Înainte să te cunosc | Jojo Moyes – recenzie

Înainte să te cunosc e o carte pe care îmi doream de mult timp să o citesc. Am văzut ecranizarea acum câțiva ani și sinceră să fiu nu prea îmi place să răsfoiesc cartea la urmă. Dar în cazul de față mai uitasem din secvențele din film și am avut senzația că-mi mai amintesc acțiunea doar în linii mari.

Această carte m-a cucerit de la primele rânduri. Will Traynor, tânărul căruia îi plăcea aventura, cu o situație materială bună și o poftă de viață de invidiat, este țintuit în scaunul cu rotile în urma unui nefericit accident. Părăsit apoi de iubita lui (care în final se căsătorește cu prietenul cel mai bun al lui Will) și chinuit de durerile îngrozitoare cauzate de noua lui condiție, acesta încearcă să se sinucidă. Deși a fost salvat și avea în permanență un îngrijitor, el nu renunță la idee și hotărăște să aplice pentru eutanasiere la o renumită clinică din Elveția.

Atunci când nimic nu părea să-l mai înveselească, când Will le dăduse părinților săi încă șase luni înainte de a merge în Elveția, apare Louisa Clark, o fată fără pic de experiență ca îngrijitoare, puțin stângace, care tocmai își pierduse locul de muncă de la cafenea și situația ei materială și a familiei ei nu era deloc roz, ea încă locuind cu părinții la cei douăzeci și șapte de ani.

Lou este cea care urma să îl îngrijească și să facă tot posibilul să-i schimbe viața. La început i-a displăcut acest loc de muncă, Will o trata mai mereu cu superioritate și cu un sarcasm pe care ea nu îl mai întâlnise la nimeni. Fugea în pauzele de masă în stația de autobuz, numai să iasă din anexa în care Will locuia. Lou află din întâmplare despre planurile lui de sinucidere și nu spune nimănui, dar este profund afectată. Își dorește să renunțe, nefiind de acord cu ceea ce urma să se întâmple, dar sentimentele pe care le avea pentru Will și pe care nu le conștientiza încă o fac să lupte și să se agațe de orice pentru a-l determina să se răzgândească.

Se dedică cu totul aceste misiuni. Intră într-un grup online, cere sfaturi, caută activități și locuri ideale de vacanță pentru tetraplegici și pune la punct până la cel mai mic detaliu o călătorie menită să îi schimbe perspectiva lui Will asupra viitorului. Nu renunță atunci când, din cauza unei pneumonii subite, Will nu mai putea călători. Ci caută să meargă în altă parte, cu acordul medicilor. Și reușește să creeze atmosfera perfectă departe de casă, pe malul mării. Acolo s-au lăsat duși de val și totul părea să indice că acest Will își redescoperi poftă de viață. Vestea că planul era neschimbat veni ca un șoc și simți cum se prăbușește.

Will credea în ea, își dorea să o vadă împlinită departe de locul pe care ei îl considerau acasă, nicidecum lângă el, în condiția de acum și neștiind ce le oferă viitorul. Nu concepea viața lui într-un scaun cu rotile, cu această boală incurabilă. Chiar dacă mi s-a părut puțin egoist la un moment dat și am sperat până la sfârșit că nu-și va duce la îndeplinire planul, mi-am dat seama că era într-adevăr alegerea lui și că nimeni nu-l putea întoarce din drum. Clark, cum i se adresa el, îi dăduse cea mai frumoasă perioadă din viață, dar relația lor nu era suficientă pentru ca aceasta să meargă mai departe.

Mi-a părut rău, a fost un final emoționant. Lou i-a fost alături până în ultima clipă și ultimele capitole au fost foarte încărcate. Am simțit multă tristețe în aceste pagini și totodată mă țineau cu sufletul la gură. E ca atunci când te prinde ceva, un film al cărui episod se termină când e mai interesant și stai și te întrebi ce urmează.

Vreau să citesc și continuarea, mai sunt două cărți din serie. Nu m-am plictisit de povestea lor. Sunt convinsă că mulți dintre voi le-ati citit deja.

Lista mea de lecturi este variată. Aici găsiți și alte recomandări semnate de Rox 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire într-un comentariu. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

This Post Has 2 Comments

  1. Ioana

    Eu nu mai stiu daca am terminat-o pe prima, dar stiu sigur ca am inceput-o si am vazut filmul. A fost asa dulce, comic, dureros, toate laolalta. La a doua carte nu am avut rabdare, din pacate, dar nu e urata nici ea! 🙂

    1. Rox

      Da, treci prin multe stari la o carte de genul asta. Eu parca abia astept sa o citesc si pe a doua. Desi cred ca nu va mai fi la fel fara Will 🙂

Leave a Reply