După ce te-am pierdut | Jojo Moyes – recenzie

Când am terminat de citit Înainte să te cunosc am știut că vreau să-i citesc și continuarea. Cel de-al doilea roman al seriei, După ce te-am pierdut, este unul plin de surprize, mai complex și cu mai multe personaje.

După câteva călătorii prin Europa, Louisa își cumpără un apartament în Londra cu banii rămași de la Will și se angajează într-un bar cu specific irlandez din aeroport.

Într-o seară, îmbătată de câteva pahare de vin, cu amintirea lui Will încă vie în memorie, urcă cu îndrazneală pe terasa blocului în care locuia și, într-un moment de neatenție, îndreptându-și privirea spre persoana misterioasă care o atenționează în legatură cu pericolul iminent, Louisa alunecă și cade de la etaj. Norocul ei este că acoperisul de pânză al unei verande și mai apoi șezlongul vecinului i-au atenuat căderea.

Timpul se scurge şi mă simt sfârşită. Am căzut de pe terasa blocului? Faţa îmi e rece şi realizez, de undeva, de departe, că încep să tremur.

Multiplele fracturi cu care s-a ales în urma accidentului au ținut-o o perioadă departe de îndatoririle ei zilnice. Cu toate acestea, după un timp petrecut în casa părinților, hotărăște să plece înapoi la apartamentul londonez.

Părinții ei, îngrijorați că Louisa ar putea suferi din cauza unei depresii și că nefericitul accident ar putea ascunde de fapt o tentativă de sinucidere, o îndeamnă să se înscrie la cursuri de consiliere psihologică, menite să-i readucă pofta de viață și să-i vindece rănile provocate de pierderea lui Will. La început nu-și găsea locul printre ei.

Aproape recuperată și revenită oarecum la rutina ei zilnică, Louisa primește vizita fetei lui Will, Lily. Dornică să afle mai multe despre cel care fusese tatăl ei și încercând să evite situația neplacută de acasă, Lily o convinge pe Louisa să o lase să locuiască în apartamentul ei.

Bine, Will, i-am spus, în gând. Dacă ăsta a fost planul tău pentru a mă arunca într-o viaţă complet nouă, cu siguranţă a fost unul foarte bine pus la punct.

Fără să știe, deși fusese avertizată de mama fetei, Louisa se arunca într-o aventură, încercând cumva să preia pe umerii ei responsabilitatea asupra fetei. A încercat să o integreze în familia lui Will, să o convingă să se schimbe, să o ajute să-și găsească liniștea pe care o căuta. Nu i-a fost ușor deoarece nu știa prea multe despre ea. Această Louisa, din relația cu Lily, este una foarte diferită de cea care se prezenta la interviul de angajare în casa familiei Traynor. Este mai responsabilă, mai matură. Dorește să își păstreze jobul de la bar deși nu se înțelege bine cu șeful ei și are multe nemulțumiri, însă e conștientă că are nevoie de bani.

Nu ştii niciodată ce se poate întâmpla când cazi de la mare înălţime.

În paralel cu ședințele de consiliere psihologică și aspectele relației cu Lily, o surprindem pe Louisa implicându-se într-o relatie cu șoferul ambulanței, Sam, care i-a acordat primul ajutor când a căzut de la etaj. Relația lor este destul de complicată, cu suișuri și coborâșuri. Inițial ușor ezitantă și cu o părere greșită despre Sam, Louisa își dorește să trăiască prezentul și să nu-și facă planuri. Sam însă simte că Louisa nu a reușit sa lase trecutul în urmă și că este rivalul unei fantome.

Cu siguranţă el era încă acolo, privind cum avionul meu prinde viteză şi se ridică spre imensitatea albastră a văzduhului. Şi, cu puţin noroc, Sam avea să fie acolo, aşteptându-mă, când aveam să mă reîntorc acasă.

La final, când Louisa acceptă slujba oferită în New York și Sam o încurajează, mi-a părut rău ca a intervenit distanța între ei. Finalul este deschis, știu că mai e un roman apărut, pe care mi-ar plăcea să îl citesc.

Lectură plăcută vă doresc! ☺️

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

Leave a Reply