De-ale mele

Dormitul în același pat cu copilul nu este interzis nicăieri în lume

Citesc de dimineață pe facebook despre o mămică îngrijorată de faptul că urmează să plece în UK la soțul ei cu copilul de 6 ani și acolo nu va mai avea voie să doarmă cu copilul, spune legea. Sau prietenii lor dezinformați. Serios? N-am auzit de așa ceva până acum și mi se pare o mare aberație.

Încă din perioada prenatală, de când participam la cursurile de pregătire pentru bebe în Irlanda, am primit o broșură în care ni se explica destul de clar de ce este bine ca bebelușul să doarmă în pătuțul lui. Pentru a reduce riscul asociat morții subite la bebeluși aceștia trebuie să doarmă pe spate, în pătuț sau coșuleț, cu picioarele lipite de marginea pătuțului în cazul în care sunt înveliți (ei pot ajunge sub ea în timpul somnului dacă au loc la picioare), în aceeași cameră cu părinții pentru cel puțin șase luni – un an. Însă acestea sunt doar recomandări.

Doar pentru că în țările ceva mai dezvoltate există un alt program de monitorizare a copiilor după naștere nu înseamnă că stă cineva de pază să vadă cum dormiți. Recomandarea nu e lege. Important e să fie copilul în siguranță, părinții să nu fumeze în camera în care doarme copilul și să nu consume alcool înainte de somn dacă împart același pat.

Și la noi se fac vizite acasă. Dar ele au alt scop. La primele vizite asistenta vine să îi facă controale periodice bebelușului. Chiar m-a amuzat la un moment dat o remarcă a ei, că „sunt foarte ordonată, la ea niciodată nu a fost așa, cu atât mai mult cu un nou-născut în casă”. Dar n-a venit niciodată în inspecție. A venit întotdeauna cu un sfat, dacă aveam nevoie de el, dacă îl ceream. Dacă a considerat ea că e necesar. Niciodată nu a impus nimic. Începând de la 4 luni nici nu mai vine acasă, mergem noi la clinică atunci când avem un control de rutină. Nu-mi amintesc să mă fi întrebat unde doarme. I-aș fi zis oricum că doarme lângă mine.

Sunt familii care aleg să doarmă în același pat cu copilul/copiii. Cât timp le este bine așa și toată lumea e fericită nu este lege pe lumea asta să spună altceva. Stați fără grijă. Ține doar de regulile casei, ale familiei care locuiește în ea. Oriunde v-ați afla! Nu interesează pe nimeni dacă dormiți împreună un an, până se mărită/însoară sau deloc.

signature

1 gând despre „Dormitul în același pat cu copilul nu este interzis nicăieri în lume”

  1. Wow..cata dezinformare. Mi s-ar parea oricum ciudat sa fie lege data pentru asa ceva.
    Recunosc, inainte de a avea copil si mie mi se parea ciudat cand auzeam ca copilul doarme in camera cu parintii.. sau mai ales in pat. Sincer, daca nu faceam treaba asta lesinam dupa o saptamana cu bebele. Recunosc ca imi era frica sa dorm cu el langa mine..dar dupa o saptamana in care nu stiu daca inchideam ochii doua ore legate pe noapte..si cand m-am trezit efectiv speriata ca adormisem cu el in brate in pozitia sezut..am zis ca asa nu se mai poate…prima noapte a fost mai grea…apoi totul a decurs foarte natural. Si acum dupa intarcare doarme in patut langa patul nostru, si daca cumva se trezeste pentru a bea apa il luam langa noi sa readoarma. Si o sa doarma in camera cu noi pana cand o sa fie el pregatit sa doarma singur. . Sau noi :). Mai vedem nu prea curand insa. Ideea care vehiculeaza ca un copil in pat cu parintii strica relatia de cuplu…e sincer nefondata. ..relatia se poate tine „vie” si in alte camere ;).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s