Cum facem cea mai bună alegere

   Se apropie cu repeziciune momentul în care va trebui să îl mutăm pe Robert din scaunul grupa 0 într-un scaun grupa 1. Am citit în ultimele zile multe articole și recomandări de care trebuie să ținem cont când alegem scaunul ideal pentru copil. Se știe că primul scaun de mașină, cel pentru bebeluși, grupa 0, denumit și scoică, este poziționat cu spatele (RF – rearward-facing) la direcția de mers. Scaunul nostru (MaxiCosi CabrioFix) poate fi folosit până la o greutate de 13 kg, până la aproximativ 12 luni.

   Recunosc că nu am citit prea multe despre scaunele de mașină. În jurul meu toți cei care au copii și-i poartă în scaune poziționate cu fața. Cum să te gândești că acei oameni fac ceva greșit? Dacă nu au ajuns la tine altfel de idei, consideri că așa e normal.

  În ceea ce privește primul scaun lucrurile sunt ceva mai simple. Nou-născutul se poziționează cu spatele. Descopăr cu surprindere că vârsta de 1 an sau cea la care se face tranziția de la grupa 0 la grupa 1 este încă prea mică pentru a folosi un scaun de mașină poziționat cu fața (FF – forward-facing) la direcția de mers. Noi am cumpărat deja următorul scaun de mașină, un MaxiCosi Priori XP. Nu știu ce va fi, nu cred că îl vom schimba, însă poate vă ajută pe voi toate aceste detalii pe care le las eu aici. Poate voi veți căuta mai multe informații despre cum să alegeți un scaun adecvat pentru copilul vostru.

   Acest subiect ia amploare în mediul online din România, după ce Gabriela Firea a publicat niște poze de familie, din mașină, în care niciunul din pasagerii de pe bancheta din spate nu purta centură (să nu mai vorbim de faptul că erau 4 oameni pe 3 locuri). Tot mai multe persoane încearcă să promoveze ideea de purtare a copilului într-un scaun RF pentru o perioadă cât mai mare.

   Am citit că legea (în Irlanda, e cea care mă interesează în prezent) spune următoarele:

– toți copiii cu o înălțime de până la 1,5 m și o greutate de până la 36 kg trebuie să călătorească doar într-un scaun potrivit înălțimii și greutății lor;
– cel mai sigur loc este pe bancheta din spate. Dacă totuși alegeți să plasați scaunul RF (rearward – facing) pe locul pasagerului, este bine să știți că trebuie să dezactivați airbag-ul, poate fi foarte periculos dacă se deschide întâmplător ori în caz de accident;
– de la naștere până la vârsta de 2 ani (cel puțin) este recomandat să folosiți un scaun poziționat cu spatele la direcția de mers;
– mutați copilul într-un scaun FF (forward – facing) doar dacă a depășit greutatea admisă pentru scaunul RF ori capul depășește partea de sus a scaunului.

   Mi-ar fi plăcut să știu cât de important este să folosești un scaun RF pentru un timp cât mai îndelungat. Mi-ar fi plăcut să scrie mare undeva că este interzisă folosirea altor tipuri de scaune cel puțin până la vârsta de 2 ani. Și mai bine ar fi fost dacă scaunele FF ar fi fost interzise sub această vârstă. Însă ele există în continuare pe piață și dacă nu ești suficient de informat poți păți ca mine, să afli că alegerea ta nu a fost prea inspirată. Asta pentru că in caz de accident copilul este mai protejat într-un scaun RF, impactul distribuindu-se uniform atunci când e poziționat cu spatele. Atunci când este poziționat cu fața, din cauza greutății capului, mult prea mare comparativ cu restul corpului, o frână bruscă, o oprire de urgență, dar mai ales un impact i-ar putea cauza probleme la coloană și la cap.

   Mai presus de toate, consider că orice scaun e mai bun decât niciun scaun, încerc să îl folosesc pe cel pe care îl am de la naștere până la limită și apoi vom mai vedea.

Rox


Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments