În tot timpul petrecut în România am simțit că am un alt copil. Ați avut vreodată senzația asta? Am văzut că îi place să fie înconjurat de multă lume, fiecare să contribuie cu ceva la starea lui de bine. Eram undeva în raza lui și era suficient, nu mai conta atât de mult dacă mă îndepărtam de el cât timp mă putea vedea sau auzi.

De când a început să conștientizeze distanțe nu mai pot face nimic fără el. Este lipit de mine și se manifestă ori de cate ori am o activitate care nu îl include. Să ne înțelegem, nu vorbesc de etape normale în dezvoltarea copilului cum ar fi anxietatea de separare, ci de atitudini diferite în medii la fel de diferite, schimbări radicale de pe o zi pe alta.

Știu că pare greu de crezut când încep să povestesc cum e el în majoritatea timpului acolo unde ne este casa. Chiar mi s-a spus în vacanță că nu este și nu pare un copil dependent, că este un copil bun, ceea ce nu contest indiferent de gradul de dependență pe care îl înțeleg într-o oarecare măsură, încercând să mă pun în locul lui. Eu sunt prima care își dorește să fie ca în vacanță. Însă acum am revenit la normalitate și se simte din plin. Doar noi doi cât e ziua de lungă. El la fel de lipit de mine, doar eu puțin mai odihnită.

Nu reușesc să îmi explic prea bine diferența așa de mare între cele două versiuni ale lui. Cel mai probabil îi priește varietatea, are mai multe de învățat într-un mediu mai amplu decât ce avem noi în Irlanda. Iar nopțile au fost mai liniștite și a dormit mai bine pentru că a avut mai multe de depozitat, pe mai multe nivele. Și ar mai fi și starea noastră de spirit, alta atunci când suntem acasă și pe care el o ia ca atare. În vacanță s-a jucat mai mult, a râs mai mult, s-a plimbat mai mult, a avut atenția mai multor persoane. Deși am avut emoții el s-a obișnuit repede cu toți, i-a învățat pe toți după nume, știa cum să-i recunoască.

Interacțiunea e mai importantă decât pare, pentru oricine, oricât de mic sau de mare ar fi.

Cu drag, Rox
0 0 vote
Article Rating
Categories: De-ale mele

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments