Infografic: Lapte matern versus Lapte praf

It always seems impossible until it’s done – Nelson Mandela

Aseară, în timp ce încercam să îl adorm pe R, am găsit câteva comentarii cu informații destul de eronate despre laptele matern. Nu am nimic cu mamele care hotărăsc să hrănească bebelușii cu lapte praf, de cele mai multe ori este o alegere, dar nici nu-mi place să văd că se promovează idei precum nu toate mamele au lapte, laptele se brânzește sau laptele nu este bun.

Avem nevoie să promovăm alăptarea, avem nevoie să ne informăm corect, este dreptul nostru și al copiilor noștri. Vă las și eu un infografic mai jos, sper să vă ajute sau măcar să vă stârnească curiozitatea să vă aprofundați cunoștințele în domeniu. Cunoașterea înseamnă putere!

lapte matern vs praf

signature

 

 •  
 •  

5 thoughts on “Infografic: Lapte matern versus Lapte praf”

 1. Util articol. Fara sa fiu rautacioasa, am observat in jurul meu ca majoritatea mamelor care hotarasc sa hraneasca copilul cu lapte praf e ….comoditatea. Desi teoretic e mai obositor sa te trezesti noaptea sa pregatesti laptele praf, pe timpul zilei e oarecum mai usor pentru ca distanta dintre hraniri e mai rara, fiind cum zice si in tabelul tau mai greu digerabil. ..ceea ce le permite tinerelor mame sa fie mai „independente”. Acum recent am vorbit cu o mamica care e la al doilea copil, primul fiind hranit cu lapte praf, pe al doilea propunandu-si sa il hraneasca exclusiv cu lapte matern pana la 6 luni..insa a renuntat destul de rapid pentru ca, dupa ea, bebelusul sta mult prea mult la san..si a decis sa renunte pt ca dupa ea, acest proces e o „corvoada”. Mi-a parut tare rau, intr-adevar, alaptarea nu e usoara, si.eu stateam cu orele cu el la piept, stiam serialele de pe.comedy central pe de rost. Dar ceea ce nu realizeaza mamicile.e ca bebelusii nu or sa stea o vesnicie asa mult..la un moment dat hranirea ajunsese si la 4 minute pe ceas, am avut o perioada in care eram stresata xa sta prea putin dar a fost ok, bebelusul stie cat are nevoie.

  Concluzia e, ca daca vrei, poti. Eu vorbisem cu sotul de la inceput ca nu cumva sa ma descurajeze, sa nu cumva sa imi zica vreodata ca el crede ca bebelusul nu se satura..si ca nu cumva sa cumpere lapte praf „sa avem in casa”. Si desi de multe ori si-a muscat limba sa nu isi zica parerea, s-a tinut de cuvant.

  Alaptarea nu e doar hrana..e alinare si confort pentru bebelusi. Si orice bebelus merita acest efort din partea mamelor, excluzand cazurile in care chiar nu se poate, care insa sunt rare.

  1. Eu am avut o cutie de lapte praf in casa. Dar o singura doza am preparat din ea, la un moment dat, cand eram mai stresata si bebe de 10 ori mai stresat decat mine. Am intrebat apoi consultanti in alaptare si mi-au zis ca e normal sa stea mult la san, sa nu-mi fac griji cat timp ia in greutate. Daca voiam sa renunt nu mai cautam raspunsuri 😊

   1. In caz ca il mai ai am inteles ca merge de minune la cafea :). Tot de la o mamica am aflat. Acum nu stiu daca chiar asa e.

    Oho..tin minte stresul cu luatul in greutate. Eu cantaream pampersi si tineam socoteala ca sa ma pot linisti. Din fericire cu statul la san mult ma avertizase o colega care are bebele cu un an mai mare…
    Spor la alaptat!

   2. N-am încercat, dar cred că e expirat deja. Trebuie să verific.

    Eu doar am numărat pamperși. Și am monitorizat culoarea scaunului. Că asta făcea și asistenta când venea acasă și dacă se nimerea să fie verde îmi spunea că nu ajunge la laptele gras, să îl alăptez mai mult și să îl țin ocupat, să nu adoarmă.
    Culoarea verde și stresul asociat încă mă mai urmăresc! 😅

 2. Util articol. Fara sa fiu rautacioasa, am observat in jurul meu ca majoritatea mamelor care hotarasc sa hraneasca copilul cu lapte praf au ca principal motiv..comoditatea. Desi teoretic e mai obositor sa te trezesti noaptea sa pregatesti laptele praf, pe timpul zilei e oarecum mai usor pentru ca distanta dintre hraniri e mai rara, fiind cum zice si in tabelul tau mai greu digerabil. ..ceea ce le permite tinerelor mame sa fie mai „independente”. Acum recent am vorbit cu o mamica care e la al doilea copil, primul fiind hranit cu lapte praf, pe al doilea propunandu-si sa il hraneasca exclusiv cu lapte matern pana la 6 luni..insa a renuntat destul de rapid pentru ca, dupa ea, bebelusul sta mult prea mult la san..si a decis sa renunte pt ca dupa ea, acest proces e o „corvoada”. Mi-a parut tare rau, intr-adevar, alaptarea nu e usoara, si.eu stateam cu orele cu el la piept, stiam serialele de pe.comedy central pe de rost. Dar ceea ce nu realizeaza mamicile.e ca bebelusii nu or sa stea o vesnicie asa mult..la un moment dat hranirea ajunsese si la 4 minute pe ceas, am avut o perioada in care eram stresata xa sta prea putin dar a fost ok, bebelusul stie cat are nevoie.

  Concluzia e, ca daca vrei, poti. Eu vorbisem cu sotul de la inceput ca nu cumva sa ma descurajeze, sa nu cumva sa imi zica vreodata ca el crede ca bebelusul nu se satura..si ca nu cumva sa cumpere lapte praf „sa avem in casa”. Si desi de multe ori si-a muscat limba sa nu isi zica parerea, s-a tinut de cuvant.

  Alaptarea nu e doar hrana..e alinare si confort pentru bebelusi. Si orice bebelus merita acest efort din partea mamelor, excluzand cazurile in care chiar nu se poate, care insa sunt rare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *