Pompa de sân a fost pentru mine un ajutor indiferent de împrejurări. În perioada de spitalizare, după ce l-am născut pe Robert, am folosit-o pe cea din spital, dublă, foarte eficientă. Când am ajuns acasă aveam deja o pompă cumpărată și gata de a fi folosită.

   În România poți sta în concediu până ce copilul împlinește 2 ani, lucru benefic pentru ambele părți, indiferent de cum ai hotărât să-ți hrănești bebelușul. Ce te faci însă când alăptezi și trebuie să te întorci la serviciu după doar jumătate de an sau mai devreme?

   Știu mămici din România care au revenit destul de devreme la serviciu și s-au descurcat. Fie erau aproape de casă și puteau merge să alăpteze, fie lăsau rezerve de lapte pompat pentru a-i fi oferit copilului în lipsa lor.

   Despre experiența mea ca mamă de bebe de 7 luni, alăptat, care a revenit la muncă pentru 2 zile pe săptămână v-am mai povestit și aici. Am întâmpinat dificultăți la început, dar m-am adaptat din mers. A devenit rutină pentru mine și gestionez foarte bine întreg procesul.

   Acum, după mai mult de 2 luni, pot da niște sfaturi ce le pot fi de folos mamelor care alăptează și se află sau se vor afla în aceeași situație ca mine la un moment dat:

 • Încercați pompa electrică în locul celei manuale. Eu nu am folosit pompă manuală, însă știu cum e cea electrică și o recomand. Dacă aveți posibilitate, una dublă v-ar ajuta să salvați timp. Practicați înainte să fie nevoie, așa puteți estima cam cât timp vă ia să strângeți cantitatea dorită;
 • Obișnuiți-vă bebelușul să fie hrănit cu biberonul, mai ales dacă a trecut de vârsta la care acesta nu mai reprezintă o amenințare pentru alăptare. Cât sunt foarte mici ar putea prefera fluxul rapid în locul sânului;
 • Laptele matern se poate păstra în congelator timp de 6 luni (atât timp cât congelatorul are o temperatură de -20°C). Îl puteți stoca în pungi speciale și aveți rubrică unde notați numărul de mililitri și data la care l-ați congelat. Pentru decongelare se scoate la nevoie cu o seară înainte și se lasă la dezghețat în frigider. Este indicat să îl administrați în 24 de ore;
 • Dacă intenționați să folosiți laptele în următoarele zile nu e nevoie să îl congelați, îl puteți ține la frigider pentru aproximativ 3-5 zile;
 • De asemenea, este posibil să fie nevoie de mai multe sesiuni de pompare pentru a acumula cantitatea necesară pentru o pungă de lapte (aproximativ 180 de mililitri, în cazul în care doriți să fie plină). În această situație amestecați cantitățile doar după ce au stat separat la frigider pentru câteva ore, nu amestecați laptele deja răcit cu cel proaspăt scos. Asta ar putea contribui la scăderea calității laptelui;
 • Bebelușul beneficiază de aceleași proprietăți ale laptelui matern indiferent de modalitatea de administrare;
 • Aveți grijă de voi, preveniți angorjarea și mastita. Se recomandă folosirea pompei la aceleași ore la care alăptați de obicei, însă dacă nu aveți un program de masă (ca noi) urmăriți semne care vă dau de înțeles că e timpul să interveniți.

   Dacă alegeți să folosiți pompa (acasă sau la servciu) vă puteți ajuta de următoarele trucuri pentru a vă ușura munca și a diminua considerabil timpul alocat acestui proces:

 • Relaxați-vă. Doar așa laptele va începe să curgă. Vă amintiți de tehnicile de respirație despre care vi s-a vorbit în timpul sarcinii? Ei bine, funcționează de minune în acest context. Doar respirați adânc!
 • Folosiți compresia pentru a eficientiza procesul, fluxul este mai rapid. Compresia este indicată inclusiv în timpul alăptării. Ajută la un transfer mai rapid. Probabil v-ați observat bebelușul folosindu-și mâinile în timpul suptului. Ei vin pe lume știind exact ce trebuie să facă. Lăsați-i și folosiți-vă și voi de acest truc. Funcționează!
 • Folosiți lichid special pentru a steriliza pompa dacă nu aveți posibilitate să sterilizați prin fierbere ori în cuptorul cu microunde. Este la fel de eficient ca metoda de fierbere. Și rapid, în câteva minute (în funcție de specificații) puteți refolosi pompa.
 • Hidratați-vă. Este important să vă alimentați, să aveți mese hrănitoare, nu neapărat copioase. Dar hidratarea este esențială. Vă ajută să creșteți producția și vă menține în formă. Eu am întotdeauna o sticlă de apă lângă mine. Asistenta care ne-a vizitat la început mi-a zis că bebelușul consumă cel puțin un litru din lichidele mamei într-o zi. Eu aveam probleme cu tensiunea din cauză că nu mă hidratam corespunzător.

   Ce am observat eu în tot acest timp de când jonglez cu această metodă: Robert preferă laptele care nu a fost congelat, nu aș putea să vă spun de ce, nu știu cât de mult i se schimbă gustul, însă de la o săptămână la alta sunt nevoită să îl pun în congelator. Și cel mai important: nu iubește biberonul, cu greu acceptă să mănânce din el, iar cu cât se apropie ora la care mă întorc acasă cu atât îl refuză mai categoric. Așa că dacă aveți un bebeluș ambițios ca al meu urmăriți-i puțin comportamentul și încercați să găsiți o cale de mijloc. Eu încă o mai caut! 🙂

   Sper că vă sunt de folos toate aceste sfaturi și dacă mai aveți ceva de adăugat vă invit să-mi scrieți în comentarii.

Rox


Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments