Vise cu somn, nu invers

Cam așa dorm eu când în sfârșit a adormit!

Vreau să îl las pe R. să se dezvolte în ritmul lui, să aleagă el când își dorește să facă primii pași fără să intervin, să mănânce până simte că e sătul fără alte insistențe din partea mea, chiar dacă asta înseamnă să rămân cu mâncarea în castron uneori, să doarmă o noapte întreagă atunci când crede el că e pregătit. În ultimul caz însă am ajuns într-un punct în care caut soluții. Nopțile sunt din ce în ce mai fragmentate și simt că nu mai fac față acestei situații.

Ce înseamnă somnul pentru mine? În primul rând este leacul împotriva durerilor de cap. Când am o noapte mai liniștită uit complet de aceste dureri, care de obicei nu trec cu pastile.

Ce e somnul pentru el? Probabil timp în care cel mai adesea ar vrea să facă altceva.

Ei, dragi cititori, imaginați-vă cum ar fi să vă treziți din oră în oră sau chiar mai des. Lângă un copil mic care refuză pur și simplu să doarmă, deși se vede că îi este somn. Care în unele nopți plânge fără să îl pot liniști, când nu îl calmează nimic și nu acceptă nimic pentru câteva minute bune.

Știți că toată lumea te întreabă cum doarme bebelușul când e mic. M-au întrebat și pe mine și răspunsul era de obicei satisfăcător. Apoi o casieriță s-a oferit să-mi răspundă că după trei ani e mai bine. Trei?!

Cauze la noi pot fi multe: dureri de dinți, disconfort de orice fel, îi e prea cald, câteodată am senzația că inclusiv prezența mea îl determină să se trezească (deși dacă aș pleca clar ar fi o problemă mai mare).

La somnul de amiază e mai ușor (cine-ar fi crezut?). Uneori mai adoarme și singur când nicio metodă de-a mea nu funcționează. Noaptea nu se aplică.

Nu renunța la visele tale, continuă să dormi. – Albert Einstein

Fac ce fac și iar ajung să mă plâng că sunt prea obosită, că nu am dormit bine. Acestea sunt zilele în care nici un somn bun la amiază nu m-ar face să mă simt mai odihnită.

Soluțiile venite din exterior nu sunt mereu cele mai bune ori nu ni se potrivesc. Am încercat să îi mai dau o gustare înainte de somn (cereale, chiar terci îi dădeam mai demult), deși el își ia porția de lapte oricum ca să adoarmă și n-ar fi flămând. Deci un lucru e clar: trezirile lui nu sunt cauzate de foame.

Am o carte pe acest subiect și vreau să o răsfoiesc. Trebuie să fie ceva care să funcționeze. Ceva care să nu implice plânsete. O schimbare în rutină poate ar fi binevenită. Fac și pentru voi un rezumat când o termin.

This Post Has 3 Comments

 1. Andreea D.

  Ooo..da…te inteleg. Numai ca la mine de la nastere si pana la intarcare a dormit..extrem de prost.tin minte ca se trezea de 6 ori numai pana in ora 12 noaptea..imi venea sa urlu. Din fericire dupa intarcare a dormit muult mai bine. ..cu exceptia perioadelor de eruptie dentara.. salturi mentale etc.

  De ce carte vorbesti? E cea de Sarah Ockwell? Daca da…eu am citit-o din scoarta in scoarta..dar nu prea m-a ajutat fizic…imi doar confirma ca e normal sa se trezeasca asa des..

  1. Rox

   Despre aceea vorbesc, da. Eu am mai citit ca nu prea se schimba nici dupa intarcare. La noi nu e un tipar permanent. Avem si nopti mai bune. Dar cand e o succesiune de nopti mai putin bune e foarte obositor. 🙂

   1. Andreea D.

    Nu e neaparat ca nu se schimba dupa intarcare…ci ca intarcarea nu ar trebui sa aiba ca motiv faptul ca vrei ca el sa doarma mai bine, ca nu e obligatoriu sa fie asa.De asta am zis ca din fericire la noi s-a schimbat.. mai putin azi noapte cand efectiv m-a tinut treaza se la 3 la 4 jumatate…dinti nu mai avem de iesit ..nici masele..nu stiu ce mai e acum..

Leave a Reply