Mamicie

Articol pentru o mămică începătoare

Ieri mi-am adus aminte de primele zile cu bebelușul, de cât de debusolată eram la început și am vrut să scriu un articol destinat mămicilor începătoare.

Pentru că oricât de mult ne dorim o minune în viața noastră atunci când o avem în brațe ne invadează tot felul de sentimente. Știu, e greu.

Ca proaspătă mămică, când am ajuns acasă cu bebe, după 3 nopți în care avusesem vreo 8 ore de somn cumulat, eram într-o ceață totală. Atât de copleșită și de obosită m-am simțit încât nu am auzit copilul plângând în prima noastră noapte acasă.

Vă împărtășesc și vouă unele din cele mai prețioase sfaturi primite și pe care am încercat să le aplic ca să îmi fie mai ușor în această nouă aventură cu bebe:

1. Alăptarea nu este o muncă ușoară. Relaxează-te și corpul tău va lucra mai bine

Da, ajungi la un moment dat să te bucuri de tot ce inseamnă alăptare, dar drumul până acolo poate fi plin de obstacole, de la ragade la canale înfundate sau mastită. Este un lucru nou atât pentru mamă cât și pentru bebeluș și învățați împreună. Acordați-vă timp. Voi, mămici, căutați să stați cât mai confortabil, primele mese pot dura până la 45 de minute. Ajutați-vă mult de perne. Și nu uitați să vă hidratați, veți simți sete în timp ce alăptați. Sticla mea cu apă era nelipsită. Pregătiți-vă un loc special, veți petrece destul timp pe acolo.

Mămicile care aleg să hrănească bebelușii cu lapte praf au posibilitatea să aleagă acum între aparate speciale de preparare a laptelui la temperatura optimă și lapte gata preparat. Mi se dădeau și mie sticle cu lapte la spital și mi s-au părut foarte practice, în special pe perioada nopții. Dacă alegeți prepararea clasică puteți pregăti din timp în caserole compartimentate cantități exacte de praf pentru o masă și vă va fi mai ușor.

Oricare v-ar fi alegerea veți vedea că bebelușii știu să-și ceară răspicat hrana. Ei nu știu să aștepte. Înainte să aflu râdeam când auzeam că mai bine îi schimbi pampersul după ce mănâncă, nu înainte.

2. Încearcă să pui accentul pe lucrurile făcute, nu pe cele nefăcute într-o zi

Chiar dacă nu ai avut timp să faci nimic toată ziua și ți se pare că nu e cum trebuie sau cum te așteptai să fie, ia o pauză și gândește-te: simplul fapt că ai fost acolo atunci când bebelușul a avut nevoie de tine, l-ai hrănit, l-ai plimbat, l-ai legănat, l-ai calmat, înseamnă mult. Ai pus pe primul loc binele copilului, chiar dacă tu arăți și te simți de parcă nu ești tu de când ai născut.

Știu, am trecut prin asta, și pot să-ți spun că vor trece toate. Chiar dacă acum ai o mulțime de rufe de spălat, de aranjat și ți se pare că nu se mai termină… vor fi și zile mai bune, când vei vedea într-un final ordinea de care îți era dor. Cu răbdare vei ajunge acolo. Într-un an sau poate mai mult.

La bilanțul de sfârșit de zi, dacă obișnuiești să ți-l faci, sigur vei putea găsi lucrurile pe care le-ai făcut, chiar dacă nu corespund cu cele pe care ți-ai fi dorit sau ar fi fost ideal să le faci.

3. Dacă bebe doarme, dormi și tu. Sau caută să faci ceva pentru sufletul tău

R avea vreo 3 luni la ultima vizită a asistentei cu care rezonam încă de când am cunoscut-o, Fiona. Venise să îi facă un control de rutină și m-a ajutat să îl adorm ca să pot să vorbesc mai apoi în liniște cu ea despre ce mai urma.

Am plecat tiptil împreună din cameră și din conversația noastră și-a dat seama că era de fapt prima dată când făceam asta: să îl las să doarmă singur și eu să fac ceva ce mă relaxează.

Mi-a spus că e nevoie să fac asta mai des. Să merg să-mi pregătesc ceva de mâncare, să văd un episod dintr-un film, să citesc ceva. Sau pur și simplu, dacă simt nevoia, să dorm lângă el. Să mă refac pentru momentul în care se va trezi și va avea din nou nevoie de mine ca de aer.

Mare dreptate avea. Mi-au prins tare bine acele momente, contribuind simțitor la starea mea generală. Îmi place să citesc atunci când am ocazia. Sau să scriu pe blog. ☺️

4. Acceptă și cere ajutor ori de câte ori ai nevoie

Noi, mamele, credem că le putem face pe toate. Atâta timp cât nu ne deranjează grămada de haine, dezordinea din casă, faptul că n-avem nimic de mâncare ori n-am mai făcut duș de câteva zile zic eu că suntem bine.

Eu am născut prin cezariană și, chiar dacă perioada de recuperare a fost mai ușoară decât credeam, tot mi-am dat seama că e o operație majoră și trebuie să am răbdare. Cel mai mult m-a afectat la mers, nu puteam face o tură de magazin fără să resimt oboseala.

Ajutor n-am avut, fiind singură cu bebe acasă. Însă dacă se oferă cineva să te ajute nu refuza. Cel puțin pe perioada recuperării.

5. Profită de orice ocazie pentru a interacționa cu cei din jur

Indiferent că e o casieră într-un supermarket ori barmanița de la cafeneaua preferată. Ai nevoie să vorbești și despre altceva în afară de scutece, somn și alăptare.

Asistenta îmi povestea că ea ieșea în fiecare zi să bea cafeaua în oraș pentru că un simplu dialog cu cineva îi făcea ziua mai bună.

În timpul sarcinii visam la plimbări cu căruțul, bebe care adoarme legănat de vibrațiile din timpul mersului. Fără să mă gândesc eventual la condițiile meteo în general sau la circumstanțele în care ne aflăm (mergem pe marginea străzii a cărei limită de viteză este de 100 km/h). După ce am născut aș fi ieșit, dar nu mi se părea o idee prea bună să plec cu un bebe mâncăcios prea departe de casă.

Știam că prin vecini se află alți doi bebeluși cam de aceeași vârstă. Deși am fost încurajată să merg să mă prezint (prin filme mai văzusem ceva de genul), să spun „Bună! Sunt vecina și am și eu un bebeluș” nu mi s-a părut potrivit pentru mine. Deși ar fi fost frumos. ☺️

Voi ce sfaturi numai bune de pus în practică ați primit și cum v-au ajutat în momentele grele?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s