Am mai adăugat astăzi un titlu la raftul cărților citite. De această dată este vorba despre Unde ai dispărut, Bernadette? a Mariei Semple.

Inițial mi s-a părut doar o succesiune neinteresantă de e-mail-uri, scrisori, notițe, articole, uneori cu prea multe detalii în care mă încâlceam dacă le pierdeam șirul. Avea  un stil nou – roman epistolar – dar m-am obișnuit repede cu el și apoi m-a prins.

Bernadette, o femeie ce suferă de agorafobie, pasionată de arhitectură (câștigă un premiu după ce construiește o “casă verde” din materiale reciclabile) urăște Seattle. Este mai mereu singură. Soțul ei, Elgin, angajat la Microsoft și implicat în proiectul Samantha 2, lucrează foarte mult. După o serie de sarcini pierdute, Bernadette naște o fetiță căreia îi pune numele Balakrishna. Micuța Bee are o malformație la inimă și este salvată de medici la naștere, fiind supusă mai multor operații în primii ani de viață.

Bernadette îi promite lui Bee că o va duce în excursie în Antarctica dacă are rezultate bune la școală. Ea se pregătește intens pentru călătorie, deși nu voia să meargă, și păstrează legătura cu Manjula, căreia îi dă tot felul de informații personale și date de cont, cu scopul de a-și rezolva toate îndatoririle zilnice care în mod normal ar fi implicat interacțiune umană (Bernadette urăște oamenii, dar mai ales părinții de la Galer Street, școala pe care o frecventează Bee). Află mai târziu că Manjula nu e o asistentă personală virtuală, ci un escroc cibernetic.

Elgin, îngrijorat că soția sa ar putea avea probleme psihice grave și că ar putea reprezenta un pericol pentru cei din jur, hotărăște să ia legătura cu un psihiatru recomandat. Însă planurile lor de a o examina și eventual de a o interna pe Bernadette pentru tratament dau greș atunci când aceasta din urmă scapă din toaleta casei în care locuiau, ajutată de Audrey, pe care o copleșiseră remușcările.

După dispariția mamei ei, Bee încearcă să o găsească. Nu crede că s-a sinucis, așa cum reiese din ancheta desfășurată la bordul navei Allegra. Pune cap la cap toate conversațiile și, după un șir de peripeții și o cercetare minuțioasă, se regăsesc. Corespondențe între Soo-Lin, asistenta lui Elgin la Microsoft, și Audrey, bune prietene, ambele mame în comunitatea părinților de la școala Galer Street, e-mail-uri între Bernadette și Manjula, bilețele între tatăl ei și Soo-Lin și nu în ultimul rând indiciile descoperite pe traseul spre Antarctica, toate acestea o ajută pe Bee să dea de urma mamei ei.

Va invit și pe voi să citiți cartea și să descoperiți povestea lui Bernadette mai în amănunt.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire printr-un like/share. E gratis! Iar dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments