Atunci când suficient nu mai e destul…

   Tot mai mulți români se hotărăsc să plece în străinătate. Unii vor să ducă o viață mai bună, alții vor să își construiască un viitor pentru a reveni mai apoi acasă. Unii se răzgândesc, își dau seama că le este mai bine departe de casă, alții vor cu tot dinadinsul să se întoarcă în țară. Unii pleacă împreună cu familia, alții se sacrifică, lăsând familia acasă. Pentru fiecare dintre noi această experiență este diferită. Să vă povestesc puțin cum e pentru noi.

   Când ne-am hotărât să plecăm din România am făcut-o din dorința de a realiza ceva acasă. Știam că nu e ceva definitiv, plecam cu un scop. Nu am plecat că ne era rău, ci pentru că am vrut. Pe atunci eram doar noi doi, eram oarecum liberi, dacă pot să spun așa, să ne stabilim oriunde. Nu aveam o locuință a noastră pe care să o lăsăm în urmă și să ne gândim că se va deteriora în timp. Doar cățelul pe care îl aveam a rămas și ne-a părut rău, ne atașasem de el în cele șapte luni.

   Ne-am hotărât relativ repede. E nevoie de curaj pentru a lua o asemenea decizie. Era seară și mergeam la o petrecere, la nunta cumnatei mele. Mai aveam câțiva bani rămași de la nunta noastră și ne-am gândit cum am putea să îi fructificăm. Așa că am ales să îi folosim că buget de început în afară țării.

   Dacă urmează să plecați în altă țară și vreți o recomandare sinceră de la cineva care a trecut prin asta vă pot spune că e destul de important să aveți bani la voi pentru început. Dacă vă căutați o locuință de închiriat probabil va trebui să achitați cel puțin o lună în avans și încă o lună de chirie depozit. Indiferent ce vi se promite înainte să plecați din țară ar fi bine să aveți întotdeauna un backup. Dacă plecați să vă căutați de muncă și nu aveți nimic sigur (se întâmplă) atunci ar fi bine să le cereți foștilor angajatori scrisori de recomandare. În străinătate (cred că nu numai în Irlanda) se cer astfel de scrisori atunci când aplici pentru un job.

   Ne-am adaptat greu și nici acum nu putem spune că am reușit pe deplin. Însă între timp ni s-au schimbat prioritățile, ni s-a schimbat viața și atenția ne este îndreptată spre altceva.

   Atunci când ai copii e puțin mai dificil. Cred că o schimbare la vârste fragede nu i-ar afecta foarte mult. Copiii micuți au o abilitate extraordinară de a se adapta și de a învăța limbi străine. Nu e mai dificil pentru că ei s-ar acomoda greu departe de casă și de familie, ci pentru că noi, adulții, ne facem griji și unora dintre noi ne este greu să ieșim din zona de confort pentru că nu știm ce urmează să se întâmple. Poate că ai avut mult ajutor având familia sau prietenii aproape și acum te îngrijorează faptul că nu îi vei mai avea lângă ține. Și ar mai fi nenumărate motive pentru care te poți simți nesigur(ă).

   Din orice unghi ai privi, această situație te poate pune în dificultate. Și totuși din ce în ce mai mulți români pleacă din țară, cu sau fără familii, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă. Acordă-ți timp, ai nevoie să asimilezi schimbarea, să te adaptezi și până la urmă totul va fi bine.

Rox

Un like și/sau un share m-ar ajuta :) Mulțumesc!
  •  
  •  

0 thoughts on “Atunci când suficient nu mai e destul…”

  1. Foarte interesantă experiență ta! Nu știam de banii pentru chirie, însă voi ține minte acest amănunt în caz că ar fi vreodată să mă mut în străinătate.

  2. Da… tot mai multi aleg sa mearga in strainatate… si sotul s-a dus …e mai greu intr-adevar cand ai copil… si eu stau singura acasa cu bebe 😢 pacat ca aici nu avem atâtea oportunități..

  3. Va invidiez putin pe cei care ati avut curajul sa plecati. Eu nu sunt asa curajoasa, mi-e teama de necunoscut si de esec, mi-e teama sa fiu singura printre straini. Nu cred ca m-as acomoda asa usor intr-o alta tara.

  4. Dragă Rox, întâmplarea face să fi fost implicată într-o cercetare pe tema emigrației și deși mulți români își spun că este temporar, se simt al naibii de dezrădăcinați. Cel mai mare procent nu se mai întorc în țară (cu excepția vacanțelor când sunt aproape un fel de turiști aici). Cea mai bună urare la care mă pot gândi acum este: ”Să vă simțiți ACASĂ împreună”, oriunde v-ați afla!

    1. Stiu că sunt astfel de persoane, am întâlnit. Însă această dezrădăcinare apare și pe fondul unui trai mai nemulțumitor în România. Noi după mai bine de 4 ani încă avem planuri de întoarcere acasă, asta spune ceva. La noi a fost alegere, nu necesitate. Chiar de dimineață spuneam că o zi cu soare nu-mi dă același sentiment ca în România. Sunt conștientă că nici acasă nu mai e la fel, dar nu mă văd aici pentru totdeauna. Mulțumesc pentru urare totuși 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *