Citesc de dimineață pe facebook despre o mămică îngrijorată de faptul că urmează să plece în UK la soțul ei cu copilul de 6 ani și acolo nu va mai avea voie să doarmă cu copilul, spune legea. Sau prietenii lor dezinformați. Serios? N-am auzit de așa ceva până acum și mi se pare o mare aberație.

Încă din perioada prenatală, de când participam la cursurile de pregătire pentru bebe în Irlanda, am primit o broșură în care ni se explica destul de clar de ce este bine ca bebelușul să doarmă în pătuțul lui. Pentru a reduce riscul asociat morții subite la bebeluși aceștia trebuie să doarmă pe spate, în pătuț sau coșuleț, cu picioarele lipite de marginea pătuțului în cazul în care sunt înveliți (ei pot ajunge sub ea în timpul somnului dacă au loc la picioare), în aceeași cameră cu părinții pentru cel puțin șase luni – un an. Însă acestea sunt doar recomandări.

Doar pentru că în țările ceva mai dezvoltate există un alt program de monitorizare a copiilor după naștere nu înseamnă că stă cineva de pază să vadă cum dormiți. Recomandarea nu e lege. Important e să fie copilul în siguranță, părinții să nu fumeze în camera în care doarme copilul și să nu consume alcool înainte de somn dacă împart același pat.

Și la noi se fac vizite acasă. Dar ele au alt scop. La primele vizite asistenta vine să îi facă controale periodice bebelușului. Chiar m-a amuzat la un moment dat o remarcă a ei, că “sunt foarte ordonată, la ea niciodată nu a fost așa, cu atât mai mult cu un nou-născut în casă”. Dar n-a venit niciodată în inspecție. A venit întotdeauna cu un sfat, dacă aveam nevoie de el, dacă îl ceream. Dacă a considerat ea că e necesar. Niciodată nu a impus nimic. Începând de la 4 luni nici nu mai vine acasă, mergem noi la clinică atunci când avem un control de rutină. Nu-mi amintesc să mă fi întrebat unde doarme. I-aș fi zis oricum că doarme lângă mine.

Sunt familii care aleg să doarmă în același pat cu copilul/copiii. Cât timp le este bine așa și toată lumea e fericită nu este lege pe lumea asta să spună altceva. Stați fără grijă. Ține doar de regulile casei, ale familiei care locuiește în ea. Oriunde v-ați afla! Nu interesează pe nimeni dacă dormiți împreună un an, până se mărită/însoară sau deloc.

Dacă ţi-a plăcut articolul meu, dă-mi de ştire printr-un like/share. E gratis! Iar dacă vrei să fii la curent cu noutățile, urmăreşte-mă pe Facebook.

0 0 vote
Article Rating
Categories: De-ale mele

Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Andreea D.
Andreea D.
1 year ago

Wow..cata dezinformare. Mi s-ar parea oricum ciudat sa fie lege data pentru asa ceva. Recunosc, inainte de a avea copil si mie mi se parea ciudat cand auzeam ca copilul doarme in camera cu parintii.. sau mai ales in pat. Sincer, daca nu faceam treaba asta lesinam dupa o saptamana cu bebele. Recunosc ca imi era frica sa dorm cu el langa mine..dar dupa o saptamana in care nu stiu daca inchideam ochii doua ore legate pe noapte..si cand m-am trezit efectiv speriata ca adormisem cu el in brate in pozitia sezut..am zis ca asa nu se mai poate…prima noapte… Read more »

Anca
1 year ago

Foarte dragut articolul tau! :*

Larisa
Larisa
1 year ago

Nu cred ca dormitul impr euna cu copilul in pat reprezinta cea mai mare problema. Foarte multi ne lasam convinsi de faptul ca “studiile spun ca…” sau “cercetatorii britanici au descoperit…”. Cred ca cea mai bine sluba platita este aceea de cercetator britanic ca doar de la ei se aud studii. Cel mai bine este sa vorbeasca cu medicul de familie in orice situatie.

Alexa
1 year ago

Nu stiu cum sunt alți părinți dar inainte de a avea un copil gândești lucrurile intr-un fel iar dupa venirea lui pe lume te transformi si faci totul spre binele bebelusului! La noi are patutul cu noi in camera si dupa 3… 4 luni de dormit in patut, s-a mutat cu noi in pat! Acum avem 1 anișor si 4 luni si tot cu noi in pat doarme si mi se pare ca sta foarte bine iar el se simte protejat! Sincera sa fiu… si eu ma simt bine cand il stiu langa mine! Dar fiecare isi creste copilul cum… Read more »

Deyutza
1 year ago

Nu m=ai interesat niciodata studiile si am incercat sa fac ce e mai bine pentru copilul meu, Inca de cand l-am dus de la maternitate si chiar si acolo a dormit in patutul sau. Mai doarme cu mine cand e sotul la servici in rest are patul sau si se simte bine acolo

Madalina Oros
Madalina Oros
1 year ago

Cred ca cel mai bine e sa faci asa cum simti tu, tu stii cel mai bine si simti cel mai corect cum ii e bine puiului tau.

Simona Diaconu
1 year ago

Băiatul meu, deși are 9 ani, simte nevoia ca unul dintre părinți să fie lângă el atunci când doarme, îi este frică de întuneric și, chiar dacă îi las o lampă de veghe, tot nu se simte în siguranță. Așa că, stăm cu rândul câte un sfert de oră până adoarme. 🙂 Că tati, uneori, adoarme înaintea lui e partea a 2a. :)))

Mirela Marin
1 year ago

Cu riscul de a supăra, din experiența proprie pot spune că nu este deloc în regulă să dormi în același pat cu bebe/copilul. Ar fi multe de spus, n-am să fac o teorie a chibritului, fiecare face propriile alegeri dar un copil care doarme cu părinții este în primul rând un copil care nu va avea încredere deplină în el. Asta pe lângă celelalte.

Beauty with Camy
1 year ago

Primele luni si bebele meu a dormit singur in patut, acum doarme cu noi si suntem extrem de fericiti sa o simtim langa noi .

Catalina Coman
1 year ago

Asta ar fi o aberatie, sa existe o lege sa interzica dormitul in pat cu copilul. Vorba ta, sunt recomandari si nimic mai mult.

Eliza Atudosie
Eliza Atudosie
1 year ago

Din pacate nu am bebe inca, insa cand voi avea cred ca voi face cum simt, cum de altfel ar trebui sa faca toata lumea. Nu mi se pare normal sa existe o lege care sa interzica astfel de lucruri, care sunt oarecum personale.