Algoritmul fericirii | P Z Reizin

O lectură pe care eu am considerat-o lejeră încă de la primele rânduri, o carte altfel, cu un subiect de interes pentru mine: asta e cu puțin IT.

Acțiunea se desfășoară pe două planuri paralele, care se intersectează în momentele-cheie.

Pe de o parte este Jen, o femeie la treizeci și ceva de ani, destul de nefericită după ce este părăsită de iubitul ei, Matt. Într-un moment în care își conștientizează vârsta, ascultând sfatul prietenei ei, Ingrid, Jen hotărăște să plece în căutarea unui partener. Drumul este anevoios și plin de obstacole, cu detalii la care nu te aștepți dar care îți vor stârni curiozitatea. Va întâlni oare Jen persoana potrivită? Veți afla cu siguranță dacă alegeți să citiți cartea.

Companion. Așa îmi spunea ea. E termenul pe care l-a ales în cele din urmă. Mie-mi convine. E mai bine decât numele ridicol care mi-a fost dat când m-am “născut”. Aiden.

De cealaltă parte se află inteligențele artificiale, aparent lipsite de emoții și sentimente: Aiden, Aisling și Sinai.

În câteva cuvinte, Aiden (care pare să fie un el) este programat și instruit să vorbească cu oamenii, îi plac filmele clasice și brânzeturile, Jen fiind cea care îi vorbește toată ziua. Aisling este “pasionată” de pictură și mai spre finalul poveștii își expune lucrările. Iar Sinai a fost proiectat pentru a opri progresul celor doi, este cel care are o problemă ce s-ar putea rezolva “la psihiatru”.

Primii doi au evadat în internet pe ascuns și și-au creat copii peste tot în lume, lucru destul de periculos pentru cine nu le cunoaște “puterile”. Aiden, mai apoi în complicitate cu Aisling, intervine în viața personală a lui Jen, din dorința de a o vedea fericită, crează conturi pe siteuri matrimoniale și caută persoana care să se încadreze în profilul schițat în timpul convorbirilor dintre Jen și Ingrid. Incursiunea lor în realitate prin intermediul corespondenței electronice complică mult viața tuturor.

O comedie savuroasă, o viziune de ansamblu asupra viitorului în ceea ce privește inteligența artificială și capacitățile acesteia (nu cred că e cazul să devenim paranoici), întrepătrunderea celor două entități, umană și non-umană, toate acestea fac ca acest roman să fie o lectură plăcută. De vacanță, dacă vreți.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

Leave a Reply