Recunosc că înainte să nasc am fost total pe lângă subiect și nici nu am citit vreo informație care să țină de alăptare și reguli. Când am ajuns acasă și învățam împreună cam cum funcționează toată treaba asta am avut tot timpul din lume să caut. De la greva suptului la cât e de greu să scapi de mameloanele de silicon (a.k.a nipple shields) m-am documentat cât am putut de mult. Și tare bine mi-a prins. Cu bebe aproape toată ziua la sân și pe atunci mai puțin noaptea (acum e invers). Doar nu era să mă uit pe pereți.

Una dintre sursele pe care eu le-am considerat utile este KellyMom. Iar pentru că asistenta care ne vizita a ținut să mă avertizeze în privința dietei și alimentelor care trebuie evitate în timpul alăptării am decis să sap mai mult și să găsesc niște argumente suficient de puternice care să mă facă să renunț la unele mâncăruri.

Nu am găsit. Bebelușii, indiferent de laptele pe care îl consumă, sunt predispuși la colici, datorită sistemului lor digestiv imatur care încearcă să se adapteze vieții extrauterine. Iar la cei mai tari în domeniu nu am găsit vreo interdicție. Și dacă tot veni vorba de KellyMom găsiți aici mai multe despre dieta mamei în alăptare.

Mi se pare că se pune prea mare presiune pe mama care alăptează. Și interdicțiile vin grămadă. Concret, nu există alimente pe care mama să nu le poată consuma, oricând dorește, în cantitatea dorită atât timp cât bebelușul nu are o reacție alergică (atunci, în mod evident, trebuie investigată cauza).

Există anumite tipuri de pește care conțin o cantitate mai mare de mercur și ar trebui evitate, la fel ca în timpul sarcinii.

De asemenea, se recomandă consumul moderat de cafea și cât mai puțin alcool, rareori se recomandă eliminarea lor din dieta mamei.

Unele proteine (cum ar fi cele din laptele de vacă) pot ajunge în laptele matern, iar în cazul în care există un istoric de alergii în familie este bine să nu le mai consumați.

Nu trebuie să avem dieta perfectă pentru ca bebelușii noștri să primească hrană de calitate. Natura însăși are grijă de bebeluș și îl protejează și în cazul în care mama nu are o dietă echilibrată. Iar mama este cea afectată în astfel de situații.

Eu n-aveam timp să mă uit la ce mănânc. Și dacă reușeam totuși să îmi pregătesc ceva cât îl puneam puțin în leagăn sau în bouncer era minune. Sincer, dacă aș fi stat să monitorizez fiecare aliment cred că aș fi stat flămândă cu zilele. Cred că lejeritatea cu care am tratat această problemă a dietei mi-a luat o mare greutate de pe umeri și m-a ajutat în toată această călătorie de care încă ne bucurăm împreună.

Și am mai auzit o vorbă în timpul sarcinii: embrionii sunt puternici, sunt cei mai buni paraziți, își iau tot ce le trebuie din corpul mamei chiar și atunci când rezervele sunt la limită. Aveți grijă de voi că bebelușii vor fi bine.

0 0 vote
Article Rating
Categories: Mămicie

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
o femeie
1 year ago

e important ce consumam si inainte de sarcina, si in sarcina si dupa, totul tine de bon simt si educatie alimentara si igiena de viata. E demonstrat ca femeile sub-ponderale/subalimentate au nasteri premature sau copii, dar si invers, supra consumul de carbohidrati in sarcina poate duce la copii macrosomiali, sau diabet gestational etc. Restul sunt cazuri personale si particulare, dar si multe superstitii (gen sa nu mananc varza, usturoi, etc). dar confirm, cafeaua/cola consumata in timpul alaptarii agita pe bebe.