Băița bebelușului, ritual zilnic sau necesitate?

   Când am participat la cursurile prenatale ni s-a explicat că bebelușii nu au nevoie de băiță zilnică, că ei sunt oricum curați. Imediat după naștere pielea bebelușului este în general acoperită și protejată de vernix (nu este recomandată îndepărtarea mecanică a acestui strat) și, dacă urmezi un ritual simplu de curățare zilnică, o băiță generală de două ori pe săptămână e mai mult decât suficientă.

   Prin ritual simplu vreau să spun că trebuie să curățăm cu atenție fața bebelușului, urechile, toate punctele cheie unde se poate adăposti mizeria (cutele pielii) și la final zona scutecului. Se recomandă folosirea tampoanelor de bumbac și apă, nimic mai mult. Trebuie să pregătești tot înainte de a începe procedura, să ai toate cele necesare la îndemână, să te asiguri că atenția îți este permanent îndreptată către bebeluș. Acest ritual simplu a fost esențial pentru noi și mă bucur că am fost sfătuită încă dinainte de a-l naște pe Robert. El nu a fost un copil plăpând pe care îți este frică să îl întorci ori să îl speli. Însă tot îmi era greu să îi fac băiță mai des, pentru că nu știam cum să fac să fie mai distractivă pentru el. Am avut emoții mult timp, inevitabil i le transmiteam și lui, aveam sentimentul că este un moment neplăcut, că nu este foarte încântat. Apoi până pe la 4 luni ne-am descurcat de minune, locul pentru băiță era în cameră și nimic nu părea să anunțe vreo schimbare. După aceea însă, când a descoperit ce poate face cu picioarele, am fost nevoiți să ne mutăm în baie. Cred că orice părinte se poate identifica cu momentul în care o banală băiță transformă complet încăperea, de parcă ar fi trecut uraganul pe acolo, chiar și o balenă ar acționa mai blând decât ei (metaforic vorbind).

   De când am început diversificarea și se murdărește din cap până în picioare am încercat să facem din băița lui un ritual, în general unul de seară, să fiu sigură că nu se mai murdărește. Am observat de curând că dacă lipsește într-o zi nu prea doarme bine noaptea. Au fost totuși momente când am evitat. A avut o singură răceală mai urâtă în 8 luni, i-a trecut destul de greu și am crezut că băița i-ar putea amplifica simptomele. L-am pus atunci în baie o dată pe zi, am setat dușul pe apă fierbinte timp de maxim 10 minute și am lăsat aburii să îi desfunde năsucul. A funcționat de minune, mai ales că nu prea ai alternative și picăturile în cazul nostru nu au avut niciun efect. Cred că nimic nu se compară cu supărarea unui bebeluș care nu poate respira normal, până învață că poate să respire și pe gură. M-a uimit atunci instinctul lui de supraviețuire, chiar și în cel mai profund ciclu de somn începea să plângă dacă simțea că ceva nu e în regulă.

   În general putem programa băița pentru orice moment al zilei. Trebuie doar să ne asigurăm că nu se suprapune cu ora de somn, că bebelușul nu este flămând și temperatura din încăpere este optimă. Pentru băiță este recomandată o temperatură de 24 de grade, iar eu nu prea reușeam să o ridic atât de tare. Temperatura ideală a apei este 37 de grade, dacă nu ai un termometru poți testa apa introducând cotul, aceasta trebuie să fie caldă, nu fierbinte.

   Bebelușii adoră rutina, le place să anticipeze ceea ce urmează să se întâmple, le oferă siguranță. La un moment dat Robert se obișnuise atât de mult cu folosirea sacului de dormit încât era suficient să-l vadă că și începea să dea semne de oboseală, știa ce urmează. Am citit despre bebeluși care așteptau să li se citească aceeași carte înainte de somn, asociau povestea cu ora de somn. E incredibil cum învață să se ghideze după momente-cheie.

   Voi cât de des i-ați făcut baie bebelușului și în ce fel credeți că v-a ajutat? Face parte din rutina voastră zilnică ori mai degrabă îi faceți băiță ori de câte ori este nevoie?

Rox

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments