De-ale mele

Ziua Mamei?

 alexey-shikov-218080-unsplash

   Ieri Irlanda a sărbătorit Ziua Mamei, o sărbătoare preponderent comercială, o zi în care se vând multe flori și cadouri tematice destinate mamelor. Eu am aflat abia când am primit prima urare, n-am știut exact când va fi. Una dintre mame povestea că avea nevoie de o mătură pentru grădină și fix ieri și-au adus aminte copiii ei să îi cumpere, astfel că urarea „Happy Mother’s Day” a venit la pachet cu un instrument pentru muncă. Au scris-o pe mătură. Original!

   Am fost întrebată dacă și în România se sărbătorește această zi. Eu, știind de când eram copil, de la școală, că ziua mamei era sărbătorită de 8 Martie (făceam felicitări pentru mamele noastre, aveam serbări tematice, învățam cântecele specifice) am răspuns că se sărbătoresc împreună. Am căutat când am ajuns acasă și, spre surprinderea mea, am găsit că atât Ziua Mamei cât și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010: mamele sunt sărbătorite în prima duminică a lunii mai, iar tații în a doua duminică a aceleiași luni. Sunt însă și țări care sărbătoresc Ziua Mamei pe 8 Martie, iar acestea sunt Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Laos, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina.

   Dar de Ziua Internațională a Bărbatului știați? În România s-a sărbătorit în premieră pe 19 noiembrie 2016. A fost inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago și este sărbătorită an de an în peste 60 de țări.

   Am învățat lecția pentru data viitoare, nu voi mai fi luată prin surprindere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s