru relația lor, că s-a lăsat influențat de cei care s-au opus vehement, că s-a lăsat păcălit de vorbele lui Jay, spuse din gelozie, cu scopul de a-i despărți.

La locul accidentului apare Jim, cel care văzuse exact ce se întâmplase și care încerca să îi acorde primul ajutor. Jim își ia angajamentul în sinea lui față de Abel, care imploră unei ființe nevăzute încă o zi, ultima, că manuscrisul, intitulat Un cântec de lebădă, pe care îl ținea strâns la piept va ajunge în mâinile persoanei potrivite.

25 septembrie, zi importantă în viața personajelor

Aceea era o zi în care se puteau întâmpla multe. Jim își dorea să se sinucidă și cu acest gând s-a apropiat de Abel. Însă în călătoria lui spre iubita misterioasă a acestuia și-a schimbat planurile. Împreună cu David, unul din polițiștii prezenți la locul accidentului, caută indicii despre Sarah. E aceeași Sarah, mama fetei de care David este îndrăgostit și pe care, dintr-o prostie, o lasă să plece din viața lui. Atât Jim, cât și David, au învățat multe din povestea lui Abel și a Sarei, relatată mai în amanunt în manuscris.

Dacă renunți, asta înseamnă că te așezi în rândul lasilor și accepți condamnarea la o viață nefericită.

O mână de oameni, toți relaționați, mai mult sau mai puțin, fără să știe, in mâinile destinului care le-a pregătit o lecție de viață. Oare au primit ei timpul la care râvneau atât de mult? Oare li s-a îngăduit să își îndeplinească o ultimă dorință? Ce s-a întâmplat cu și între ei… zic eu că merită să citiți cartea, aflați din paginile ei.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 9 Comments

 1. Mariam Oana

  Felicitări pentru recenzia frumoasă! <3 Mă faci curioasă în privința romanului.

  1. Rox

   Multumesc, Oana! ❤️

  1. Rox

   E posibil sa fie o eroare de scriere. Nu mai am cartea, am imprumutat-o de la o prietena. 🙂

 2. Diana

  Interesant, nu auzisem de acest scriitor, dar romanul pare WOW.

  1. Rox

   S-a potrivit de minune cu starea mea din acea perioada. Ar trebui sa citesc si volumul II la un moment dat 🙂

 3. Mirela Marin

  Mi-a plăcut ce am citit în articolul tău despre această carte.
  Ai reușit să-mi stârnești curiozitate și să mă convingi că mi-ar plăcea să o citesc.
  Mulțumesc!

  1. Rox

   Eu multumesc, Mirela! ❤️

  2. Irina

   Merita citită 🥰

Leave a Reply